Srnčí ragú

Chceme-li někoho opravdu pohostit, měli bychom připravit srnčí ragú. Tímto pokrmem v žádném případě nikoho neurazíme, ba naopak. Srnčí ragú je lahůdkou, na které si pochutnají opravdoví gurmáni.

Řekneme-li srnčí ragú, neví mnoho z nás, co si pod tímto názvem představit. Hlavní věcí, kterou víme u srnčího ragú jistě je, že pochází ze srnčího masa. Proto můžeme srnčí ragú zařadit do jídel, která nazýváme zvěřinou.

Srnčí ragú – ingredience

  • 1 kg srnčího masa
  • 2 cibule
  • 200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžičky cukru
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 5 žampionů
  • *** *¼ lžičky tymiánu
  • *** *2 kuličky jalovce
  • *** *divoké koření (10 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření a 2ks bobkového listu)
  • *** *olej, sůl, mletý pepř

Srnčí ragú – postup přípravy

V první řadě je potřeba si připravit srnčí maso, které si odblaníme, zbavíme loje a poté nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme stejně tak jako zeleninu a vše nakrájíme na plátky, které poté dáme na olej do hrnce s cukrem, divokým kořením a jalovcem a vše osmahneme do zlatova. Jakmile je vše dozlatova osmaženo, přidáme nakrájené maso, rum, citronovou kůru, tymián, osolíme, opepříme a vše dohromady ještě dalších 10 minut restujeme. Během restování se smísí všechny chuti a vůně a my jsme blíž dokonalému výsledku. Minutku před koncem přidáme, rajčatový protlak, který je potřeba restovat proto, aby se z něj vytratila kyselost. Tento základ podlijeme červeným vínem, nebo v případě, že víno nemáme rádi, přidáme brusinkový kompot, přidáme vodu a poté dusíme do měkka. V tomto případě je vhodnější použít tlakový hrnec, ve kterém je vše hotovo za 45 minut. Na pánvičce si osmahneme na kousku másla plátky žampionů, které se do ragú přidávají až ve chvíli, kdy je maso zcela měkké. Jakmile je maso hotovo, zahustíme ragú jíškou nebo pomocí hladké mouky rozpuštěné ve studené vodě. Hotové srnčí ragú dochutíme na závěr solí, pepřem a v případě, že se nám zdá ragú kyselé přidáme ocet a cukr, dle naší chuti.

Přílohy k srnčímu ragú

srnčímu ragú lze použít několik druhů příloh. Těmito přílohami může být vařený brambor, houskový knedlík, ale velmi chutné jsou k tomuto jídlu také bramborové krokety. Výběr přílohy záleží pouze na Vaší chuti.

Doporučení pro gurmány

Opravdoví gurmáni si mohou jakýkoli druh ragú a především toho srnčího ozvláštnit. Chcete-li si srnčí ragú opravdu vychutnat, můžete si na svou porci položit banán. A jak si tento banán připravit? Nakrájíme si banán na kolečka cca. 1 cm široká a ta poté opečeme na lžičce másla. Rovněž červené víno je možno docela dobře nahradit 3 lžícemi brusinkového kompotu. Brusinky dokonale doplní chuť nejen srnčího ragú, ale také jiného druhu zvěřiny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7990 (dobra-kucharka.cz#10033)


Přidat komentář