Pivní recepty

Pivo je u nás velice oblíbeným nápojem. Pije ho většina mužů a také spousta žen. Není proto divu, že je často přidáváno do jídel. Mimo tradiční pivní guláše nebo masa naložená v pivu, se můžeme setkat třeba i s pivním štrůdlem.

Pivo je jakýmsi znakem naší republiky. Ne že by jiný nápoj neměl u nás šanci prorazit na trhu, ale díky kvalitě tohoto chmelového moku, je u nás obliba pití výrazná. Tím pádem také pivo přidáváme do pokrmů a vznikají jídla, skutečné delikatesy.

Špekáčky na pivu neboli Blafance

Pokud se zmíní recept, kde jednou z hlavních ingrediencí je pivo, jistě se každé zkušené kuchařce vybaví špekáčky na pivu, jinak také zvané Blafance. Jedná se o jednoduchý pokrm, který se hodí jako večeře, protože je poměrně rychlý, hlavně jednoduchý, teplý a zasytí. Na jeho přípravu budeme potřebovat několik špekáčků (záleží na počtu hladových krků a obsahů jejich žaludků) minimální počet by však měl být alespoň šest. Dále budeme potřebovat větší cibuli, sklenici zavařených paprik, mohou být i okurky a čerstvá rajčata. Dále kečup a černé pivo. Nejprve si připravíme zeleninu, kterou podélně rozkrojíme na plátky, a poté nařízneme podélně špekáčky tak, abychom do nich výše uvedenou zeleninu mohli naklást. Takto připravené špekáčky vložíme do zapékací mísy, vložíme okolo i zbylou zeleninu a trochu kečupu a zalejeme asi 200 ml piva. Vložíme do trouby a pečeme na 150 stupňů, až jsou řádně propečené. Podáváme s chlebem a jak jinak – pivem.

Pivní štrůdl

Velice oblíbenou delikatesou a to i mimo milovníky piva, je pivní štrůdl. Kdo jej nezná, stěží uvěří, že obsahuje pivo. Budeme potřebovat 500 g hladké mouky, ztužený tuk, který do mouky nastrouháme, přidáme dva žloutky, dvě lžíce octa, a deset lžic piva (může být i jedenáct). Vše zpracujeme v těsto, které necháme na chvíli uležet a poté rozdělíme na čtyři díly, které postupně rozválíme, vložíme nastrouhaná jablka smíchaná s cukrem, skořicí, oříšky a rozinkami. Těsto zabalíme, vložíme na vymazaný plech a pečeme, jak se říká dozlatova.

Pivní sýr

Pravé pivní hody mohou začít, jestliže k nim máme i ty správné chuťovky. Pivní sýr, který je připraven z Romadru, másla, cibule, piva, soli, pepře, sladké papriky a drceného kmínu, je jistě tou správnou volbou. Je totiž velice tučný a tím pádem nedochází k tak rychlému alkoholovému opojení a člověk si vychutná více půllitrů správně vychlazeného nápoje. Výše uvedené suroviny smícháme a to tak, že nejprve Romadur (300g) rozmačkáme vidličkou, nebo nakrájíme na kostky, vidličkou také rozmačkáme 50 g másla, spolu smícháme a do hmoty přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, asi pět lžic piva a koření dle chuti. Lžící namočenou v horké vodě pak okrajujeme jednotlivé dílky a klademe na kousky chleba nebo jiného pečiva jako jednohubky. Tento recept si pak od vás budou žádat jak kuchaři, tak nekuchaři.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7962 (dobra-kucharka.cz#9933)


Přidat komentář