Tuňák 5x jinak

Maso tuňáka je velmi chutné a také zdravé. Tuňák je v kuchyni oblíbenou surovinou zejména proto, že je maximálně univerzální a chutná obvykle všem členům rodiny a to včetně dětí. Tuňák má své místo ve studené i teplé kuchyni.

Tuňák v kuchyni

Tuňák obecný má velmi** chutné, jemné, červené maso**, ale existují i druhy tuňáka s bílým masem. V přímořských zemích se zpracovává zejména čerstvě ulovený tuňák, v Japonsku se tuňák používá při přípravě sushi a u nás se nejvíce používá tuňák konzervovaný.** Maso tuňáka** lze použít do salátů, pomazánek, na pizzu nebo do omáčky na těstoviny. Výborné jsou i další recepty ze studené kuchyně, kde se tuňák využívá na přípravu chuťovek. V teplé kuchyni je tuňák také výtečný. Můžete ho připravovat s omáčkami, na grilu nebo pečeného.

Tuňák na grilu

Na 4 porce budete potřebovat: 600 g čerstvého nebo mraženého tuňáka, citronovou šťávu, bílý pepř, olivový olej, 1 stroužek česneku, sůl, petržel. Na přílohu budete potřebovat: 1 cuketu, 1 lilek, 1 papriku, 1 cibuli, olivový olej, 1 konzervu loupaných rajčat, mletý pepř a sůl.

Postup: Z rozetřeného česneku, nakrájené petrželky, olivového oleje, soli, pepře, citronové šťávy připravte marinádu a potřete jí porce masa, pak je grilujte z obou stran asi 10 minut. Na oleji krátce osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte loupaná rajčata a nakrájený lilek, cuketu a papriku. Osolte, opepřete a vařte, až omáčka zhoustne. Grilované maso dejte na talíř, přidejte zeleninu a podávejte s čerstvým pečivem.

Zapékaný tuňák

Budete potřebovat: 500 g tuňáka, 100 ml koňaku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičku cukru, půl lžičky soli, 1 oloupaný citrón, 1 lžíci oleje.

Postup: Do ohnivzdorné zapékací misky vymazané olejem urovnejte plátky tuňáka a zalijte je koňakem, sójovou omáčkou, posypte je cukrem a solí. Navrch dejte plátky citrónu zbavené kůry. Pečte ve vyhřáté troubě. Jakmile se šťáva začne vařit, plátky citrónu obraťte. Zapékejte 20 až 30 minut. Jako příloha je vhodná rýže a zeleninový salát.

Tuňák s citrónovou omáčkou

Budete potřebovat: 2 plátky tuňáka, olivový olej, sůl, pepř mletý, čerstvý rozmarýn. Na omáčku pak půlku citronu, 1 žloutek, 5 lžic smetany, máslo, sůl a lžíci medu. Chřest, brambory.

Postup: Plátky tuňáka po obou stranách posypte solí a pepřem a nechte asi 4 hodiny naležet. Tuňáka vložte do varné mísy, zalijte asi 8 lžícemi olivového oleje a na každý plátek položte větvičku čerstvého rozmarýnu. Pečte v zavřené míse 15 minut na 200 °C, pak otevřete mísu a dopečte asi 10 minut, dokud se na povrchu pokrmu neutvoří kůrka. Příprava omáčky: Do misky vymačkejte šťávu z půlky citrónu a můžete přidat i trošku jemně nastrouhané kůry. Přidejte žloutek, smetanu, špetku soli, med a vyšlehejte. Rozpusťte máslo a vmíchejte ho do vyšlehané směsi. Nakonec do vroucí vody položte chřest a nechte jej 2 minuty projít varem.** Na talíř** položte plátek tuňáka, chřest a přelijte omáčkou, podávejte s vařenými brambory.

Těstoviny s tuňákem

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 380 g tuňáka v oleji, 10 černých a 5 zelených vypeckovaných oliv, 2 lžíce kaparů, sůl, mletý pepř, 400 g kvalitních těstovin.

Postup: Rajčata oloupejte, nakrájejte na kostičky a asi 10 minut na mírném ohni poduste. Přidejte vše ostatní, okapaného nasekaného tuňáka, nakrájené olivy a kapary. Směs osolte, opepřete a promíchejte s uvařenými těstovinami.

Pomazánka z tuňáka

Budete potřebovat: 2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci kečupu, vejce uvařené natvrdo, velký měkký smetanový sýr, sůl a pepř.

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte tuňáka z plechovky bez oleje, nastrouhané vejce a všechny další ingredience. Přisolte, opepřete, vše řádně promíchejte a dejte chladit do chladničky. Pomazánku podávejte po rozležení až na druhý den.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7982 (dobra-kucharka.cz#9995)


Přidat komentář