Bramborový salát

Máte chuť na bramborový salát? Že zrovna nejsou Vánoce? Nevadí. Bramborový salát si sice většina z nás zvykla jíst hlavně o Vánocích, ale proč si ho nedat kdykoliv? A že vám klasický tučný salát plný majonézy nechutná? I to se dá vyřešit.

Bramborový salát připravený podle tradičního českého receptu je velmi tučný. Když si uvědomíme, že majonéza se skládá téměř celá z oleje, pak se není čemu divit, že klasický bramborový salát, ještě navíc v kombinaci z masem či rybou, je poměrně dost těžce stravitelná záležitost. Brambory a další složky bramborového salátu, stejně tak kapr nebo jiná ryba nebo klidně i řízek, jsou na strávení docela lehké. Jenže když k nim přidáme obrovské množství tuku, který v sobě skrývá právě majonéza, pak trávicí proces i trojnásobně prodloužíme. Pak se cítíme těžce a nafoukle. Proto se není čemu divit, že mnozí konzumaci tradičního českého bramborového salátu odmítají. Z tohoto důvodu vám představíme tři ukázkové recepty na bramborový salát. První recept je vhodný pro toho, kdo má nejraději českou klasiku. Další dva recepty by měly oslovit ty z vás, kteří se snažíte** jíst zdravěji** a přesto si neodpíráte chutná jídla.

Tradiční český bramborový salát

Tradiční bramborový salát lze připravit s mnoha obměnami. Kdo nemá rád uzeniny, nepoužije je. Stejně tak ten, komu nevoní čerstvá cibule, vynechá ji. Kdo má rád zeleninu, která v receptu není uvedena, může ji klidně přidat. Recept na** tradiční bramborový salát** se totiž liší dům od domu, takže následující seznam ingrediencí berte jako jednu z mnoha možností.

Na tradiční bramborový salát pro tři osoby** budeme potřebovat**: 1 kg brambor, nejlépe typ, který bude v obchodě označen jako salátový, 2 cibule, půl 700 mililitrové sklenice nakládaných (kyselých) okurek, 200 g naší oblíbené uzeniny, 1 až 2 velké sklenice majonézy, 2 vejce, 2 velké mrkve, plechovku nakládaného hrášku, plechovku nakládané kukuřice, sůl, pepř.** Postup přípravy** je následující: Neloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Pozor, brambory nesmíme rozvařit, protože pak by se nám při krájení rozpadaly. Dáme si vařit také mrkve. Hrášek, kukuřici i okurky vyndáme z plechovek nebo sklenic a necháme je odkapat na sítku, aby nebyly mokré. Vejce uvaříme natvrdo. Po uvaření brambory scedíme a po vychladnutí z nich snadno sloupneme slupku. Brambory nakrájíme na kostky, stejně tak uvařené mrkve, cibuli, okurky, uzeninu a uvařená vejce. Ve velké míse všechny suroviny smícháme, majonézy můžeme přidat podle vlastního uvážení.** Majonéza** je již ochucená, stejně tak brambory se vařily v osolené vodě a nakládaná zelenina má taky výraznou chuť, ale přesto můžeme podle chuti salát dosolit nebo připepřit.

Lehký bramborový salát

Pokud chceme mít bramborový salát zdravější a dost možná i chutnější, pak použijeme jako základ samozřejmě brambory, které si připravíme stejně, jako v předchozím receptu. Nyní máme nespočet možností, jak postupovat dál. Pokud se inspirujeme Francouzi, přidáme k bramborům 1 a půl lžíce vinného octa, 1 a půl lžíce červeného vína, 3 lžíce panenského olivového oleje, 3 lžíce nasekané šalotky a 3 lžíce nasekaných celerových lístků. Izraelci by k bramborům zase přidali na kostičky nakrájenou a spařenou cibuli, nakládané kapary (množství dle chuti), nakrájenou petržel, 3 lžíce panenského olivového oleje, lžíci citrónové šťávy. U obou receptů platí, že dosolíme a opepříme dle chuti. K oběma receptům můžeme rovněž přidat nakládané olivy, popřípadě na kostičky nakrájený eidam nebo jiný sýr. Fantazii a experimentům se meze nekladou, takže s chutí do toho!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7996 (dobra-kucharka.cz#9896)


Přidat komentář