Pirožky plněné uzeným masem

Čeká Vás pohoštění přátel a přemýšlíte, čím je uctíte? Přijdou Vám již chlebíčky, jednohubky, kanapky, obložené studené mísy příliš fádní? A co překvapit Vaše hosty domácími kynutými pirožkami plněnými uzeným masem?

Na** pirozích plněných uzeným masem** si můžete pochutnávat nejen v podobě čerstvě upečených, tj. ještě teplých, ale také studených. Pirohy jsou skvělou svačinou, večeří, ale také vhodnou možností při pohoštění, rautech, oslavách aj.

Pirožky plněné uzeným masem – ingredience

Na pirožky budete potřebovat 500g polohrubé mouky, 1 kostku droždí, 1 žloutek, 300g másla, mléko, špetka soli a trocha cukru na kvásek.

Na nádivku do pirohů budete potřebovat 300g uzeného masa, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, olej.

Příprava těsta na pirožky

Nejprve si připravte těsto na pirožky. Udělejte si kvásek z vlažného mléka, špetky soli, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.** Kvásek** dejte vykynout na teplé místo (na topení, kamna, sporák).

Zatímco bude kvásek kynout, prosejte do mísy mouku. K ní přidejte žloutek, rozpuštěné máslo (ve vodní lázni, v mikrovlnce). Do směsi pak přidejte hotový kvásek a vypracujte hladké vláčné těsto. V případě potřeby můžete přidat trochu vlažného mléka. Těsto zpracujte tak dlouho, dokud se Vám nebude lepit na prsty. Pak ho nechte vykynout opět na teplém místě.

Příprava nádivky do pirožků

Když bude** těsto na pirožky** kynout, můžete si připravit** masovou nádivku**. Cibuli si očistěte a nakrájejte ji na kostičky. Uzené maso si také nakrájejte na kostičky (nemusíte ho vařit). Stroužky česneku oloupejte a prolisujte, či utřete. Vezměte si pánev, nalijte na ni olej a nechte na ni zpěnit cibuli s česnekem. Pak přidejte pokrájené uzené maso a pečlivě ho ze všech stran restujte. Podle chuti si pak směs dochuťte pepřem, solí. Jakmile je nádivka dochucená, nechejte ji vychladit.

Tvarování, plnění a pečení pirožků

V případě, že již bochánek na pirožky vykynul, rozválejte ho na pomoučeném vále či kuchyňské desce. Z vyváleného plátu pak za pomoci nože, nebo formičky vykrajujte čtverec. Co se týká velkosti, záleží čistě na Vás, zda chcete mít mini pirožky, střední, nebo dokonce maxi pirožky. Každý čtverec pak poklaďte vychladlou masovou náplní. Poté čtverec přeložte do tvaru obdélníku. Nebo také můžete jednotlivé rohy dát do středu čtverce, aby byl výsledným tvarem opět čtverec. Vždy však dbejte, aby spoje byly pevně přitisknuté, tj. nedošlo k vytečení nádivky, či otevření pirohu, jako takového.

Jakmile máte pirožky připravené, můžete je dát na plech, vyloženým pečícím papírem a pomaštěným máslem. Rozšlehejte si celé vajíčko a potřete jím každý z pirohů. Pak plech vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte tak dlouho, dokud pirožky nezezlátnou.

Vhodná příloha k plněným pirožkům

Pirožky jako takové, se mohou podávat samotné. Báječně však také chutnají s kysaným zelím. To může být také Vaše doma připravené, nebo kupované.

Již z názvu pokrmu je celkem patrné, odkud k nám recept na plněné pirožky doputoval. Pirožky plněné uzeným masem jsou neodlučitelně spojené s** ruskou kuchyní**. Není výjimkou, že pirohy, podávané se zelím, jsou připravovány jako hlavní jídlo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7968 (dobra-kucharka.cz#9954)


Přidat komentář