Bigos - polské národní jídlo

Co je to bigos? Už jste o něm někdy slyšeli? Kdo bydlí velmi blízko polských hranic, nebo v Polsku už byl, ten toto masité jídlo už možná někdy ochutnal. Názory na bigos jsou různé, někomu přijde výborný, jinému zase moc masový.

Pokud chcete poznat** polské národní jídlo**, které sestává převážně z masa a zelí, pak pro vás máme následující** recept**.

Co budeme potřebovat?

Půl kila kysaného bílého zelí, půl kila čerstvého bílého zelí, 200 g uzeného masa nebo uzeného bůčku, 200 g syrového vepřového masa, 2 velké nebo 3 menší kvalitní klobásy, 50 g sušených hub nebo 200 g čerstvých hub popřípadě 200 g čerstvých žampiónů, 3 cibule, 280 g rajského protlaku (2 plechovky), sádlo, sůl, pepř vcelku i mletý, cukr, bobkový list, nové koření.

Postup přípravy:

Pokud máme** sušené houby**, den předem si je namočíme do vody, aby byly měkké a ne tak vysušené. Do hrnce dáme uzené maso nebo bůček, podle toho, co jsme pro přípravu bigosu zvolili. Dále do hrnce vložíme kysané zelí, bobkový list a nové koření. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené a dusíme jednu hodinu. Připravíme si druhý hrnec, do kterého vložíme nakrouhané čerstvé zeli a houby. Opět zalijeme vodou a dusíme 40 minut. Přichystáme si pánev, cibuli oloupeme, pánev si necháme mírně nahřát, cibuli nakrájíme na kostky nebo kolečka, na pánev dáme rozpustit sádlo a cibuli na sádle osmahneme. Když je cibule dozlatova osmažená, přidáme k ní na kousky nakrájené syrové vepřové maso, přiměřené osolíme a opepříme a smažíme 15 minut. Maso by mělo pustit trochu vody, ale pokud by ji pustilo málo, tak trošku vody na pánev dolijeme, aby se nám maso a cibule nepálily.

Takto maso na pánvi dusíme 15 minut a poté přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a dusíme ještě dalších 15 minut. Když máme v prvním hrnci hotové podušené uzené maso nebo bůček, vynadáme ho, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Pak obsah obou hrnců a pánve smícháme v jednom velkém hrnci, přidáme rajský protlak a opět promícháme. Podle chuti můžeme ještě přisolit, připepřit, případně přidat malinké množství cukru (nikdy ne víc, než jednu lžící), a vše společně pod pokličkou a na nejslabším plameni dusíme tak dlouho, dokud se nevypaří skoro všechna voda, což by mělo trvat přibližně 2 hodiny.

Bigos je** polské národní jídlo**. Jenže Poláků je okolo 40 miliónů, takže co rodina, to recept na ten nejlepší** bigos** široko daleko. Z toho vyplývá, že se můžete setkat ještě s mnoha jinými recepty na toto masité a syté jídlo. Proto není důvod, proč si** bigos** trochu nevylepšit podle vlastních chutí a nápadů. Kdo rád experimentuje, může v poslední fázi dvouhodinového pomalého dušení do jídla přidat další přísady, jako třeba mrkev nakrájenou na kolečka nebo kostičky, pár sušených švestek, předem podušené hovězí maso nakrájené na kousíčky, trochu zakysané smetany atp. Dobrou chuť!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id8002 (dobra-kucharka.cz#9932)


Přidat komentář