Vaření pro diabetiky

Cukrovka je onemocnění, které postihuje velkou část naší populace. Nedá se vyléčit, a tak je více než nutné dodržovat jistou dietu a některých potravin se zcela zbavit, zejména cukru.

Diabetes, lidově cukrovka, je onemocnění, které se v naší společnosti vyskytuje tak často, že i malé děti si umí zhruba představit, o co jde. Základní znalost bychom tedy měli, ale kolikrát popsat původ nemoci ne každý dobře zvládne. Obecně se má za to, že onemocnění diabetes způsobuje nadměrná konzumace sladkostí a postižený má v sobě tolik sladidla, že mu již výrazně škodí a každý jeho další příjem cukru by mohl vést k záchvatu, a dokonce i ke smrti.

Kurzy vaření pro diabetiky

Hledáte odborníka přes zdravou výživu? Chcete se naučit vařit zdravě ať už ze zdravotních či osobních důvodů? Jestliže bydlíte v oblasti Šumperku či okolí, máme pro Vás tip na firmu Point zdraví s.r.o. pana Marka Machuse. U firmy Point zdraví s.r.o. získáte nejen cenné informace týkající se správného stravování, ale zároveň se je naučíte uplatnit přímo v praxi. Pan Marek Machus pořádá kurzy přímo na míru klientů, ke kterým má vždy ochotný a osobní přístup. Jeho kurzy vaření jsou vždy rozmanité a navíc na nich získáte spoustu užitečných informací, které Vám pomohou na cestě k lepšímu a pestřejšímu stravování v životě. Více informací o panu Machusovi a jeho kurzech vaření naleznete na internetových stránkách http://www.pointzdravi.cz/. Kontaktovat pana Machuse můžete na tel. čísle +420 777 890 970, na e-mailu pointzdravi@seznam.cz či osobně na adrese Jesenická 61, Šumperk, 78701.Vaření pro diabetiky

Základní poznatky o onemocnění diabetes

Rozdělujeme dva základní typy onemocnění diabetes. Rozdělení je na základě původce nemoci, respektive druhu poruchy v těle. Ve své podstatě je cukrovka onemocnění, které se projevuje nízkým, nedostatečným množstvím inzulinu, obsaženého v krvi. Ten funguje jako prostředník a přeměňuje cukr, lépe řečeno mu pomáhá ke vstřebávání. Bohužel, pokud je jeho hodnota malá, nestíhá všechen cukr tzv. odbavit a jeho hodnota je tak zvýšená. Proto diabetici musí omezit příjem cukru, nahradit jej umělým sladidlem. Nutno podotknout, že cukr neobsahují pouze cukrovinky a sladké moučníky. Třeba taková slanina, ač si její název s faktem protiřečí, je pro diabetiky passé.

Jak vařit pro diabetiky

Proto musíme věnovat důležitou péči vaření a přípravě stravy pro diabetiky. Nejen že cukr je zakázán, nutné je výrazně omezit sůl a další látky. Naštěstí existují publikace, které přímo zdůrazňují rozdíl mezi klasickým vařením a vařením pro diabetiky, stejně jako recepty. Několik málo receptů na pokrmy pro diabetiky pronášíme i my.Vaření pro diabetiky

Kurzy vaření pro diabetiky Point zdraví s.r.o.

Tel.: +420 777 890 970

Email: pointzdravi@seznam.cz

Adresa. Jesenická 61, Šumperk, 78701

Potraviny, kterým by se měli diabetici vyhýbat

V prvé řadě jsou to veškeré sladkosti, jako jsou cukrovinky, bonbóny, zákusky, čokolády apod. Dále tučné výrobky a potraviny jako tučné jogurty, smetany, plnotučné mléko, uzeniny, jako jsou salámy, zejména ty suchá, klobásy aj., i tučné ryby, hlavně ty uzené nebo konzervované, tučnější masa – vepřové, kachna, husa, skopové nebo některé části hovězího. Diabetici musí omezit příjem soli a vzdát se cukru.

