Španělská paella

Tradiční španělský pokrm, který vždy servíruje Antonio Banderas svým hostům. Směs mořských plodů a zeleniny. Už jste ochutnali paellu? Máme pro vás recept, který můžete vyzkoušet.

Lidé rádi experimentují a vaří si doma jídla, které znají z cizích krajin. Jenže pro originální zážitek musíte skutečně dodržet recepturu. To znamená, že třeba špagety musí být al dente, na český vkus trochu tvrdší. Čínské kung pao nemá zase tolik omáčky jako tzv. česká čína. To platí i u paelly. Abyste si vychutnali její jedinečnost, tak nesmíte něco vynechat nebo zaměnit, i když samozřejmě drobných nuancí se dopouští i Španělé. Ale zanechají originální chuť. Co vše do ní patří?

Jak připravit paellu?

Paella je poměrně nenáročná, jen pro někoho je třeba složitější sehnat ty pravé suroviny. Protože se jedná o jižanský recept, tak její tajemství tkví i v tom, že její chuť vytváří čerstvé suroviny. Tím máme na mysli plody moře. A jistě víte, jaké to je, když si ve zdejší restauraci dáte rybu. Opravdu chutné suroviny najdete ve specializovaných obchodech a jsou samozřejmě trochu dražší. Chcete-li si jednou za čas dopřát gastronomický zážitek, tak do toho ale jděte.

Suroviny

Na paellu potřebujete 300 gramů kuřecího masa, 500 gramů mořských plodů, 2 papriky, 6 rajčat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 300 mililitrů vývaru, 200 mililitrů bílého vína, 400 gramů rýže, citron, sůl, pepř, mletou papriku, olivový olej a používá se i trocha šafránu.

Postup

Když máte čerstvé mořské plody, tak je řádně očistěte, u** kalamár** si dejte pozor na kosti, které vyndejte a pak je nakrájejte. Krevety zase zbavte krunýře. Pak nakrájejte na kousky kuřecí maso. Na jemno nakrájejte cibule. Naporcujte rajčata na větší kousky (aby se při vaření neztratily, tak udělejte čtvrtky), papriku a česnek na menší kousky. Zeleninu, kromě rajčat, dejte krátce opéct na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, tak přidejte i předem připravené maso, tedy kuře a mořské plody. Až bude maso osmažené (cca 4 minuty), tak přidejte koření, tedy mletou papriku a šafrán. Přidejte rýži, lehce opečte a poté přilijte vývar, následně víno, vše osolte a opepřete. Pak přidáte citron a rajčata. Tuto směs vařte 15 minut, záleží samozřejmě na době varu rýže. Mějte ale na paměti, že ani ta nemá být převařená. Až se tekutina vsákne do přísad, tak je hotovo.

Dostali jste chuť na** paellu? Pak si ji můžete připravit doma. Samozřejmě, že pokud se vám nechce dávat tolik penz za **čerstvé mořské plody, tak můžete do směsi přidat ty, co se prodávají zmrazené v supermarketu. Pro jedinečnost zážitku je samozřejmě vždy lepší, použít co nejčerstvější suroviny. Ty vás pak přenesou blíže k moři a navíc váš kuchařský um budou obdivovat i přátelé. Překvapte je vynikající paellou, která v nich zanechá jedinečný zážitek. Buen provencho!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8001 (dobra-kucharka.cz#9931)


Přidat komentář