Ratatouille - tradiční francouzský pokrm

Ratatouille je velice lehký a dobrý francouzský pokrm z více druhů zeleniny. V ratatouille se snoubí chuť šťavnaté zeleniny, česneku, olivového oleje, rozmarýnu a tymiánu. Tento lahodný zeleninový pokrm je navíc velmi snadný na přípravu.

Co budeme potřebovat na ratatouille?

Ratatouille se připravuje především ze zeleniny. Na 4 porce ratatouille použijeme tuto zeleninu: 2 lilky baklažány, 2 cukety, 2 červené (ne pálivé) papriky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 6 zralých rajčat, bylinky – naprosto ideální jsou čerstvé: tymián, rozmarýn popřípadě majoránka. Dále budeme potřebovat olivový olej, sůl, pepř nebo jiné oblíbené koření.** Ratatouille** se nedoporučuje kořenit příliš silně, abychom nepřebili přirozenou chuť šťavnaté zeleniny, bylinek, česneku a olivového oleje. Protože je ratatouille dosti lehký pokrm, může se podávat ještě z něčím. Obvyklou přílohou je křupavá bageta nebo jiné pečivo, které může být nasucho opražené. Pokud máte přece jen chuť na něco více výživného, udělejte si k ratatouille dušený plátek masa. Smažené maso se k ratatouille příliš nehodí.

Jak se dělá ratatouille?

Všechnu zeleninu důkladně omyjeme. Protože lilek může někdy mít nahořklou chuť, můžeme ho před použitím nakrájet na přibližně jeden centimetr tlusté plátky a všechny plátky z obou stran posolit. Takto necháme odležet asi 20 minut a pak dáme na sítko a pod tekoucí vodou plátky propláchneme, abychom smyli přebytečnou sůl. Pak si plátky nakrájíme na půlky a všechnu ostatní zeleninu si rozkrájíme na kousky tak akorát velké do úst, abychom je nemuseli na talíři krájet. Česnek můžeme nastrouhat na struhadle (jako když děláme bramboráky), nebo ho pokrájet na plátky či rozetřít nožem, popřípadě použít klasický lis na česnek. Lilek ani cuketu není potřeba loupat, pokud nejsou přerostlé a slupka není tuhá. Papriky zbavíme semínek. Někomu vadí rajčatové slupky, takže je taky loupe, ale není to potřeba. Pokud rajčata přeci jen chceme oloupat, můžeme si je přelít vařící vodou, pak půjdou slupky dolů mnohem snáze.

Když máme všechnu zeleninu připravenou, dáme si do nízkého širokého hrnce nebo velké pánve rozehřát olivový olej. Nádoba musí být tak velká, aby se nám do ní pohodlně vešla všechna zelenina, protože ji budeme připravovat dohromady. Nejprve si na oleji osmahneme cibuli, rajčata a lilek a přiryjeme pokličkou. Budeme na mírném plameni dusit asi 10 minut. Žádnou vodu není potřeba přilévat, protože zelenina jí vypustí až až. Po 10 minutách přidáme zbylou zeleninu včetně česneku, bylinek, osolíme a mírně okořeníme nebo jen opepříme. Dusíme přibližně dalších 20 minut. Opět není potřeba podlévat, právě naopak – zelenina vypustila tolik vody, že je lepší dusit poledních asi 10 minut bez pokličky, aby se přebytečná voda odpařila. Občas můžeme trochu promíchat a taky ochutnat, zda je ratatouille dost slané. Když odpařením přebytečné vody vznikne velmi dobrá hustá šťáva oranžové barvy, pokrm je hotový a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8005 (dobra-kucharka.cz#9964)


Diskuze a zkušenosti

Vladimír | 07.03.2016 20:13
Díky za recept,už vím,co koupit,jak uvařit tuhle dobrotu


Přidat komentář