Koláčky pro diabetiky

Skvělé koláčky bez kynutí a bez cukru – ideální kombinace. Bude potřeba: 250 g polohrubé mouky, 100 g tuku na pečení, 12 g čerstvého droždí, umělé sladidlo, 50 ml mléka žloutek, citronová kůra, špetka soli, povidla, oslazený tvaroh anebo jiné náplně, rozpuštěné máslo smíchané s rumem na potření.

Mouku prosejeme a do ní nakrájíme změklý tuk. Přidáme rozdrobené droždí, asi 3 lžíce umělého sladidla, mléko, žloutek, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu. Ze surovin zpracujeme těsto, které poté rozválíme na asi půl centimetru silný plát a vykrajujeme z něj kolečka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a uprostřed každého koláčku uděláme důlek, do kterého klademe náplň. Pečeme na 180 stupňů dorůžova. Jakmile dopečeme, vytáhneme z trouby a ještě horké potíráme rozpuštěným máslem spolu s rumem.

Vaření pro diabetiky

Křehký závin pro diabetiky

Je velice lahodný a díky ovoci také svěží. Budeme na jeho přípravu potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 50 ml mléka, 125 g nízkotučného jogurtu, 2 lžíce tekutého umělého sladidla, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 90 g tuku na pečení, 250 g nízkotučného tvarohu, 20 g sorbitu a 200 g ovoce jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz aj.

Nejprve mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Do připravené mouky vložíme60 g tuku a jogurt. Zpracujeme v těsto. Poté do mléka vmícháme lžíci sladidla a druhou zas do tvarohu a to spolu s tukem smícháme.

Odležené těsto rozválíme a předáme na pečící papír. Není to nutné, ale lépe se bude závin zavinovat. Na rozválené těsto tedy rozmázneme tvaroh, na něj rovnoměrně ovoce a zavineme – nejprve z jedné, poté i z druhé strany. Kraje přimáčkneme, aby tvaroh při pečení nevytekl. Vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů a pečeme dozlatova. Ihned, jak závin vyndáme z trouby, potřeme jej v mléce rozpuštěným sladidlem a nakonec, až závin vychladne, jej posypeme sorbitem.

Tiramisu pro diabetiky

Jednoduchý recept na oblíbené tiramisu a navíc pro diabetiky připravíme z: 500 g měkkého tvarohu, šálek uvařené kávy, 10 g umělého sladidla, 240 g dětských piškotů, lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, rostlinná smetana ke šlehání.

Smícháme tvaroh, sladidlo a poté přimícháme ušlehanou šlehačku. Do uvařené kávy přidáme rum. Dortovou formu, nejlépe vyloženou potravinářskou fólií, plníme piškoty, namáčené v kávě, vrstvu potřeme tvarohem a opět vrstvíme piškoty, zase krém až do naplnění dortové formy. Navrch přijde krém a ten posypeme kakaem. Necháme uložit do druhého dne.

Ideální dort pro oslavence diabetika.

Vaření pro diabetiky

Kurzy vaření pro diabetiky Point zdraví s.r.o.

Tel.: +420 777 890 970

Email: pointzdravi@seznam.cz

Adresa. Jesenická 61, Šumperk, 78701

Nadívaná kuřecí rolka šunkou a kozím sýrem

Jak připravit oběd pro cukrovkáře? Budeme potřebovat: 4 kusy kuřecích prsou, malou lžičku mořské soli, lžičku bílého pepře, 2 plátky libové a kvalitní šunky, 120 g tvarohového a čerstvého sýra, 120 ml hladké mouky, lžíce olivového oleje, 2 lžíce kuřecího domácího vývaru, tymián, oregano a pár stonků pažitky.

Nejprve si rozehřejeme troubu na pouhých 10 stupňů. Mezitím, co se trouba rozhřívá, si maso naklepeme, osolíme, opepříme a na každý plátek položíme půlku plátku šunky. Na to klademe sýr, ale pouze doprostřed. Založíme strany a zarolujeme. Takto připravené závitky obalíme v mouce a zprudka na pánvi opečeme ze všech stran. Poté klademe do zapékací misky a pečeme 15 minut. Mezitím přivedeme k varu kuřecí vývar, do kterého přiměřeně nasypeme koření a těsně před podáváním závitek vývarem polijeme a posypeme nasekanou pažitkou.

