Velikonoční menu - kopřivová nádivka, beránek, mazanec

Jaro na sebe nenechá dlouho čekat. S jarem jsou neodlučitelně spojené jarní svátky - Velikonoce. Kromě voňavého mazance si můžete připravit další chutné tradiční velikonoční pokrmy. Přinášíme Vám některé z nich.

 

Velikonoční beránek

Když se řeknou pokrmy na Velikonoce, řada z nás si vybaví tradičního** velikonočního beránka**. Nepřipravujete ho pro sebe, či koledníky? Odrazuje Vás jeho složitost, respektive způsob vyklopení z formy? Budete-li se držet následujících řádků, můžete se těšit nejen z nadýchaného těsta, které se doslova rozplývá na jazyku. Beránek Vám půjde i lehce z formy, aniž by došlo k jeho poškození.

Formy na velikonočního beránka

V současnosti máte na výběr, jakou formu, co do materiálu si vyberete. Stálicemi jsou formy keramické. Můžete si však zakoupit i pečící formu plechovou. Oblíbenost vzrůstá u formy silikonové, u které máte 100% jistotu, že se Vám beránek velmi lehce vyklopí, aniž by byl potrhaný.

Suroviny na velikonočního beránka

Na tradičního piškotového velikonočního beránka budete potřebovat 5 žloutků, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, vymačkanou čerstvou šťávu z poloviny citronu, kúru z omytého citronu, 300 g polohrubé mouky, 5 bílků, tuk na vymazání formy, strouhanka na vymazání formy.

Příprava velikonočního beránka

Nejprve si ušlehejte do pěny žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kúru. Do pěny poté postupně přidejte šťávu z půlky citronu. Ušlehejte si tuhý sníh z bílků. Do žloutkové pěny postupně přisypávejte prosátou polohrubou mouku. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.

Těsto vlijte do formy, kterou si dopředu vymažete tukem a vysypete čerstvě umletou strouhankou. Formu s těstem vložte do předem vyhřáté trouby a upečte dorůžova.

Zdobení velikonočního beránka

Upečeného velikonočního beránka opatrně vyklopte z formy. Nyní nastává kreativní část. Do zdobení se můžete pustit sami, nebo přizvat i Vaše děti. Někdo má rád šlehačkového beránka, a tak ho ozdobí vlnkami ze sněhobílé šlehačky, i šlehačky kakaové. Je možné také vršek ještě postříkat čokoládou.

Beránka je také možné opatrně nařezat na pláty a promazat marmeládou a máslovým krémem.

Další možností je ozdobení beránka bílkovou polevou. Ta může být jen přírodní bílá, nebo také můžete přimíchat potravinářské barvy.

Velikonoční mazanec

Ta, jako k vánočním svátkům neodmyslitelně patří vánočka, tak k velikonočním zase patří mazanec. Je vynikající k snídani a na svačinu, jen tak, nebo s trochou másla a džemu. Uvaříte-li si pak k němu kakao, či oblíbenou kávu, nebo lahodný čaj, mlsání může začít.

Suroviny na velikonoční mazanec

Na jeden menší mazanec budete potřebovat 400 g polohrubé mouky, 100 g másla, 60 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 3 žloutky, celé vejce na potření, 2 dl polotučného mléka, 20 g čerstvého droždí, špetku soli, rozinky, mandle.

Příprava velikonočního mazance

Nejprve nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, udělejte důlek a do něj vlijte trochu ohřátého mléka. Do mléka pak rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a špetku soli. Promíchejte a nechte kvásek vzejít na teplém místě.

Následně přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, rozinky, mandle a vypracujte vláčné těsto. Bochánek těsta nechte kynout minimálně jednu hodinu. Mezitím si předehřejte troubu. Nakynutý bochánek ještě jednou zpracujte a vložte na plech vyložený pečícím papírem, který ještě pomastěte máslem. Povrch mazance potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte nasekanými mandlemi. Nechte ještě kynout po dobu patnácti minut a poté dejte do trouby péci. Pečte dozlatova, dokud nebude po zapíchnutí špejle suchá. Doba pečení se pohybuje kolem 45 minut.

