Pangasius - recepty

Hledáte rybu, která bude vhodná ke konzumaci i pro děti? Vyzkoušejte pangasia. Pangasius je ryba bez malých kostí a zápachu. Existuje velké množství možností jak tuto rybu upravit.

Do nedávna u nás ne příliš známá ryba si získala velkou oblibu a rozšířila se do českých domácností. Pangasius pochází z Vietnamu a rozšířil se do mnoha zemí světa. Maso této ryby je velmi jemné, lehce narůžovělé, nenajdete v něm drobné kosti a také není cítit typickým rybím pachem.

Pangasius

Pangasius hypophtalmus (sumeček žraločí) pochází z delty řeky Mekong. Vietnam ročně vyveze až 600 tisíc tun této ryby do světa. Pangasius dorůstá délky až jednoho metru a jeho maso je plné bílkovin. Tato ryba je vhodná pro děti, nejsou v ní malé kosti a nezapáchá. Cena této ryby je poměrně nízká. Nejlepší je zakoupit tuto rybu čerstvou. Pangasius obsahuje přibližně 13g bílkovin a 4g tuku na 100g. Energetická hodnota ve 100g ryby je 400 KJ.

Pangasius – příprava

Příprava této ryby není příliš složitá.** Pangasius** může být podáván dušený, smažený na másle nebo zapékaný. Rybu můžete jednoduše osolit, okmínovat a připravit jako filé. Pomocí různých druhů koření můžete připravit pangasia na italský nebo indický způsob. Pangasius se také hodí na gril, kdy s grilovacím kořením vytvoříte velmi lahodnou pochoutku. Vyzkoušet můžete také zapéct tuto rybu s brambory a bylinkami. Existuje velké množství receptů na přípravu této ryby.

Pangasius se sušenými rajčaty a paprikami

K přípravě tohoto receptu je nutné přichystat si tyto suroviny: pangasius, sůl, čerstvá bazalka, oregano, papriky, cibule, sušená rajčata, červené víno, balsamikový ocet a cukr. Rybu nejdříve rozdělíme na filety, osolíme ji, okořeníme bazalkou a oreganem. Pangasia lehce opečeme a poté vyjmeme. Přichystáme si papriku, cibuli a sušená rajčata. Vše orestujeme na pánvi. Přilijeme víno, balsamikový ocet, sůl, cukr a vše krátce provaříme. Zeleninu přidáme k rybě a vše dopečeme v troubě. Jako přílohu podáváme brambory nebo těstoviny.

Pangasius pečený v troubě

K přípravě tohoto receptu potřebujete tyto suroviny: filety pangasia, olivový olej, rajčata, cibuli, sůl, pepř, tymián, rozmarýn, majoránku, provensálské bylinky. Postupujeme následovně. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na plátky. Dno pekáče pokryjeme olejem, položíme na něj cibulku a plátky rajčat. Na rajčata položíme rybí filety. Rybu si nejdříve osolíme a okořeníme. Poté vše pečeme v troubě při 180 stupních přibližně 20 minut. Rybu podáváme s vařenými brambory, rýží a bílým vínem.

Pangasius v krustě

K tomuto receptu budete potřebovat pangasia, mraženou zeleninu, koření na ryby, bílý jogurt, vejce, strouhaný sýr a cibuli. Do zapékací mísy dáme cibuli pokrájenou na kolečka, zeleninovou směs a rybu, která je ochucena kořením. Vše dáme do předem předehřáté trouby na 200 stupňů. Přibližně po 20 minutách pokryjeme směs jogurtem, vejcem a sýrem. Pečeme asi dalších 15 minut a podáváme s brambory.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7964 (dobra-kucharka.cz#9939)


Přidat komentář