Pravý ruský boršč

Boršč je druh polévky, který se vaří z červené řepy. Je to jedno z národních jídel ruské, ale i ukrajinské, polské a bulharské kuchyně. Pro všechny milovníky této ruské speciality si uvedeme recept.

Pravý ruský boršč je národní specialitou ruské kuchyně. Základem je kvalitní vývar (z morkových kostí a předního hovězího masa), a směs osmažené zeleniny (červené řepy, mrkve, zelí, cibule, někdy i brambor). Ve zkratce se dá říci, že se zelenina nakrájí na kostičky, osmaží na tuku, zalije se vývarem, přidá se uvařené maso a polévka se dochutí octem a cukrem. V některých krajích se přidává i uzenina či zakysaná smetana.

Jestliže patříte mezi lidi, kteří mají rádi vůni dálek a zahraniční gastronomii, určitě si vyzkoušejte uvařit lahodnou ruskou polévku, která je velmi sytá, postačí jako kvalitní hlavní jídlo. Výborně se hodí právě do tohoto chladného podzimního období, často se vaří na chalupách či chatách. Uvařte si boršč a ochutnejte, jakou chuť má pravé Rusko!

Recept na pravý ruský boršč

Suroviny:

  • Voda - 2 l
  • Hovězí přední maso - 1kg
  • Morkové kosti - 1 kg
  • Cibule - 3 ks
  • Celer -  0,5 ks
  • Mrkev - 2 ks
  • Rajče -  2 ks
  • Česnek - 4-5 stroužků
  • Fazole - 1 hrst (předem přes noc namočit)
  • Brambora - 1 ks
  • Vejce - 1 ks
  • Petrželová nať -  1 ks
  • Sterilizované zelí - 250 g
  • Červená řepa - 1- 2 ks
  • Slanina - 100 g
  • Sůl - 4 špetky
  • Cukr - 1 lžička kávová
  • Pepř celý - 1 lžička kávová (vrchovatá)
  • Bobkový list -  0,5 hrst
  • Citron - 1 ks
  • Paprika sladká - 3 špetky – koření
  • Petržel nasekaná - 1 hrst
  • Zakysaná smetana - 250 g
  • Rostlinný olej - 4 lžíce polévkové

Příprava boršče

Namočené fazole opláchneme a vaříme v hrnci cca 5 minut. Umyjeme maso a kosti, nasekáme či nakrájíme na menší kousky, aby se nám vlezli do hrnce. Maso a kosti zalijeme studenou vodou. Přivedeme pozvolna k varu, vložíme 1 cibuli, 1 mrkev a vše pomalu vaříme přibližně dvě hodiny. Přibližně 10 – 15 minut před koncem vývar osolíme. Důležité je, aby se v době varu vložilo do hrnce umyté syrové vejce a jedna větší brambora. Vejce se vytahuje až po uvaření celého boršče a brambora slouží po rozmačkání k zahuštění polévky, nahrazuje jíšku. Červenou řepu očistíme, umyjeme a vaříme ve vodě. Po uvaření řepu oloupeme, nastrouháme na nudličky. Nakrájíme rajčata na měsíčky, mrkev na nudličky a vše na pánvičce orestujeme, přidáme cukr a ocet, doplníme jednou naběračkou vývaru a dusíme do měkka. Z vývaru vyndáme maso a schováme jej v zakryté míse, aby neoschlo. Vývar přivedeme k varu, přidáme fazole, nakrájené zelí a vaříme 10 minut. Mezitím obereme maso z kostí a nakrájímé na menší kousky. Když je zelí měkké, přidáme osmahnutou cibuli a sladkou papriku. Rozetřeme česnek, smícháme s uvařeným vejcem a rozmačkanou bramborou a přidáme do polévky.  Všechny suroviny smícháme dohromady a vznikne nám výborná polévka zvaná boršč. Podáváme v hlubokém talíři či misce, ozdobíme lžíci zakysané smetany a posypeme petrželovou natí. Rada na závěr, polévka je lepší až na druhý den, ale přihříváme pouze takové množství, které sníme na oběd, aby se zbytečným častým přihříváním neztratila chuť a barva polévky. Dobrou chuť!

Červená řepa

Červená řepa je velmi zdravá rostlina, která podporuje krásu, dlouhověkost a plodnost. Je to velmi levná a dostupná zelenina, která nám pomáhá v boji proti rakovině, je zdrojem velkého množství křemíku, který je důležitý pro pevnost a tvorbu vazivových kostí a tkání, pro zdraví cévních stěn a hlavně elasticitu pokožky. Křemík podporuje celkovou regeneraci organismu, říká se mu zpomalovač stárnutí. Červená řepa je také bohatě zastoupená kyselinou listovou, důležitá pro plodnost žen a zdravý vývoj plodu. Jako prevence proti rakovině se doporučuje používat 3 menší sklenice šťávy během dne. Z červené řepy nejčastěji využíváme právě šťávu, ale také se používá za syrova do zeleninových salátů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7994 (dobra-kucharka.cz#9878)


Přidat komentář