Bujabéza - francouzská rybí polévka

Bujabéza je tradiční francouzská rybí polévka. Francie je ale velká země, a tak není divu, že existuje mnoho variant bujabézy. Některé se připravují z mořských ryb, jiné z plodů moře, jako jsou krevety, mušle nebo třeba langusty.

Převažují však recepty, ve kterých najdeme kombinace různých ryb a plodů moře. Mnoho variant má bujabéza i co se týče použité zeleniny a koření. Jednou ze složek tradiční bujabézy je také** alkohol**. I ten bývá různý – je možné použít víno, ale i bylinný likér. Protože má bujabéza tak mnoho variant, je to polévka ideální pro ty, kdo se nebojí při vaření experimentovat a zkoušet nové chutě, nové kombinace. Pokaždé tak můžeme uvařit zcela jinou polévku ale s podobným postupem přípravy. A ten, kdo by si chtěl bujabézu počeštit, může místo mořských ryb vyzkoušet ty naše, sladkovodní. A když už jsme u těch experimentů, proč rovnou nevyzkoušet i jiné, než rybí maso? To bychom však zaběhli už příliš daleko od tradiční francouzské bujabézy. Přinášíme vám tedy jeden základní vzorový recept, který můžete dále upravovat podle svých chutí, fantazií a podle dostupnosti jednotlivých surovin.

Co budeme potřebovat na bujabézu?

2 kilogramy** mořských ryb** ideálně i s hlavami, které nám polévku pěkně ochutí. Lepší je použít ryby s tužším masem, takže pangasius není nejlepší. Pokud neumíme rybu správně vykostit a budeme chtít kvůli tomu použít filé, pak můžeme zvolit tresku. Ovšem tradice říká, že správná bujabéza by měla mít sedm druhů masa (do toho počítejme i plody moře a langustu), takže lépe by bylo použít více druhů ryb. Dále budeme potřebovat 250 gramů různých plodů moře (krevety, mušle), jednu malou langustu, 3 rajčata, 1 pórek, 1 cibuli, 1 bulvu fenyklu, 4 stroužky česneku, naťovou petržel, olivový olej, 100 mililitrů bílého suchého vína, 1 citrón, kůru z 1 pomeranče, bobkový list, nové koření, šafrán, pepř, sůl.

Postup přípravy jedné z tradičních variant bujabézy:

Rybí maso vykostíme a nakrájíme na středně velké kousky. Pokud máme rybí hlavy, nevyhazujeme je. Připravíme si marinádu ze špetky šafránu, šťávy z jednoho citrónu, dvou rozmělněných stroužků česneku, trochy oleje a 4 lžic horké vody. Do této marinády rybí maso bez hlav a mořské plody kromě langusty naložíme na 2 hodiny. Langustu si mezitím připravíme zvlášť, protože se musí vařit dlouho (recept najdete také na tomto webu). Po dvou hodinách dáme pouze rybí maso do velkého hrnce a zalijeme třemi litry vody.

Dáme vařit a po dosáhnutí bodu varu prudce vaříme 6 minut nebo tak dlouho, dokud maso nezměkne. Nyní si vývar přecedíme do jiného hrnce, uvařené rybí maso si necháme někde bokem. Pokud nám vadí slupky na rajčatech, oloupeme je. Všechnu zeleninu si nakrájíme a orestujeme ve velkém hrnci na olivovém oleji. Pak přidáme i kousek kůry z pomeranče (celý kousek, ne strouhaný!), česnek, nasekanou naťovou petržel, bobkový list, nové koření a případné rybí hlavy. Osolíme, opepříme a zalijeme rybím vývarem. Vaříme 20 minut na slabém plameni.

Na posledních 5 minut přidáme do vývaru mořské plody kromě langusty. Nakonec vlijeme i víno a vaříme jen pár vteřin. Maso z ryb a langusty podáváme zvlášť, aby si každý mohl do talíře dát kolik sám chce. Maso v talíři pak zalijeme horkým vývarem. Jako příloha se podává křupavá bageta, případně potřená máslem z rozetřeným česnekem. Pozor na kosti z ryb! Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8006 (dobra-kucharka.cz#9967)


Přidat komentář