Vegetariánské kurzy vaření

Vaření je nejen potřebné pro potravu, ale je také v posledních letech jakousi variantou volnočasových aktivit, pro dost osob také koníček. Pokud se někdo vzdá masa, může se navíc dozvědět více o stravě.

Vegetariánské jídlo není jen cokoli bez masa. Samozřejmě, že maso je zde hlavní prioritou, tudíž že v žádném pokrmu nesmí být, ale vaření pro vegetariána není jen o tom, zbavit pokrm masa a masitých výrobků. Pokud by tomu tak bylo, stalo by se brzy jídlo jen pouhou hmotou, která stejně vypadá a pořád stejně chutná. Proto se také pořádají od znalců vegetariánské kuchyně kurzy vaření právě pro vegetariánskou kuchyni, kde je možné dozvědět se o této speciální kuchyni více, než se doposud jen uvádělo. Například to, že vegetariánství pochází tak trochu z východních představ a přístupů žití, často i spojováno s tradiční východní medicínou.

Co je obvyklým obsahem kurzu?

Běžné kurzy vaření jsou v posledních letech hodně v oblibě, protože nejen že se lidé více zajímají o to, co jedí, ale také chtějí znát různé zajímavé přípravy, možné typy na vaření a tak dále. Dnes, kdy není v civilizovaném světě problém s hladem, hladomorem a nedostatkem potravin, je normální, že si lidé volí to, co budou chtít jíst. Proto také je několik možných příprav a chutí, které je možno vyzkoušet, i když se člověk vzdá masa a nebude jej jíst.

Maso není možná ani maso

Vegetariánství je populární především proto, že se při něm nejí maso, což zastánci berou jako důležitý fakt při přípravě jídla, protože tak nepodporují velkochovny všech možných domestikovaných zvířat a tak tedy ani, že je se zvířaty nakládáno dost neeticky, až nepříjemně, také jsou, zejména kuřata, podporována při růstu svalové hmoty chemickými prostředky a tak dnešní, běžné kuře je takové velké, macaté, ale také plné nedobrých látek. To jsou většinou důvody k tomu, aby se lidé masa vzdali, často tak nejen ve prospěch samotných zvířat, ale hlavně sami pro sebe. Takže jde hlavně i o zdraví, nejen o to, nepodporovat průmysl s „chemicky ošetřenými zvířaty“.

Obsah kurzu vegetariánského vaření

Nejen že se v kurzech vaření pro vegetariány naučíte plno nových receptů, ale také se hodně dozvíte něco o zdravém způsobu vaření, právě podle principů východní léčby, medicíny. Hodně se tak o této kultuře dozví každý návštěvník a tak dostane informace o tom, jak přesně jídlo, pokrm připravit, aby tak nedošlo jeho tělo o potřebné živiny a přitom nemuselo jíst maso. Hodně se také v kurzech pro vegetariánskou kuchyni učí, kdy a jaké potraviny využívat, zejména ty sezonní potraviny, aby jídlo bylo nejen chutné, ale také čerstvé, z čerstvých potravin, dobré a výživné. Kurzy vaření jsou obecně zajímavější, než nějaké školy pro kuchaře (střední, učiliště apod.). Kurzy jsou vedeny vždy pro zájemce o vaření, takže obsahují i dost zajímavých informací, které se jistě návštěvníkům budou později hodit.

Zdraví jako důležitá směrnice

Hodně častým důvodem, proč lidé přechází na vegetariánskou kuchyni je ten, že chtějí žít zdravěji, zejména proto, co bylo o chemickém složení výše uvedeno. Nejen o vynechání masa, ale obecně o potřebě vynechat látky, které nejsou pro trávení vhodné, dlouho se tráví a naopak se hodně člověk dozví o obecném zdraví, v případě správného stravování. Na kurzu se hodně dozvíte o tom, jaké jsou možné zdravotní problémy, pokud vynecháte maso a nebudete se kuchyni dost věnovat, vaše stravování nebude dost pestré. Často i jsou lidé nemocní, svědí je pokožka, bolí je hlava a tak dále, jen kvůli tomu, že jim chybí nějaká látka, nebo jedí něco, co jejich tělo detoxikuje a tak způsobuje problémy. To je častý problém u těch, co pojídají hodně masa. Maso se totiž také dlouho tráví, zůstává ve střevech, hnije a způsobuje nadýmání, bolesti břicha a další nepříjemné projevy zdravotní.

