Salát caprese

Máte chuť na velmi lehkou večeři? Nebo hledáte recept na lehký a osvěžující předkrm? Máte rádi pokrmy a lá Itálie? Pokud jste na některou z otázek odpověděli ano, pak pro vás máme skvělý recept na velmi rychlý a zdravý salát caprese.

Salát caprese je velmi lehká a zároveň velmi zdravá italská pochoutka, která se používá nejčastěji jako předkrm.

Co budeme potřebovat na salát caprese?

Základní suroviny na salát caprese pro dvě osoby jsou: 5 zralých rajčat, 2 sýry v nálevu mozzarella, hrstka na kousky natrhané bazalky, 100 mililitrů panenského olivového oleje, špetka soli.

Jak se připravuje salát caprese?

Sýr mozzarella vyndáme z nálevu a necháme chvíli na sítku okapat. Umyjeme rajčata a bazalku a necháme rovněž okapat, ať nemáme v salátu vodu, která do něj nepatří. Připravíme si dva obědové (velké) talíře. Mozzarellu a rajčata nakrájíme na plátky. Plátky pak střídavě klademe na okraj talíře tak, až vytvoříme kolečko po celém obvodu talíře. Pak salát posypeme natrhanou bazalkou, jemně osolíme a pokapeme olivovým olejem. V seznamu ingrediencí je sice napsáno, že potřebujeme 100 mililitrů oleje, avšak míra polití salátu olejem záleží na každém z nás. Protože ve středozemí, odkud tento recept pochází, je zvykem používat olivový olej velmi hojně a téměř do každého jídla, uvádíme tento recept v originálním znění, tedy 50 mililitrů oleje na jeden talíř. Podle průzkumů použije na přípravu pokrmů průměrný obyvatel středozemí každý den asi 200 mililitrů olivového oleje – polévají jím saláty, máčejí si v něm pečivo místo másla, vaří na něm a někdy si ho dávají i na ovoce. Pokud však pokrmům koupajícím se v oleji příliš neholdujete, i když jde o panenský za studena lisovaný olivový olej, pak použijte na jednu porci raději méně než 50 mililitrů oleje.

Další varianty salátu caprese

Namísto klasických rajčat můžeme použít 250 gramů** cherry rajčátek**. Stejně tak místo klasických velkých mozzarell se dají použít malinké mozzarellky v nálevu velké asi jako třešně. Salát s těmito surovinami bude odlišný hlavně vzhledem, protože malá rajčátka a malé mozzarellky nebudeme krájet na plátky. Bude to salát míchaný. Jinak bude příprava stejná.

Salát caprese se dá ovšem připravit i s jinými obměnami, které výrazně pozmění i jeho chuť. Tímto se ovšem vzdálíme od tradičního receptu. Pro milovníky ostřejších jídel můžeme do salátu caprese navíc přidat jednu menší cibuli nakrájenou na kolečka nebo kostičky. Jako další obměnu můžeme zvolit jedno zralé avokádo, které oloupeme, překrojíme napůl, vyndáme velké kulaté semeno, která je nejedlé a avokádo nakrájíme opět na plátky nebo na kostičky.

Ještě jinou variantu salátu caprese si můžeme vytvořit tím, že přidáme** nakládané olivy**. Ty mohou být buď černé nebo zelené a s různými náplněmi.

Jako zálivka se namísto olivového oleje někdy používá dressink z dvou dílů olivového oleje a jednoho dílu octa balzamiko, soli a pepře. Popřípadě je možné ještě salát pokapat šťávou z čerstvého citrónu. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7989 (dobra-kucharka.cz#10020)


Přidat komentář