Těstovinové saláty

Těstovinové saláty patří mezi oblíbené, zdravé a finančně dostupné pokrmy, na kterých si rádi pochutnávají všichni členové rodiny, ale i návštěvy. Výhodu představuje nenáročná a rychlá příprava. Těstovinový salát zvládne i kuchař začátečník!

Co je na těstovinovém salátu tak úžasného?

Těstovinový salát nezatěžuje žaludek. V těstovinách přítomné cukry dodají našemu organismu potřebnou energii, kterou jednoduše spálíme. Salát zvládne připravit i naprostý začátečník v kulinářském oboru. Stačí otevřít spíž, ledničku, a při troše fantazie zvládnete dokonalý a chutný pokrm.

Salát představuje lehčí, dietnější jídlo. Kdo si potrpí na lehké obědy, těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou je ideální volba. Salát si můžeme dopřát i jako předkrm, svačinu nebo lehkou večeři. Ve všední dny i na slavnostní tabuli. Pro jeho přípravu se můžete inspirovat salátovými kuchařkami, ale zejména vlastní kreativitou a možnostmi, které vaše zásoby potravin nabízejí. Můžete vytvářet desítky chuťových kombinací, váš těstovinový salát může pokaždé vypadat a chutnat jinak.

Výběr těstovin

Základem při přípravě salátu jsou samozřejmě těstoviny. Těstoviny jsou dostání v každém supermarketu i malém místním obchůdku. Máte výběr z nepřeberného množství druhů. Prvním hlediskem je rozlišení těstovin na vaječné, bezvaječné a bezlepkové. Pokaždé můžete nakoupit jiný druh, jeho příprava a konzumace bude o to zábavnější. Pokud máte kolínka v neoblibě kvůli zážitkům ze školní jídelny, použijte mušličky, vrtule, vřetena, mašličky nebo penne, můžete vyzkoušet těstoviny různých značek a najít si své favority. V těstovinovém salátu velmi vyniknou například barevná vřetena. Jednou můžete zvolit červené těstoviny se sušenými rajčaty, jindy zase zelené se sušeným špenátem, nebo je jednoduše libovolně nakombinovat. Možná nezvyklé jsou pro vás příchutě lososová, hříbková, s citronem či bazalkou. Tyto druhy si o experiment přímo říkají.

Jak připravit těstovinový salát

Při přípravě těstovinového salátu je důležité vždy dbát návodu výrobce. Každý druh těstovin se vaří různě dlouhou dobu. Hlídejte si však doporučenou střední tvrdost „al dente“, ať máte ze salátu skutečný požitek. Těstoviny po uvaření propláchněte studenou vodou a dále pokračujte s přidáváním různých přísad. Některé je dobré nachystat si předem, hlavně pokud chcete použít drůbeží resp. vepřové maso, které je nutné tepelně upravit. Ideální kombinace je se zeleninou, například cherry rajčátka a olivy, doplněné mandlemi a nastrouhaným parmezánem. Těstovinový salát můžete připravovat jako teplý pokrm, jiný typ salátu je zase lepší vychlazený.

Pokud vám záleží na dietní přípravě, vyhněte se použití tučné majonézy, uzenin, a tuku. Vždy používejte kvalitní, za studena lisovaný olivový olej, dodá salátu pravou italskou chuť a umožní uvolnit vitamíny z čerstvé zeleniny. Do salátu jednoznačně patří čerstvé bylinky a různé druhy sýrů, které do salátu nastrouháme.

Proč připravovat těstovinové saláty?

Těstoviny jsou nejoblíbenějším jídlem na světě a představují zdravý životní styl. Jsou bohaté na sacharidy, které jsou ovšem lehce stravitelné a nezatěžují metabolismus a žaludek. Těstovinám se přičítají určité pozitivní účinky na zdraví člověka. Je to jednak nízký výskyt srdečních onemocnění v oblastech Itálie a zemích jižní Evropy, které jsou proslulé vysokou spotřebou těstovin. Dále jsou těstoviny důležitým zdrojem energie, protože obsahují polysacharidy. Představují ideální přílohu k hlavnímu chodu, protože mají nejnižší glykemický index. Je však nutné těstoviny vařit po italském způsobu, to znamená „al dente“ - „na skus“. Rozvařené těstoviny vykazují vysoký glykemický index a zde již nemůžeme hovořit o tak blahodárném vlivu na naše zdraví.

Zejména sportovci si oblíbili těstovinové saláty, pro tvorbu zásob energie, kterou tak nutně potřebují při podávání sportovních výkonů. Těstovinový salát je též nízkokalorický, pokud je jeho součástí čerstvá zelenina či rajčatová omáčka. Naopak salát zalitý smetanovou omáčkou se doslova stává kalorickou bombou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7961 (dobra-kucharka.cz#9893)


Přidat komentář