Náhrada za maso?

Maso je složkou potravinové pyramidy proto, že dodává tělu potřebné bílkoviny. Bez bílkovin nemůže tělo fungovat a růst svalová hmota, takže je tělo bez dostatečného přísunu bílkovin jako bez stravy a chřadne. Přitom hodně bílkovin není jen v mase, ale také v luštěninách, zejména v cizrně, kde je v obsahu dokonce větší množství právě bílkovin pro růst svalů, než v mase. V kurzech vaření pro vegetariánskou kuchyni se lidé dozvědí dost o tom, jak takové přípravy probíhají a na co je potřeba dbát. Jak často je nutné takové potraviny konzumovat a v jaké kombinaci také budou chutnat.

Netradiční koření a dochucovadla

Z tradiční české kuchyně jsme zvyklí na klasická koření, a tak pokud také vyznáváme tento způsob přípravy jídel, pak nemáme moc široký záběr v přípravách jídel a jsme dost omezení jen na pepř, sůl a nové koření, majoránku, či sladkou nebo pálivou papriku. Přitom existuje tolik různého koření, a jejich možného použití, které z jídla udělá úplně jinou labužnickou pochoutku. V kurzech vaření se dozvíte nejen to, kde takové potraviny, dochucovadla pořídit, ale také jak s nimi pracovat. Některé musí mít speciální přípravu, aby chuť a vůně byla podtržena a aby nedošlo k tomu, že bude pokrm překořeněn, nebo koření z důvodu vaření, dlouhých procesů při vaření ztratí potřebnou chuť i vůni.

Sestavení menu vegetariánského

I bez masa se dá pohodlně a bez omezení žít. Pokrmy mohou být velice lahodné, až neuvěřitelně chutné a také dobře stravitelné. V kurzech vaření pro začátečníky se tak hodně dozvíte o tom, jak třeba i sestavit vhodně celé vegetariánské menu, včetně předkrmu, polévky, hlavního chodu i desertu. To může dát takovým pokrmům zcela jiný směr, jiné chutě dost ovlivní a přinesou mnoho požitků z dobrého jídla. Celé menu pak bude skvělým vodítkem pro dobré jídlo a ukázkou toho, jak to pestře a přitom chutně může bez masa být dobré a vyvážené. A navíc bez dlouhého a někdy i bolestivého trávení.

Nejen hlavní chody

Pokud se bavíme o kurzech vaření, většinou lidi hned napadne učení se přípravě složitých receptů, pokrmů, ale není to tak. Důležité jsou i zcela jednoduché, ale přitom dobré potraviny a pokrmy. Jídlo je většinou nejen hlavní, ale ukazuje se, jak připravit třeba i pomazánky, jednoduchá jídla na snídani, svačinu i večeři, a nemusí jít o nějaké speciální recepty. Návštěvníci kurzu také dostávají skripta, jak potraviny uchovávat, stejně tak uvařené pokrmy, aby nejen zůstali co nejdéle poživatelné, ale také se zbytečně špatným uchováním nezkazily. To všechno a mnohem více je náplní kurzů vaření pro vegetariány. Vždy je možnost se dotazovat a dozvědět se tak cokoli, co je pro vegetariánskou kuchyni závazné.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8024 (dobra-kucharka.cz#10082)


Diskuze a zkušenosti

Tom | 26.08.2015 21:39
Re: Vegetariánské kurzy vaření Zdravím, kde a kdy se ty kurzy budou konat? Šli by jsme na něj s pár kolegy z práce. Díky, Tomáš

Olga | 15.09.2015 21:30
Re: Vegetariánské kurzy vaření Dobrý den, mohly bychom přijít na kurz se třemi kamarádkami??


Přidat komentář