Kopřivová nádivka

Dalším tradičním pokrmem, který výborně chutná jak teplý, tak studený, je kopřivová nádivka. Pokud jste ještě nádivku s kopřivami nezkusili, určitě neváhejte. Možná Vás odrazuje to, že Vás kopřivy budou pálit na jazyku. Budete však mile překvapeni, že žádné pálení neucítíte. Zpestřete si Vaše letošní velikonoční menu nádivkou, která nejen chutná, sytí, ale navíc je plná vitamínů, díky kopřivám.

Suroviny na kopřivovou nádivku

Na kopřivovou nádivku budete potřebovat den staré pečivo (rohlíky, housky, veku, bagetu). V případě rohlíků jich budete potřebovat 10. V případě housek, pak 8. Dále si připravte 6 čerstvých vajec, 2 plné hrsti čerstvých nasekaných kopřiv, 400 g vařeného uzeného, muškátový oříšek, sůl, hrst mandlí, 50 g rozpuštěného másla.

Příprava kopřivové nádivky

Nejprve si předehřejte troubu. Poté si nakrájejte pečivo na kostičky, které dejte do větší misky. Do mísy pak přidejte žloutky, nasekané kopřivy, rozpuštěné máslo, nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Vše pečlivě promíchejte.

Uvařené uzené maso nakrájejte také na kostičky a přidejte do mísy k pečivu. Vývar z uzeného masa použijte ještě na případné zvlhčení pečiva.

Poté ušlehejte tuhý sníh z bílků. Sníh pak přidejte k ostatním surovinám a jemně ho vmíchejte.Vše pak dejte do pečlivě vymazané formy. Vršek nádivky pak posypte nakrájenými, slupek zbavenými mandlemi. To, kdy je nádivka hotová, poznáte jednoduše podle její pevnosti a zlatavého povrchu.

Smažená vajíčka

S Velikonocemi jsou spojená vajíčka, která nejen malujeme a připravujeme pro koledníky, ale také z nich mohou být chutná jídla. Jednou z rychlých forem chuťovek jsou smažená vajíčka, která se připravují z natvrdo uvařených vajíček.

Suroviny na smažená vajíčka

Na** smažená vajíčka** budete potřebovat uvařená vajíčka natvrdo a suroviny na klasický trojobal (hladkou mouku, vajíčko, sůl, mléko, strouhanku), olej na smažení.

Příprava smažených vajíček

Uvařená a oloupaná vajíčka na tvrdo nechte prochladnout. Následně je obalte v klasickém trojobalu, jaký se používá na smažení řízků. Postupně obalte každé vajíčko v hladké mouce, poté v rozšlehaném osoleném vajíčku, zředěném mlékem. A jako poslední krok obalte vajíčko v čerstvě umleté strouhánce. Vajíčka pak usmažte na rozehřátém oleji. Důležité je, aby byla vajíčka po všech stranách dozlatova usmažená. Nejlépe toho docílíte ve fritovacím hrnci. Nemáte-li ho však, je možné použít standardní pánvičku. V tom případě však budete mít o trochu více práce při častém obracení vajíček. Vajíčka můžete podávat s uvařeným bramborem, či zeleninovým salátem.

Špenátová omeleta

Velikonoce jsou svátky jara. A tak bychom se měli snažit používat co nejvíce „zelené“. Co vyzkoušet nevšední, zato však chutné špenátové omelety? Jsou výborné k snídani, ale také jako lehký oběd.

Suroviny pro špenátovou omeletu

Na** špenátové omelety** budete potřebovat dvě hrsti čerstvých špenátových listů, 4 vajíčka, mléko, hladkou mouku, sůl, olej na smažení. Pokud byste nesehnali čerstvé špenátové listy, můžete použít i zmrazený špenát. Ne však protlak, ale listy.

Příprava špenátové omelety

Z výše uvedených surovin si připravíte klasické palačinkové těsto. Jediný rozdíl je v tom, že použijete více vajíček a navíc přidáte špenátové listy. Těsto osolte jen špetkou soli. Omelety je totiž možné následně dochutit nastrouhaným sýrem.

Jakmile máte připravené těstíčko, smažte omelety po obou stranách dozlatova. Již jsme uvedli, že je můžete podávat s nastrouhaným sýrem. Další variantou je také osolená zakysaná smetana. Omelety je možné pak konzumovat jednoduše takto, nebo také zatočit, zalít zakysanou smetanou a dát péci do trouby. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8011 (dobra-kucharka.cz#10063)


Přidat komentář