Halušky s brynzou - tradiční slovenské jídlo

Už jste někdy byli na Slovensku? Jen kousek za českými hranicemi jsou moc krásné a divoké hory – Malá Fatra a Velká Fatra. Pokud jste tam už někdy byli, možná jste ochutnali tradiční halušky s brynzou a jestli ne, můžete si je s námi nyní udělat.

Na halušky z brynzou pro 4 osoby budeme potřebovat:

600 gramů oloupaných brambor (takže neoloupaných asi 700 gramů), 2 vejce, 200 gramů polohrubé mouky,** brynza** podle potřeby.

Postup přípravy

Nejdříve si do přiměřeně velkého hrnce dáme vařit na slabě vodu. Syrové brambory oloupeme. Můžeme je buď nastrouhat na struhadle na nejjemnějších dírkách – ne na těch, na kterých se dělají bramboráky, ale na těch ještě o stupeň jemnějších. Pokud máme nožový mixér na ořechy, můžeme místo struhadla použít právě tento mixér – velice nám to usnadní práci. Oloupané brambory pokrájíme na středně velké kostky (stačí aby byly tak velké jako vlašské ořechy), část vložíme do nožového mixéru a rozmixujeme. Poté zase další část a tak pořád dál. Brambory mixujeme postupně, protože všechny kostky naráz by se do malé mixérové nádobky asi nevešly. Rozmixované nebo nastrouhané brambory dáme odkapat na sítko asi na 10 minut. Nestlačujeme je rukou, necháme je odkapat volně. Kdybychom je stlačili rukou, odteklo by z nich moc vody a škrobu a těsto by bylo moc suché. Kdybychom je zase nenechali odkapat vůbec, bylo by těsto moc vodnaté.

Po 10 minutách dáme odkapané brambory do větší mísy a přidáme 2 vejce, 200 gramů polohrubé mouky. Solit těsto nemusíme, protože brynza je velmi slaný sýr, takže jídlo bude už tak dosti slané. Těsto bychom si mohli osolit v případě, kdybychom si chtěli tuto slovenskou specialitu udělat mírně obměněnou –** halušky** se totiž dělají také se zelím.

Těsto pořádně promícháme tak, aby se všechny suroviny dokonale propojily. Pokud se nám těsto stále lepí ke stěnám mísy a je z něj spíše taková kaše něž těsto, pak přidáme ještě trochu mouky a opět mícháme, dokud není těsto dokonale propracované a nelepí se k míse. Mezitím se nám už možná začala vařit voda. Pokud ne, dáme ji naplno, ať se už vaří. Pokud máme** speciální síto na halušky**, je to jednoduché – do vroucí vody přes síto protlačujeme těsto, trochu promícháme, aby se jednotlivé halušky nelepily na dno a k sobě navzájem. Jestli síto na halušky nemáme, můžeme si dát těsto na prkýnko a nožem postupně ukrajovat malinké kousíčky těsta – budoucí halušky a nechat je padat rovnou do vroucí vody. Halušky vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Máme-li rádi opečenou slaninu, můžeme si mezitím nakrájet slaninu na kostičky a opéci ji na pánvi. Když jsou halušky hotové, scedíme je přes sítko, necháme odkapat a dáme na talíře. Přiměřeně polijeme** brynzou** – ovšem pozor – brynza je velmi slaný sýr, takže jí nedáváme příliš mnoho. Raději méně a kdo bude chtít, může si přidat. Pokud jsme si uškvařili slaninu, dáme na brynzu ještě kostičky škvařené slaniny a můžeme podávat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7999 (dobra-kucharka.cz#9926)


Přidat komentář