Tortilla s kuřecím masem

Tortilla již není pouze známá z filmů nebo knih. Dnes ji můžete ochutnat také u nás. Zásluhou supermarketů si můžete tortillu koupit již hotovou a doma ji naplnit náplní, která vám chutná. Tortilla s kuřecím masem je výborná.

Co je vlastně tortilla?

V překladu ze** španělštiny** znamená** tortilla** malý dort či dortík. Doopravdy však tortilla představuje dvě úpravy jídel, v různých zemích. Ve Španělsku je tortilla nepřekládaná** omeleta** z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, v Mexiku jde o placku z kukuřičné mouky, která se plní různými náplněmi a svinuje se.

Jak připravit mexickou tortillu?

Mexická tortilla se připravuje z kukuřičné mouky uhnětené s vodou. Z takto vypracovaného těsta se oddělují malé kousky, které se mezi dlaněmi zpracovávají tak dlouho, až vznikne tenká placka. Syrové placky se pak upraží na rozpáleném plechu a podávají se ještě teplé.

Kde koupit tortillu?

Tortilla se dá u nás koupit v obchodě, nejčastěji v supermarketech, jako polotovar. Na výběr je často kukuřičná nebo pšeničná tortilla. Kukuřičná tortilla je však chutnější a také zdravější.

Jak tortillu připravit?

Hotová tortilla se připravuje velmi lehce. Stačí ji lehce přihřát v mikrovlnné troubě nebo i v klasické. Nahřátá tortilla se pak plní různými náplněmi, které by měly podle mexické kuchyně být ostřejší.

Tortilla s kuřecím masem

Na šest porcí budete potřebovat: 3 kuřecí prsa, 2 papriky, malou cuketu, 100g strouhaného sýru ementál, 1 cibule, olivový olej, petrželku nať, 6 listů hlávkového salátu, ostré koření (fachitas, taco, chorizo), chilli, 200 ml zakysané smetany nebo pikantní mexickou salsu nebo guacamole dip, 6 tortill.

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na větší kousky, v nakládací misce promícháme s vybraným kořením, trochou olivového oleje a wolcestrem. Necháme nejlépe přes noc naležet. Druhý den si připravíme zeleninu. Papriku nakrájíme na nudličky, cuketu na kostičky, půlku cibule na půlkolečka. Druhou půlku cibule nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Maso i s kořením dáme na cibulku a osmažíme. Nyní přidáme zeleninu a cibuli, wolcester, koření, zprudka opečeme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka. V hotovém pokrmu musí být maso i zelenina křehké, ne rozvařené a šťáva by měla být téměř všechna vydušená. Mezitím si připravíme omáčku. Zakysanou smetanu smícháme se lžičkou olivového oleje, chilli a petrželkou a necháme odležet v lednici. Salsu připravíme smícháním rajčat, cibulky a papriček jalapenos nakrájených na malé kostičky, koriandru, soli, pepře, trošky cukru krupice a citronové šťávy. Guacamole dip připravíme rozmixováním avokáda, citronové šťávy, bílého pepře, soli s přidáním rajčat na kostičky. Salsu i guacamole dip můžete koupit i hotové v supermarketu s mexickými polotovary či kořením.

Příprava:

Tortilly lehce ohřejeme a potřeme vybranou omáčkou. Nyní na ně dáme list hlávkového salátu, pak kuřecí maso se zeleninou, posypeme strouhaným sýrem, ještě jednou pokapeme omáčkou a zabalíme. Můžeme podávat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7974 (dobra-kucharka.cz#9974)


Přidat komentář