Speciality z jižní Moravy
Burčákové běsnění a hody s nimi spojené jsou už za námi a všechno začíná nanovo, protože mladé víno dozrává a Svatý Martin klepe na dveře. Tradici Svatomartinských vín a specialit s nimi spojených začíná přicházet na chuť stále více příznivců.Krajina, kde vládne slunce
V tom hraje prim jižní Morava, úrodná země, kde žár letního slunce nikdy nevymizí. Jeho paprsky se bezpečně ukryjí do hroznů vinné révy, aby pak svou energií zahřály a rozveselily ty, kdo dokážou vychutnat a ocenit lahodný vinný mok. Pokud nejste zanícení vinaři znalci, ale jen vášniví laici, milovníci vína, měli byste vědět, že jen Modrý Portugal, Veltlín, Muller Thurgau a Svatovavřinecké jsou odrůdy, které jsou určeny k výrobě pravého Svatomartinského vína, ostatní si zaslouží název jen mladé víno. K dobrému pití patří i dobré jídlo, a proto je** Svatý Martin** spojen i s vykrmenou a chutnou pečenou husičkou, prostě je to posvícení. Původně náboženský svátek je dnes chápán jako hold dobrému jídlu a pití a právě na jižní Moravě, je vše co je k oslavám zapotřebí. Melodická muzika a rychlý tanec se postarají o spálení nadbytečného přísunu energie, kvalitní pálenka z meruněk urychlí trávení a při dobrém víně se dá posedět a zpívat až do samého rána. Tak známe jižní Moravu my návštěvníci a musíme uznat, že její obyvatelé si všechny ty laskominy opravdu zaslouží, protože většina práce při zpracování plodů, je odvedena jejich rukama.
Tradice Svatomartinského posvícení
Přesto nebo právě proto jsou desítky vinných sklípků, restaurací, slavností a hodů určeny nejen pro místní, ale i pro ty, kdo na** jižní Moravu** přijíždějí jako hosté. Kdo nemá to štěstí, může si to pravé Svatomartinské posvícení připravit i doma. Naštěstí koupit** pravé Svatomartinské víno** není problém, poznáme ho podle certifikátu kvality, kterým je opatřen.
Vykrmenou husu kupujeme, pokud není domácí, nejlépe chlazenou a dáváme přednost místnímu chovu, abychom měli záruku čerstvosti. Upečené husí maso je syté a má vynikající chuť, pro jeho vydatnost je rozumné podávat ho jako oběd nebo brzkou večeři, později by nás totiž mohlo tlačit na žaludku. Není náhodou, že husička se má zapíjet právě červeným Svatomartinským vínem, to má totiž obvykle vyšší obsah kyselinky, která napomáhá dobrému trávení.
Pečená husa
Receptů na** úpravu husy** je spousta. Pro její přípravu v domácích podmínkách je rozumné husu dva dny před úpravou naporcovat, osolit a nechat odležet v chladu. Takto naporcovaná husa se pak opeče na sádle, aby se kůže i maso pěkně zatáhlo a nepouštělo šťávu, opečené maso se dá do trouby, podlije a pomalu se peče při nízké teplotě do měkka. V této fázi si můžeme husičku doladit ke své chuti, můžeme ji okmínovat a pak podávat s moravským nebo českým zelím, brambory či knedlíky. Nebo také můžeme k huse přidat moravský uzený špek, cibuli, různou zeleninu a podlévat červeným Svatomartinským vínem, to vše se dá, zárukou je, že to chutná vždycky. Nastudeno jsou vynikající husí prsa nakrájená na tenké plátky nebo** plněný husí krk fašírkou z husích jater**.
Aby tyto recepty nebo doporučení byly dotaženy k dokonalosti, chybí jim jedna věc. Je to družnost a lidská pospolitost, která je právě spojená s historií jižní Moravy. Proto, když budete připravovat husičku, nezapomeňte na své přátele, rodinu, uvidíte, že vám bude chutnat všechno lépe.