Dia svíčková

Protože jsme národ tak trochu svíčkový, jistě nesmí svíčková chybět. A dopřát si ji mohou i lidé s onemocněním diabetes. Na přípravu bude potřeba: 500 g pravé svíčkové, 5 g slaniny, 30 g petržele, 40 g mrkve, 40 g celeru, dále 10 g másla, lžíce nadrobno nakrájené cibule, sůl, ocet, umělé sladidlo, 100 ml mléka, 100 ml smetany na vaření, 25 g hladké mouky, a teď přijde na řadu koření: 3 kuličky pepře, 1 nové koření, bobkový list, špetka tymiánu a citron.

Ve své podstatě se pokrm připravuje tak, jako běžná svíčková. Takže maso mírně naklepeme a slaninou prošpikujeme. Osolíme (mírně) a necháme odležet. Mezitím si můžeme očistit a nakrájen zeleninu. Tu následně na másle opečeme a poté vložíme odležené maso spolu s osmahlou cibulkou. Přidáme trochu vody, veškeré koření, asi lžíci octa, kolečko citronu, zbavené kůry a necháme podusit. Až je maso změklé, podlijeme jej trochou vody a dusíme až úplného změknutí masa i zeleniny. Mezitím podléváme a maso otáčíme. Pak jej vytáhneme, a do změklé zeleniny vmícháme mouku rozšlehanou v mléce. Kuličky koření a bobkový list vyjmeme a spolu se smetanou směs dohladka rozmixujeme. Poté už jen dochutíme umělým sladidlem, citronovou šťávou a solí.

Vaření pro diabetiky

Zdravá výživa

Co to vlastně znamená, zdravá výživa?

Jistě už každý z nás slyšel toto spojení. Ale co si pod tím máme představit? Všeobecné je mezi milovníky dobrých jídel rozšířena pověra, že zdravá výživa je všechno to, co není dobré a nedá se jíst. Koluje zároveň spostu mýtů. Někteří totiž věří, že zdravá výživa znamená jíst jen syrovou zeleninu a nic víc.

Člověk, který se potom rozhodl, že bude jíst zdravě, si pak k jídlu připraví ředkvičku, list salátu a syrovou mrkev. Je možné, že jednou byste tenhle oběd sníst dokázali, ale dokážete si představit, že byste tohle nebo něco podobného měli jíst každý den do konce života 3x denně? Zvládli byste to? Samozřejmě, že ne.

Zdravá výživa ale znamená úplně něco jiného! Ten, kdo začal dodržovat zásady opravdové zdravé výživy, velmi rád zjistil, že zdrava výživa je nejen rozmanitá a velice chutná, ale zároveň člověk nemá po jídle pocit přeplněného žaludku a cítí se mnohem lépe. Ale co je hlavní, má do života více energie a elánu!

Jenže, kdo mi poradí, jak začít? Co jíst a jak vařit aby to bylo zdravé a aby to dobře chutnalo?

Poradenství v oblasti výživy

Jelikož je informací ohledně zdravé výživy velmi mnoho, určitě se vám bude hodit někdo, kdo je odborníkem v tomto oboru. Poradce v oblasti výživy vám poradí nejen jak zhubnout, ale hlavně jak zdravě jíst. Je pochopitelné, že spoustu informací můžeme vyčíst v odborných knihách, ale pokud kontaktujeme odborníka, získáme tím neskutečnou výhodu poradenství přizpůsobeného přímu na míru!

To znamená, že vám bude připraven jídelníček a program pro redukci hmotnosti. Přesně podle váhy, obsahu vody v těle, bazálního metabolismu a množství tělesného tuku a dalších údajů. Samozřejmě bude brán zřetel na váš životní styl, časové možnosti a také vaše zaměstnání. Ne každý člověk si právě může dovolit všechny zásady zdravého životního stylu. Poradce pro výživu vám však poradí, jak tyto možné problémy a nedostatky co nejvíce kompenzovat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8023 (dobra-kucharka.cz#10075)


Diskuze a zkušenosti

Nikol | 21.07.2015 13:32
Re: Vaření pro diabetiky Zdravím, mám nedávno zjištěnou cukrovku, jakým jídlem je nejlepší se stravovat během dne? Díky N.


Přidat komentář