Šašlik

Dalo by se říct, že šašlik je jakási forma kebabu. K přípravě šašliku je důležité maso naložit přes noc v marinádě. Maso se pak napichuje na špejle s cibulí a zeleninou a dělá se na grilu. Vyzkoušejte tuto lahodnou specialitu, nebudete litovat.

Šašlik, kousky masa opečené na ohni, je důležitou součástí ruské kuchyně. Tento pokrm je oblíben především v Rusku, Gruzií, Arménii, Uzbekistánu a na Ukrajině. Základem šašliku je maso marinované přes noc ve směsi červeného vína, octa a koření. Maso se napichuje na špejle s cibulí a sezonní zeleninou. K vzniku šašliku se váže několik pověstí. Podle jedné tatarští válečníci na svých taženích postupovali velmi rychle a neměli čas na budování kuchyně. Potřebovali stravu výživnou, ale rychle připravenou. A tak přichází na svět šašlik. Na meče se napichovalo maso skopové a opékalo se nad žhavým uhlím. Název byl převzat Kozáky od krymských Tatarů v 16. století. Šašlik můžeme chápat jako formu kebabu.** Šašlik** je velmi oblíbený v Rusku, ale místo skopového masa se zde připravuje maso vepřové.

Šašlik kuřecí – suroviny

K přípravě** šašliku** budete potřebovat maso (v tomto receptu kuřecí), 1 velkou cibuli, sůl, pepř, koření, ocet, vodu, 10 špízových jehel. Na přílohu je potřeba 10 kusů rajčat a 2 velké cibule.

Šašlik kuřecí – postup

Kuřecí maso se nejdříve nakrájí na menší kousky a přidá se k němu nadrobno nakrájená cibule. Vše se vloží do mísy a promačká se. Takto vznikne šťáva, kterou si ponecháme. Do mísy přidáme pepř, sůl a koření další koření podle chuti. Vše zalijeme octem smíchaným s vodou v poměru 1:1. Směs opět umačkáme a necháme ji přes noc uležet v ledničce. Maso poté napichujeme na špízové jehly a pokládáme je na rozpálený gril. Během grilování maso poléváme koncentrovanou octovou vodou. Octová voda dá masu výbornou chuť a uhasí vzniklé plameny. Šašlik se podává na jehlách s přílohou (např. rajčata a cibule).

Šašlik vepřový – suroviny

Suroviny k přípravě tohoto šašliku jsou podobné jako u šašliku kuřecího. Budeme potřebovat vepřovou panenku, slaninu, cibuli a mletý černý pepř.

Šašlik vepřový – postup

Špalíčky vepřové panenky naložíme do vinné nebo jiné marinády. V marinádě mohou být i kousky mrkve, cibule, celerových stonků nebo bobkový list. Vepřovou panenku poté osolíme, opepříme, napichujeme střídavě s plátky slaniny a kousky cibule. Vepřový šašlik grilujeme a podáváme s různými omáčkami.

Houbový šašlik – suroviny

Vyzkoušet můžete také houbový šašlik, na který budete potřebovat menší kloboučky žampiónů a hříbků, rohlíky, drůbeží nebo telecí játra, sůl, mletý pepř.

Houbový šašlik – postup

Houby nejdříve očistíme a omyjeme. Rohlíky a játra nakrájíme na plátky velikosti kloboučků. Poté střídavě na jehlu (špejli) napichujeme kloboučky hub, plátky rohlíků a jater. Vše osolíme a opepříme a poté restujeme na pánvi. Jako příloha mohou být např. vařené brambory, dušená rýže a salát ze syrové zeleniny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7969 (dobra-kucharka.cz#9956)


Přidat komentář