Nadívaný krocan - americké Vánoce

Na vánoční období se těšíme z různých důvodů. Děti si toužebně přejí, aby měly pod stromečkem vysněné dárky a mohly si zamlsat na cukroví. A my dospělí? Užijeme si volných dnů, setkáme se s přáteli, rodinou, ale také ochutnáme ryze vánoční pokrmy.

Vánocům u nás neodmyslitelně patří** kapr a bramborový salát**. Co však pro letošní svátky připravit pochoutky „odjinud“? Tak například v USA si zase nedovedou představit oslavu Vánoc bez nadívaného krocana.

Na Vánoce chceme, aby bylo všechno perfektní – uklizený a vycíděný celý dům bez jediného smítka, napečené, oku lahodící a chuťovým buňkám naprosto uspokojující cukroví, bezchybně připravená slavnostní tabule a samozřejmě po všech směrech vyvedený štědrovečerní pokrm. A tak není divu, že povětšinou neexperimentujeme a připravujeme to, co máme zažité a umíme nejlépe.

Mohlo by se zdát, že příprava a následné upečení krocana je zdlouhavým a náročným procesem. Pokud však máte kvalitní suroviny a někým doporučený, ověřený recept, pak není důvodu mít obavy. Jen ještě jedna „maličkost“. Je potřeba chtít a nedělat nic z donucení, jen tak se zamýšlené dílo, v tomto případě v ústech se rozpadající měkké masíčko v podobě krocana, povede.

Suroviny potřebné pro nadívaného krocana

Surovinami jsou:

  • Krocan
  • 100g másla
  • Sůl
  • Mandlová nádivka: 150g mandlí, 60g cukru, 110g másla, 4 vejce, 5 housek, mléko na namočení housek, sůl.
  • Kaštanová nádivka: 200g jedlých kaštanů, ½ lžičky cukru, 140g másla, 4 vejce, 5 housek, mléko na namočení housek, muškátový květ, sůl.

Recept na nadívaného krocana

Nejprve si připravte nádivky. Postup přípravy u nádivek je prakticky totožný. Nejprve utřete máslo se žloutky a cukrem do pěny. Poté přidejte předem namočené housky v mléku, koření, sůl a na jemno posekaná, předem spařené a oloupané mandle, či předem povařené a posekané kaštany.

Krocana pečlivě umyjte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolte** krocana** ze všech stran, nezapomeňte i uvnitř. Křídla krocana natáhněte dozadu a stehna poté svažte k trupu krocana pevným motouzem. Poté krocana naplňte předem připravenou nádivkou. Pokud Vám nádivka zbude, vyložte jí vedle krocana v pekáči. Jakmile je krocan naplněn a zašit, nebo sepnut, položte ho do pekáče s máslem. Za občasného podlévání ho pečte v předem vyhřáté troubě, a to zhruba tři hodiny. Doba je odvislá od trouby, ale také velikosti krocana.

Rady, které ocení nejen začínající kuchařka

Někdy se setkáme s tím, že ať se držíme receptu sebelépe, pak hotový pokrm není takový, co do chuti či vzhledu, jako v kuchařské knížce. Kolikrát však není za oním rozdílem vina v kuchařském umění. Jak již to tak bývá, čím více se pokrm dělá, tím ho máte „vychytanější“. A tyto vychytávky jsou naprosto k nezaplacení. Co se týká nadívaného krocana, máme pro Vás také pár takových vychytávek.

Krocana vložte do pekáče prsy dolů. Těsně před tím, než bude krocan upečený, otočte ho prsy nahoru a sundejte horní poklop pekáče. Získáte zlatavou kůrčičku.

Jakmile je krocan upečený, hned se do něj nepouštějte. Porcovat ho začněte zhruba půl hodiny po tom, co je hotový. Tak, jako sýry vyndané z chladničky potřebují nějaký čas na „rozvinutí se“, tak i krocan po upečení potřebuje svůj čas.

Zvyky a tradice se drží v drtivé řadě kuchyní, a to při nejrůznějších událostech, jako jsou svatby, křtiny, ale také svátky.** Nadívaný krocan** tak patří k neodmyslitelné symbolice amerických Vánoc. To, že se období vánočních svátků blíží, se pozná nejen na základě nabídky čokoládových figurek, kalendářů a dalších laskomin pro děti. Blížící se vánoční čas se pozná i podle nezbytných kuchařských pomůcek, ke kterým patří například formičky na cukroví, ale také extra velký pekáč na krocana.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7995 (dobra-kucharka.cz#9894)


Přidat komentář