Steak na zeleném pepři

Steak je lahodné maso a pokrm, který si dopřávají nejen muži, ale i ženy. Jaký je postup a jak oslníte, když připravíte pravý steak? Ukážeme vám to a můžete se blýsknout. Poznejte tajemství steaku.

Proč jsme zmínili, že si steak dopřávají i ženy? Samozřejmě, že nechceme jídlo rozdělovat na maskulinní a feminní, i když jsou tací, kteří jsou schopni dělit jídlo třeba ne levicové a pravicové. Ovšem červená masa a zejména bifteky nebo steaky se řadí spíše k chuťovým variacím, které zajímají muže. Nicméně, ženy mohou též degustovat.

Co je steak?

Steak je speciální druh masa, který je odvozen od typu a také místa, odkud se získává. Charakterizovat ho lze tak, že je to plátek hovězího, který se krájí přes vlákna. Pravá chuť steaku se vyznačuje především díky tomu, že se rychle opeče, tudíž je šťavnaté. Steak sám o sobě je pak větší kus masa než obvyklé porce, proto si jej strávník lépe vychutná. K opravdovému požitku pak patří jednoduchá úprava, třeba jako u ryb. To znamená minimum koření (přesněji tedy ne přílišné mixování) a také ne složité přílohy. Jednou z velmi oblíbených obměn je steak na zeleném pepři.

Steak na zeleném pepři – recept

Steak na zeleném pepři se vyznačuje hlavně pikantností. K jeho přípravě potřebujete 400 gramů steaku, na toto množství asi 2 lžíce zeleného pepře, sůl a olivový olej.

Steak na zeleném pepři - příprava

Nejprve si připravte** marinádu z olivového oleje a zeleného pepře**. Mezitím si naklepete steaky po obou stranách, ale jen jemně. Chutě v marinádě se mezitím promísily. Poté naložte do nálevu maso a nejlépe dvě hodiny nechte v lednici pod fólií uležet. Poté vyndejte a osmažte na oleji. Nejprve zprudka po obou stranách, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Poté je propékejte dle požadovaného stavu. Co to znamená? Vysvětlíme vám stupně propečení.

Steak – propečení

Začněme od možnosti propečení. Jako první se nabízí se nabízí stav „raw", což je vlastně syrový steak. Tato obdoba je ale vlastně jen tatarský biftek nebo jiné obměny. Pak je na řadě „blue rare", což je velmi jemně propečený steak. Ten opečete v podstatě jen zprudka po obou stranách a uvnitř musí být krvavý. Poté můžete mít „rare", což je jemně propečený steak. Ten je více opečený a v podstatě i uvnitř už je tepelně zpracován, krev zde nemáte najít. „Medium rare" je středně propečené maso. To je už růžová barva středu. „Medium" má opět růžovou barvu středu, ovšem povrch je už silně propečen. „Medium well" je hodně propečený steak, vnitřek hnědne.

Už víte, jak se připravuje steak. Dokonce máte recept i na jednu z nejoblíbenějších variant steaku. Steak je jedním z nejšťavnatějších mas, proto se jej naučte připravovat i doma, abyste měli maso jako ze steakhousu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7975 (dobra-kucharka.cz#9978)


Přidat komentář