Kapr - české Vánoce

Stále přemýšlíte na jaký způsob připravit kapra o Vánocích? Už jste nad tím uvažovali, ale nenašli jste potřebné recepty? Níže najdete výběr z těch skutečně osvědčených a oblíbených.

S blížícími se vánočními svátky téměř každý z naší země začne přemýšlet, jakým způsobem připraví tradiční štědrovečerní jídlo - kapra. Je mnoho receptů a záleží jen na vás, který si vyberete a který z nich se bude nejvíce přibližovat vašim chutím a lahodit oku. Vybírat můžete například ze staročeské kuchyně či receptů, které se liší složitostí nebo ingrediencemi.

Kapr po staročesku

Jedná se o** recept**, který je odzkoušený již našimi babičkami a tím také osvědčený.

Ingredience

V prvé řadě budete potřebovat 800 až 1000 gramů kapra. Dále pak kořenovou zeleninu, 1 velkou cibuli, 10 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 3 bobkové listy, zázvor, tymián, jádra z vlašských ořechů, 10 větších usušených švestek, 1 litr piva, 1 litr vody, čtvrt litru octa, cukr, sirup či povidla, nastrouhaný perník, rozinky, mandle, 1 lžičku nasekané citronové kůry a sůl.

Postup

Kořenová zelenina a cibule se nakrájí na kolečka a k ní se přidá koření, trocha vlašských ořechů a švestky. Poté se vše zalije pivem, vodou a octem. Dáte vařit až do chvíle, kdy bude zelenina měkká. Následně vše scedíte a přidáte osoleného kapra, kterého předem nakrájíte. Takto připravená ryba se povaří. Ve chvíli, kdy bude uvařena doměkka, vytáhneme ji na mísu a do omáčky vložíme trochu cukru, sirupu nebo povidel a strouhaný perník, který ji zahustí. Hotová omáčka se procedí na kapra a přidá se hrst rozinek, hrst sladkých mandlí nakrájených na nudličky a citronová kůra. Takto připravený** kapr** se podává s knedlíky či například s těstovinami.

Kapr na modro

Kapr na modro je jeden z velmi často používaných a oblíbených receptů.

Ingredience

K přípravě je zapotřebí mít jednoho očištěného kapra, sůl, přiměřené množství octa (dle potřeby), půl celeru, 1 malou petržel, 1 mrkev, 2 velké cibule, 10 kuliček celého pepře, 4 kuliček nového koření, čtvrtku bobkového listu, 2 lžíce másla, petrželku a 1 citron.

Postup

Do většího hrnce napustíte vodu, kterou osolíte a přidáte do ní potřebné množství očištěné, omyté a na kolečka nakrájené zeleniny a koření. Dáte na 20 minut povařit. Rybu položíte na menší pekáč kůží směrem vzhůru a opatrně polijete vroucím octem. Následně se přidá zelenina. Vývar se lije ze strany, aby se neporušila barva kůže. Takto nachystaného kapra přiklopíte a asi 10 minut povaříte. Poté se ryba vytáhne, ozdobí například petrželkou a citronem a nakonec pokape máslem.

Smažený kapr

Stále velmi užívaný způsob přípravy štědrovečerního kapra. Očištěný, osolený a naporcovaný kapr (na podkovy) se obalí v hladké mouce, vymáchá v rozkvedlaných vejcích a následně obalí ve strouhance. Takto nachystané podkovy se osmaží na rozpáleném oleji a nechají okapat. Osmažený kapr se podává nejčastěji s bramborovým salátem, ale hodí se i k bramborům či například k bramborové kaši.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8007 (dobra-kucharka.cz#9968)


Přidat komentář