Řecká musaka

Mezi tradiční řecké pokrmy patří např. gyros, tzatziki a také musaka. Vyzkoušet si ji můžete i vy doma. Příprava není příliš složitá a řecká musaka vám jistě velice zachutná. Stačí jen nakoupit suroviny a pustit se do vaření.

Řecká kuchyně se vyznačuje skvělou chutí a rozmanitostí. Každá vesnice v Řecku má své vlastní speciality. Základem řecké kuchyně jsou různé druhy masa, plody moře a také spousta ryb. V řecké kuchyni nesmí chybět olivový olej, zelenina, luštěniny, kozí sýr, koření a bylinky. Na prostřeném stole vždy najdete bílý chléb a čerstvé ovoce. Když si dáte v Řecku polévku, počítejte s tím, že bude mnohem hustější než naše polévka a může se podávat také jako hlavní jídlo. V tomto teplém podnebí jsou odlišné stravovací zvyky, než máme u nás. Častá snídaně pro Řeky je pouze káva, na oběd se většinou zapomíná, ale na večeři je zde kladen opravdu velký důraz. Večeře je zde společenská událost, která se nesmí uspěchat.

Co vyzkoušet z řecké kuchyně

Když navštívíte Řecko, rozhodně se nebojte a ochutnejte místní speciality. Jednou z nich je např. gyros. Gyros je vepřové nebo kuřecí maso opékané na svislém otočném rožni. Maso se postupně odkrajuje a podává se v obilné placce, které se říká pita. Dále můžete ochutnat řecký špíz suvláki. Na špízu najdete grilované maso vepřové, jehněčí nebo kuřecí. Jako předkrm vyzkoušejte tzatziki, jogurtovou pastu s okurkou a česnekem. Dále jsou pro řeckou kuchyni typické rajčata plněná rýží, bylinkami a mletým masem. Mezi velmi známé pochoutky patří také musaka. Musaka je lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou.

Řecká musaka – suroviny

Tímto receptem připravíte** musaku** pro 6 osob. K přípravě musaky budete potřebovat 2 lilky, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 750 g mletého masa, 1 svazek sekané petrželky, 800 g sterilovaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 450 g brambor, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 600 ml mléka, 200 g jogurtu, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř.

Řecká musaka – postup

Lilky nejdříve očistíme a nakrájíme na pátky. Plátky lilku pečlivě posolíme a dáme na půl hodiny odležet. Poté si nakrájíme cibuli nadrobno a společně s česnekem ji zpěníme na olivovém oleji. Následně přidáme maso a opečeme jej. Do směsi přidáme nasekanou petrželku, rajčata a protlak. Vše osolíme, opepříme a dusíme 15 minut. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a krátce je předvaříme v osolené vodě. Poté si osušíme a opečeme lilky na olivovém oleji. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla si uděláme jíšku, přilijeme do ní mléko a provaříme, poté dáme vychladnout. Do omáčky se vmíchá jogurt, vejce a sýr. Omáčka se osolí a opepří. Připravíme si formu, která bude vymaštěná a vysypaná stroužkou. Formu naplníme masem, překryjeme plátky brambor, lilku a zalijeme omáčkou. V předem předehřáté troubě pečeme asi 50 minut.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8004 (dobra-kucharka.cz#9959)


Diskuze a zkušenosti

mahu | 19.11.2014 08:25
Re: Řecká musaka pochybuji o originalitě tohoto receptu - vážně mám věřit, že v Řecku budou používat v tradiční kuchyni italský sýr?


Přidat komentář