Žabí stehýnka

Rádi zkoušíte nové chutě? Plánujete party a chtěli byste překvapit Vaše přátele nevšedním pokrmem? Co je pohostit vskutku originálně a připravit jim francouzskou delikatesu v podobě žabích stehýnek?

Každý z nás má jiné chutě. Jsou mezi námi tací, kteří by například nevzali do pusy papriku, olivu, mořské plody, šneka, či právě zmíněná žabí stehýnka. Někdo dané neochutná z důvodu neznáma, jiný z přesvědčení, odporu apod.

Podíváme-li se například na žabí stehýnka, tak ta patří mezi francouzskou delikatesu. Ovšem i u nás, v řadě restaurací, se můžete s touto nevšední pochoutkou setkat. Ti, kteří jemnost a lahodnost žabích stehýnek ochutnali, si ji chtějí dopřávat častěji. Ovšem, co naplat, taková delikatesa něco stojí. A jak již to tak bývá, v restauracích jsou ceny vyšší za daný pokrm, než kdybyste si ho sami doma připravili. To, že oblíbenost** žabích stehýnek** roste, jen dokladuje jejich množství, které se ročně do EU doveze. Pro zajímavost, kupříkladu v roce 2009 se jednalo o množství 4600 tun žabích stehýnek, což rozhodně není zanedbatelným počtem.

Žabí stehýnka přírodně opékaná – ingredience

Pro tento delikatesní pokrm budete potřebovat, jak jinak, než žabí stehýnka. Dále zelenou petrželku, dva stroužky česneku, mletý pepř, sůl, strouhanku, máslo, sádlo. Nejspíš si celá řada z Vás láme hlavu, kde sehnat žabí stehýnka. Poohlédněte se především ve specializovaných prodejnách. Kromě toho, i v hypermarketech se s nimi můžete setkat, ovšem povětšinou mrazenými, či konzervovanými.

Žabí stehýnka přírodně opékaná – recept

Omytá žabí stehýnka pečlivě osušte, jemně osolte a opepřete. Poté je ze všech stran prudce opečte na sádle. Jakmile jsou osmažená, přidejte k nim prolisované či utřené stroužky česneku.

Hotová žabí stehýnka naservírujte na jednotlivé talíře, ozdobte na jemno nasekanou zelenou petrželkou a na závěr je přelijte rozpuštěným máslem s čerstvou strouhankou.

Žabí stehýnka smažená – ingredience

Obdobným receptem jsou pak žabí stehýnka smažená jako klasický řízek. Pro tento recept budete potřebovat opět žabí stehýnka, vejce, hladkou mouku, strouhanku, sádlo, sůl, citron.

Žabí stehýnka smažená – recept

Omytá, osušená** žabí stehýnka** jemně osolte. Následně je obalte v tzv. trojobalu, tedy v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Žabí stehýnka pak ze všech stran osmažte dozlatova. Abyste se zbavili přebytečného tuku, nechte je na chvíli okapat na ubrousku. Při servírování můžete žabí stehýnka ozdobit kolečkem čerstvého citronu.

Vhodná příloha k žabím stehýnkům

Žabí stehýnka jsou tak jemným a delikatesním pokrmem, že si nezaslouží, aby byla udušena třeba knedlíky. Jako vhodnou přílohou mohou být vařené brambory, bramborová kaše, rýže nebo jen čerstvý zeleninový salát.

Tip pro získání větší jemnosti žabích stehýnek

Pro oba dva výše uvedené recepty platí, že můžete žabí stehýnka před opékáním a/nebo smažením marinovat, abyste dosáhli větší jemnosti. Marinádu si jednoduše připravíte tak, že žabí stehýnka vložíte do misky a pokapete je čerstvou citronovou šťávou, přidáte pepř a necháte odležet v chladničce po dobu cca 0,5 hodiny.

Mohlo by se zdát, že jsou žabí stehýnka novodobou, moderní pochoutkou. Ovšem, žabí stehýnka byla konzumována již našimi předky. Rozhodně se tedy nejedná o chuťový výstřelek Francouzů, i když je o tom celá řada jedinců přesvědčena.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7971 (dobra-kucharka.cz#9963)


Přidat komentář