Rybí polévka

Stále se hovoří, jak jsou mořské ryby zdravé a že patří na náš stůl. O tom, že obsahují cenné látky a pro tělo nezbytné omega 3 mastné kyseliny se už také napsala spousta článků. Proč se tedy úpravě ryb tak vyhýbáme a nejsou častěji na našem jídelníčku?

Nebojte se rybí polévky

Pstruh nebo losos na másle, tuňákový salát, krevetový koktejl, makrela na grilu, řízky z kapra, rybí prsty, to je výčet asi nejznámějších pokrmů z ryb, které jsme ochotni konzumovat.

Dovolte tedy, abych vás seznámila s vlastním receptem, kterému zatím nikdo neodolal a mé děti ho dokonce považují za jedno z nejlepších jídel vůbec. Možná, že recept není originální, ale u nás doma vznikl opravdu spontánně. Vše začalo tím, že si manžel přál na Vánoce rybí polévku. Jenomže má zkušenost z dětství je o vařených kapřích hlavách, mlíčí a jikrách, prostě vzpomínka, která mi nedělá ještě dnes dobře u žaludku, a proto jsem věděla, že tou cestou se nevydám. Vzpomněla jsem si, že má kamarádka hovořila o receptu se šlehačkou, mandlemi a perníkovým kořením, to se mi také nepozdávalo. Jediná rybí polévka, spíše vývar s rybím masem, která mi chutnala, pocházela z Maďarska a jmenovala se halaszlé. Rozhodla jsem se všechny recepty částečně zkombinovat podle své chuti a ve finále asi po desetileté zkušenosti vypadá tato nejen vánoční polévka takto.

Sváteční rybí polévka

Připravíme si nakrájené (kůži, páteř a kosti ponecháme) a očištěné špalíčky mořských ryb (tuňák, losos, mořská štika, atd.), kořenovou zeleninu: celer, mrkev, petržel (může být mražená směs pod svíčkovou, ale nešetřit na celeru), zeleninový bujón, 1 balení smetany na šlehání, kdo chce přidá 1 balení mořských plodů, máslo a rostlinný olej, sůl a bílý mletý pepř. Nejprve v hlubokém hrnci na oleji a másle orestujeme kousky ryb dozlatova. V okamžiku, kdy kůžička je nazlátlá přidáme kořenovou zeleninu a znovu krátce restujeme, to celé zalijeme připraveným bujónem a necháme povařit do fáze, kdy je zelenina zcela měkká a maso odpadává od kosti. Hotový vývar scedíme, vybereme rybí maso, které zbavíme kůže a kostí, uvařenou zeleninu vložíme zpátky do vývaru a rozmixujeme ji do ztracena. Zalijeme smetanou, přidáme kusy obraného rybího masa, zahřejeme skoro až k bodu varu, dochutíme a stáhneme z plotny. Zbytečně nemícháme, aby se maso nerozpadlo. Kdo chce, krátce osmahne předpřipravené mořské plody na másle a před podáním je vloží do polévky.

Opravdu vyzkoušený a chutný recept

Polévka má jemnou chuť, je voňavá a chutná naprosto báječně. Protože ji vařím na Štědrý den, tak má rodina už od té doby nikdy neviděla zlaté prasátko. Zato na polévku chodí od  samého rána a do večera jsou přejedení. Tato polévka chutná, i když je vlažná, proto v létě společně s opečeným toustem, bývá na našem jídelníčku jako hlavní chod. Vařím ji i při různých rodinných oslavách a vždycky s úspěchem. Děti, které mívají k rybám odpor, tuto polévku milují. A jen tak pro zajímavost, tuto plévku už dávno nevařím ve dvoulitrovém hrnci, musím mít pětilitrový a všeho dvakrát a hlavně, aby byla** krémově hustá**.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7957 (dobra-kucharka.cz#9880)


Přidat komentář