Španělské gaspáčo

Už jste někdy byli ve Španělsku? Pokud ano, tak jistě víte, že ve Španělsku, vyjma severozápadní části země, která má díky oceánskému vlivu klima mnohem mírnější, dosahují teploty často nesnesitelných hodnot.

A jak se Španělé proti extrémně vysokým teplotám brání? Možná znáte známé španělské slovo** maňana**. A víte co znamená? Slovo maňana ve španělštině znamená „zítra“. Možná to vypadá, když Španělé tak často používají slovo zítra, jakoby byli lenoši. Jenže zkuste pracovat, když je často i víc jak 35 stupňů ve stínu, a co teprve na slunci. A tak není divu, že Španělé mají na všechno pořád času dost, nikam nespěchají. Když je venku pořád takové vedro, tak se člověku nechce ani vařit. I kdyby uvařil, v tom vedru nebude mít na horké jídlo ani pomyšlení. Ve Španělsku mají vedra po většinu roku, takže vědí jak vařit a přitom u plotny nepropotit oblečení skrz na skrz. Španělé většinou vaří až večer, když se ochladí. Přes den pak dávají přednost něčemu chladnému a rychle hotovému. A právě takové jídlo vám dnes představíme. Je jím** studená zeleninová polévka**, která je v mžiku hotová – jmenuje se Gazpacho, česky** gaspáčo**.

Co budeme potřebovat na přípravu španělského gaspáča?

Pro 5 osob si připravíme následující** suroviny**: 15 mililitrů červeného vinného octa, 4 stroužky česneku, jednu a půl salátové okurky, 1 menší cibuli, 1 zelenou papriku, 1 konzervu loupaných krájených rajčat nebo 3 čerstvá zralá rajčata, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř. Dále si k polévce připravíme přílohu z těchto surovin: půl salátové okurky, 1 zelená paprika, 8 plátků veky bez kůrky na přípravu kostiček do polévky plus 5 plátků veky s kůrkou jako přílohu, popřípadě jiné pečivo. Kromě těchto surovin budeme potřebovat mixér.

Jak se připravuje španělské gaspáčo?

Salátovou okurku si důkladně omyjeme, protože ji budeme používat se slupkou. Oloupeme cibuli i česnek. Salátovou okurku i se slupkou, česnek a cibuli si nakrájíme na jemno. Pokud nemáme rádi rajčata se slupkou, pak rajčata spaříme horkou vodou a slupku snadno odstraníme. Pokud nám slupka nevadí, odstraňovat ji nemusíme. Rajčata si rovněž nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu a 100 mililitrů olivového oleje smícháme v míse. Nyní směs dokonale rozmixujeme a podle chuti dochutíme octem, solí a pepřem. Polévka má být osvěžující, takže bychom ji měli správně nechat vychladit v lednici. Kdo však nemá rád velmi studená jídla přímo z lednice, chladit nemusí.

Polévka je nyní v podstatě hotová, avšak vyrobíme si k ní ještě přílohu. Papriku a půl okurky si nakrájíme na kostičky nebo malé kousky. Stejně tak na kostičky nakrájíme osm plátků veky bez kůrky a opečeme si je na olivovém oleji. Kostičky papriky a okurky smícháme s opečenými kostičkami veky. Takto jsme vytvořili přílohu k polévce. Další přílohou k polévce bude ještě normální plátek veky s kůrkou.

Nyní můžeme polévku podávat. Polévku rozdělíme do hlubokých talířů, avšak bez kostiček zeleniny a veky. Kostičky podáváme zvlášť, aby si každý mohl do polévky dát, kolik sám chce. Milovníkům chlazených nápojů a jídel můžeme do polévky klidně přidat dvě kostky ledu. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8008 (dobra-kucharka.cz#9969)


Přidat komentář