Minestrone - italská zeleninová polévka

Minestrone je tradiční italská zeleninová polévka. V Itálii je velmi zakořeněná a je známá snad všem Italům. Minestrone má mnoho podob, ale to se týká asi všech tradičních pokrmů. Co Ital, to recept na to nejlepší minestrone.

To je ovšem výhodné pro nás. Nemusíme se striktně držet receptu a můžeme si polévku upravit podle vlastní chuti, nebo podle toho, kterou zeleninu máme zrovna doma, případně která nám zrovna dozrává na zahradě.

Co budeme potřebovat na minestrone?

Budeme potřebovat** 200 gramů fazolí**. Ale jakých fazolí? A už jsme u toho. Každý ať použije fazole, které má nejraději, nebo které má zrovna doma. Nezapomeňme, že fazole si musíme den předem namočit do vody. Pokud chceme urychlit vaření fazolí, můžeme je namočit v solném nálevu. Jednoduše si odvážíme 200 gramů fazolí, dáme je do hrnce, přidáme k nim vrchovatou lžíci soli a zalijeme asi půl litrem vody. Asi minutu budeme míchat lžící, aby se sůl ve vodě zcela rozpustila. Takto necháme stát 24 hodin.

Druhý den si na přípravu** minestrone** připravíme 2 brambory, 1 cibuli, 1 řapíkatý celer, 1 mrkev, 100 mililitrů olivového oleje, parmazán na posypání polévky a svou oblíbenou zeleninu, například růžičkovou kapustu, brokolici, cuketu, rajčata, dýni, listový špenát, dále pak sůl a pepř nebo jiné oblíbené koření. Kdo chce, může přidat česnek.

Někdo do minestrone dává i těstoviny – jak již bylo uvedeno výše – není potřeba se striktně držet receptu, můžeme experimentovat. V chladnějších dnech se dá do minestrone klidně přidat třeba na kousíčky nakrájené kuřecí, krůtí nebo vepřové maso a použít nějaké ostřejší koření.

Jak se připravuje minestrone?

Příprava minestrone je velice rychlá a snadná. Tedy rychlá je, pokud nepočítáme vaření fazolí. Fazole si přecedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Rovněž si umyjeme hrnec, ve kterém byly namočené. Poté fazole vrátíme do hrnce, zalijeme přiměřeným množstvím čerstvé vody a přivedeme k varu. Protože byly fazole namočené v solném nálevu, solit je již nebudeme (byly by pak přesolené). Fazole vaříme tak dlouho, dokud nebudou zcela měkké. Když zkusíme fazoli zkousnout a je stále trochu křupavá, pak musíme ještě vařit. Fazole se vaří různě dlouho – podle druhu, avšak může to trvat i pár hodin, takže musíme být trpěliví. Když jsou fazole konečně měkké, scedíme je. Vodu z nich nepotřebujeme, takže ji můžeme vylít. V hrnci si na olivovém oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Pak přidáme nakrájené brambory a další zeleninu nakrájenou na přiměřeně velké kousky. Osolíme a ochutíme pepřem nebo jiným kořením. Nakonec dodáme i fazole a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Poté z polévky odebereme asi jednu čtvrtinu zeleniny a propasírujeme ji přes sítko nebo rozmixujeme v míse a vrátíme do polévky. Minestrone servírujeme posypanou** strouhaným parmezánem**. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8009 (dobra-kucharka.cz#9970)


Přidat komentář