Plněné zelné listy

Máte rádi mleté maso, ať už hovězí, vepřové nebo třeba krůtí? A máte rádi rajčatový protlak, rýži a zelí? Že tyto ingredience k sobě moc nejdou? Máme pro vás recept, který vás přesvědčí o opaku.

Na plněné zelné listy pro 4 osoby budeme potřebovat:

Jednu velkou hlávku bílého zelí nebo dvě malé, 300 g mletého libového** hovězího masa**, 300 g mletého vepřového masa, popřípadě můžete zvolit pouze mleté hovězí nebo pouze mleté vepřové, pokud preferujete jedno z těchto mas. Kdo má raději jiné druhy masa, může zkusit třeba mleté krůtí maso. Dále budeme potřebovat 500 g rajčatového protlaku, 80 g dlouhozrné rýže, kterou uvaříme a necháme vychladnout, 1 syrové vejce, 2 menší cibule nebo jednu větší, 4 stroužky česneku, lžičku kmínu, lžičku pálivé nebo sladké papriky (podle toho, zda preferujete pálivou nebo jemnější chuť), pepř, lžíce másla plus máslo na vymazání pekáče pokud budeme listy chtít péct, sůl, zakysaná smetana. Pro obměnu můžeme do masa přidat nastrouhanou kůru z citrónu, trochu rozinek, kari koření nebo jiné oblíbené koření.

Jak se připravují plněné zelné listy?

Máme dvě možnosti, jak můžeme plněné zelné listy připravit. Můžeme si zvolit buď pečení v pekáčku v troubě nebo vaření v hrnci na sporáku. Pokud budeme chtít péct, vymažeme si pekáč máslem. Hrnec vymazávat nemusíme ale na dno si můžeme dát 1 či 2 listy proti přichycení závitků. Nejdříve si připravíme zelné listy. Budeme jich potřebovat hodně. Bude záležet na** velikosti závitků**, které budeme dělat, ale raději si připravme až 20 listů. Z listů můžeme odříznout spodní části, pokud se nám zdají moc tuhé (ale odřezávejte co nejmenší kousky, ať nejsou listy příliš malé). Dáme si vařit vodu. Až se voda vaří, vložíme do ní všechny listy a necháme je vařit 2 minuty. Pokud se nám z hlávky zelí nedaří listy odtrhnout tak, aby zůstaly celé, můžeme použít následující fígl: Do velkého hrnce s vroucí vodou dáme celou hlávku zelí a vaříme asi 2 minuty. Pak hlávku vyjmeme a necháme vychladnout.

Oloupeme několik změklých vrchních listů – nyní by se už neměly lámat – a zbylé zelí zase vrátíme povařit do vody. Pak postup opakujeme, až máme připravený dostatečný počet listů. Mokré listy necháme okapat. Nyní si na pánvi rozpustíme máslo a přidáme nakrájené cibule. Cibuli osmahneme dozlatova a pak přidáme drcený nebo na struhadle nastrouhaný česnek a koření. Nyní smažíme už jen několik vteřin, protože česnek a koření se velmi rychle připaluje. Po několika vteřinách pánev sundáme z plamene a necháme vychladnout – tímto jsme si připravili výborné přírodní ochucovadlo do masa. V míse smícháme oba druhy masa s vychladlým ochucovadlem, vychladlou uvařenou rýží a syrovým vejcem, maso přiměřeně osolíme (asi 2 lžičky soli) a vše důkladně promícháme.

Nyní můžeme** zelné listy plnit masovou směsí**. Doprostřed listu dáme směs a pokusíme se přehnout okraje a pevně zarolovat. Závitky vkládáme spojem dolů, aby se nerozevíraly. Z tohoto množství masa by mělo vzniknout asi 10 větších nebo 20 malých závitků, podle toho, jak máte velké listy a kolik dáváte náplně. Dáme všechny závitky do hrnce nebo do pekáče a zalijeme rajčatovým protlakem přiměřeně zředěným vodou (tak aby vznikla omáčka hustá podle našeho gusta – omáčku můžeme ještě před tím podle chuti dosolit nebo dosladit). Pečeme na 180 stupňů v předem vyhřáté troubě, nebo vaříme na mírném plameni, v obou případech jednu hodinu (při vaření 1 hodinu od doby, kdy se začala omáčka bublat) a v obou případech nemícháme, aby se závitky nerozevřely. Při podávání můžeme dát na vrch trochu zakysané smetany. Dobrou chuť!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7967 (dobra-kucharka.cz#9953)


Přidat komentář