Bramborák

Bramborák je tradiční a velmi chutné jídlo. Lze ho konzumovat samostatně, různě ochucený nebo plněný masem, houbami, zeleninou. Jako příloha je vynikající kysané zelí, nebo i jiná kysaná zelenina.

Bramboráky

Jde o levné jídlo, které je však velice chutné, ale zásluhou smažení i** kalorické** a může být také těžké, pokud se nesmaží na kvalitním oleji. Přestože jde o** lidové jídlo**, najdeme bramboráky ať již jako samostatný pokrm nebo plněné v nabídce většiny restaurací. Dokonce někde mají svůj vlastní recept a tak je bramborák nabízen jako specialita podniku. Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí všech možných** trhů.** Nejprodávanější jsou však na podzimních a vánočních trzích. Teplý bramborák a vánoční punč dokáže pořádně navnadit chuťové buňky.

Základní recept na bramborák

800 gramů brambor oloupejte, jemně nastrouhejte a pokropte mlékem, aby vám nezhnědly. Přidejte sůl, mletý pepř, česnek, majoránku, 2 vejce a asi 100 gramů hladké mouky na zahuštění. Vzniklou směs smažte na kvalitním oleji v** tenké vrstvě** z obou stran dozlatova. Mezi jednotlivé placky dejte ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Bramborák různých chutí

Bramborák může být:

S uzeninou

Do bramborákového těsta můžete přidat nakrájený salám, klobásu, uzené maso nebo škvarky.

Zeleninový

Asi čtvrtinu brambor nahraďte na jemno nastrouhanou mrkví, cuketou nebo celerem. Můžete použít také směs zeleniny.

Bylinkový

K nastrouhaným bramborám přidejte jemně nakrájenou jarní cibulku, pažitku, petrželku, tymián, nebo rozmarýn.

S ovesnými vločkami

Čtyři lžíce** vloček** zalijte vodou z brambor a nechte nabobtnat, pak přimíchejte a klasicky smažte.

S jablky

Přidejte do bramborákového těsta dvě velká strouhaná jablka. Mohou být i se slupkou.

Se zelím

Do bramborákového těsta přidejte asi 100 gramů krájeného kysaného zelí.

Houbové

Na oleji zpěňte menší cibuli, přidejte 150 gramů krájených hub a poduste do změknutí. Pak přidejte do bramborákového těsta.

Paprikové

Do těsta přidejte osmaženou cibulku s paprikou.

Se sýrem

V receptu na bramborák vynechte majoránku, přidejte pažitku a 200 gramů strouhaného tvrdého sýra. Smažte pouze malé bramboráčky a podávejte se zeleninovým salátem.

Krkonošský toč

800 gramů brambor jemně nastrouhejte a slijte přebytečnou vodu. Pak je spařte 100 ml horkého mléka, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř, 5 lžic strouhanky a tolik hladké mouky, aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto rozetřete do sádlem vymazaného pekáče a v předehřáté troubě upečte dozlatova. Upečený toč, sviňte jako palačinku, nakrájejte na díly a podávejte s dušeným zelím, mlékem nebo pivem.

Rösti

Jde o švýcarské a moc dobré** bramborové placky**. 800 gramů brambor vařte ve slupce asi 15 minut. Nechte je vychladnout, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Na 2 lžících oleje a 1 lžíci másla zpěňte nakrájenou velkou cibuli a přidejte nastrouhané brambory, sůl, pepř a zlehka promíchejte, pak bramborovou hmotu upěchujte ke dnu pánve tak, aby vznikla placka a opékejte asi 10 minut. Podle potřeby placku uvolňujte ode dna, aby se nepřipálila. Upečenou placku přikryjte talířem, překlopte a vsuňte neopečenou stranou zpět do pánve a dopečte dozlatova. Hotové Rösti podávejte nakrájené na výseče buď samostatně, nebo jako přílohu k masu. Rösti lze dělat také ze syrových brambor, ze kterých po nastrouhání slijete přebytečnou vodu, dál je postup stejný, jen se místo velké placky smaží malé bramboráčky, které se podávají k masu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7997 (dobra-kucharka.cz#9920)


Diskuze a zkušenosti

Vladimír | 07.03.2016 20:19
Já dávám místo mouky ovesný vločky,někdy škvarky,jindy uzenčo jemně pokrájený a výborný výsledek se vždy!dostaví.


Přidat komentář