Stánkové langoše

Langoše se staly zásluhou rychlého občerstvení velmi známé a zároveň i oblíbené. Jejich výhodou je, že je lze jíst ve slané úpravě stejně jako na sladko. Mnoho kuchařek je připravuje jako pochoutku nebo i večeři doma.

Odkud langoše pocházejí?

Langoše, jak již název napovídá, pochází z Maďarska. Název langoš pochází z maďarského slova láng, česky plamen. Proč právě plamen? Původně se langoše připravovaly z** těsta na chléb** a ve dnech, kdy se pekl v peci chléb, se v peci pekly také langoše a podávaly se k snídani. Dnes se chléb peče v pekárnách a kupuje v obchodech, langoše se však v domácnostech připravují stále. Změnilo se pouze to, že dnes se nepečou, ale smaží se na oleji. Tím se ovšem stal pokrm kaloricky hodnotnějším.

Co jsou langoše?

Langoše jsou vlastně smažené placky z kynutého těsta. Těsto se připravuje v mnoha podobách. Někdy pouze z mouky a kvasnic, jindy se do těsta přidává jogurt či zakysaná smetana. Langoš je pak jemnější. Hotové langoše se potírají česnekem, kečupem, máslem, kysanou smetanou, sypou se sýrem, šunkou nebo se obkládají podobně jako pizza lečem, buď samotným, nebo s uzeninou. Mohou se potírat i** sladkou** marmeládou, sladkým jogurtem i smetanou.

Základní stánkové těsto na langoše

Budete potřebovat: 1 kostku droždí (42g), 1/2 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky cukru, 4 dl mléka, na smažení olej, oblíbené potraviny na ochucení.

Postup: Vlažné mléko smíchejte s cukrem a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechte asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolte a prosejte do mísy. Přidejte kvásek a v robotu vypracujte těsto. Těsto můžete vypracovat také ručně, ale těsto je tužší a tak robot značně usnadní práci. Vypracované těsto nechte vykynout v teple, až zdvojnásobí objem. Pak těsto vyválejte na pomoučeném vále a sklenicí z něj vykrojte větší kolečka. Ty nechte znovu asi 10 minut vykynout. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, můžete použít i fritovací hrnec, langoše nebudou tolik nasáklé olejem a vykynutá kolečka vytáhněte do stran a hned smažte v oleji dozlatova. Hotové langoše odkládejte na savý papír, který odsaje přebytečný tuk a potřete je oblíbenými surovinami - sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka či marmeláda. Nejlépe uděláte, pokud vše připravíte na stůl a každý strávník si langoš potírá sám.

Stánkové langoše

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, asi 200 ml mléka, 1x kvasnice v sáčku, špetku soli, 1 lžičku cukru, olej na smažení, česnek, tvrdý sýr, kečup.

Postup: Z uvedených surovin zpracujte těsto a dejte přes noc v mikrotenovém sáčku do lednice. Druhý den z těsta tvarujte bochánky, které roztáhnete na placku a smažte je v rozpáleném oleji. Po okapání na ubrousku podávejte s tím, co kdo má rád.

Smetanové langoše

Recept je stejný jako na stánkové langoše, pouze se přidá do těsta** 125 ml zakysané smetany**. Postup je stejný jako u předchozího receptu. Výhodou je, že toto těsto vydrží v lednici až 4 dny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7988 (dobra-kucharka.cz#10019)


Diskuze a zkušenosti

petr stánkař | 29.11.2015 13:30
Stánkové a mlíko - blbost největšího kalibru, vždy voda a navíc jsou s vodou lepší


Přidat komentář