Tatarský biftek

Tatarský biftek neboli tatarák je lahůdkou. Ovšem ne každý ho chce ochutnat. Protože se jedná o syrové maso? Ale jděte, vždyť je to libůstka, kterou podávají i restaurace. Jak si jej připravíte doma?

Tatarský biftek je pokrm, kterému holduje spousta lidí. Je velká část ale těch, kteří toto nechápou. Jak může někdo jíst** syrové maso? Předně, co se týká chuti - tak zde se jedná o jedinečný zážitek kombinací různých pikantních ingrediencí, které se do tataráku dávají, a pokud vám vadí syrovost – stačí si sehnat **kvalitní maso. Zde opravdu nešetřete a raději si kupte třeba biomaso od spolehlivého zemědělce. Pak můžete bez obav ochutnat** tatarák**, který chválí spousta lidí. Tatarský biftek existuje v řadě obměn, my si ukážeme tu nejzákladnější, se kterou můžete bohatě experimentovat. Jak tedy na ten pravý tatarský biftek?

Tatarský biftek - suroviny

Základem tatarského bifteku je mleté maso. Budete tedy potřebovat 600 gramů hovězí svíčkové, 2 lžíce hořčice plnotučné a pak ještě 2 lžíce dijonské hořčice, 2 větší cibule, dále 4 až 6 žloutků (dle počtu porcí), černý pepř mletý, 3 lžíce worcestrové omáčky a šalotku.

Tatarský biftek - postup přípravy

Maso nejprve namelte nebo si můžete zakoupit již hotově namleté, ovšem stejně jako u všeho, domácí příprava je vždy lepší, protože maso je čerstvější. Když máte maso důkladně namleté, tak do něj opatrně vmíchejte hořčice – nejprve jednu a pak druhou, aby se chutě dokonale spojily a vznikla ona charakteristická chuť, která je pro tatarák typická. Pak přidejte worcestrovou omáčku, cibuli, kterou jste před tím nadrobno nakrájeli a vše opepřete a přidejte šalotku. Takto promíchejte biftek, abyste měli kompaktní hmotu, která má chuťový základ. To je důležité, protože následující ingredience už pak chuťově zdobí tento pokrm.

Pokračujeme tedy dále. Vytvarujeme maso do úhledných placiček (něco jako vyšší karbanátky) a dáme uležet do lednice. Zde se pak ještě více promísí ony chutě. Poté na vrchu každého masa uděláme důlek, aby se sem dal dát žloutek, který pak nesteče. Takto podávejte tatarský biftek hostům. Jako příloha se často podávají topinky s česnekem, aby byla chuť co nejpikantnější. Můžete ale přidat i zeleninu. A chybí vám v tomto pokrmu sůl? Tu podáváte s biftekem přímo u stolu. Pokud se totiž solí syrové maso, tak pustí šťávu, což by vzhledem k ukládání bifteku bylo kontraproduktivní. Čili se dochucuje až u stolu.

Dopřejte si kvalitní tatarský biftek, který si můžete připravit i doma. Bojíte se syrovosti? Pak použijte kvalitní maso, nejlépe to z biofarem nebo od někoho, ke komu máte důvěru, že kvalitně zpracovává maso. Tatarský biftek je lahůdkou, kterou si můžete dopřát. Uvidíte, že jeho chutě jsou nezaměnitelné. Stačí si udělat základní recept, a pak dle chuti můžete experimentovat dále. Uvidíte, že jeho chutě jsou nezaměnitelné a že se vám poté bude chtít dále dělat tento pokrm nebo se zalíbí alespoň někomu z vaší rodiny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7983 (dobra-kucharka.cz#9996)


Diskuze a zkušenosti

Karel Farský | 30.11.2014 19:49
Re: Tatarský biftek Tatarák jsme si dávaly před 40.lety v Hamru na Jezeře ještě po večeři na Jezerce pro dobré spestření chutě, tehdy sme dělaly 12ky u uranového průmyslu tak jsme se mohly nadlábnout do dnes si vzpomínám na tu masovou lahůdkuls


Přidat komentář