Nakládání sýrů

Pokud jste milovníci sýrů, pak pro vás máme skvělý nápad jak obohatit své gurmánské zážitky z pojídání sýrů. Vyzkoušejte si svůj oblíbený sýr naložit. Nakládání sýrů je navíc činnost, při které můžete popustit uzdu své fantazii.

A co má společného** nakládání sýrů** a fantazie? Je to jednoduché. Fantazii se totiž při nakládání sýrů meze nekladou – nakládat se dá v podstatě jakýkoliv sýr – můžete si vybrat právě ten váš nejoblíbenější. Dále k němu do sklenice můžete přidat různé druhy zeleniny a koření, použít různé druhy oleje a nakonec, až bude sýr v oleji správně uleželý, můžete opět zapojit fantazii a vymyslet si k vaší nakládané pochoutce originální přílohu. Je sice pravda, že** sýr** sám o sobě je ve většině případů dost tučný a díky oleji bude tato neskutečně dobrá sýrová pochoutka ještě kaloričtější, ale na druhou stranu většina oleje ze sýru po vyjmutí ze sklenice stejně odteče a navíc tepelně neupravené rostlinné oleje v mírném množství velmi prospívají našemu zdraví, protože obsahují spoustu cenných vitamínů. Můžete tak spojit příjemné z užitečným.

Klasikou, kterou už možná znáte, nebo jste o ní alespoň slyšeli, je nakládaný hermelín. Pokud jste však tuhle tradiční pochoutku milovníků kulatých sýrů s bílou plísní ještě nikdy neochutnali a zajímalo by vás, jak se připravuje a jak chutná, pak vám přinášíme jeden vzorový recept. Nezapomeňte však na to, co bylo řečeno výše – nakládání sýrů je především o fantazii. Můžete klidně použít své oblíbené koření nebo jiné než uvedené druhy zeleniny.

Nakládaný hermelín

Na** nakládaný hermelín** budeme potřebovat zavařovací sklenici s víčkem, které má závit. To proto, že si pravděpodobně naložíme sýrů více, tak abychom mohli po vyjmutí jednoho kousku sklenici zase uzavřít. Pokud chceme mít hermelíny celé, nepřepůlené, musí mít zavařovací sklenice o něco větší průměr otvoru, než jaký je průměr hermelínu, abychom do ní mohli sýry vložit bez jejich poničení. Hermelíny se sice dají naložit i přepůlené, ale když byste hostům naservírovali jen půlku, mohli by si myslet, že na nich šetříte. Sklenice by však neměla být ani příliš velká, protože pak by nám zase vzniklo okolo hermelínu hodně volného prostoru a museli bychom použít zbytečně mnoho oleje. Do středně velké zavařovačky o objemu 700 ml se nám akorát vlezou tři 100 gramové hermelíny. Na 3 větší (120 gramové) hermelíny budete potřebovat sklenici o objemu 1 litr. Dále si připravíme zeleninu, kterou si dopředu omyjeme a necháme vysušit, aby se do nálevu nedostala voda: 1 velká nebo 2 malé cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika nebo pro milovníky pálivých jídel i pálivá paprika nebo rovnou chilli paprička, kousek kořene zázvoru, oblíbené koření, například kari, grilovací koření (kořenící směsi používejte bez soli, sýr by pak byl přesolený) nebo i** sušené bylinky** (například provensálské byliny, koriandr) ale klidně i větvičku čerstvé bylinky – rozmarýn, libeček, dobromysl atp. Nezapomeňme na láhev slunečnicového oleje. Hermelíny částečně nařízneme a dovnitř dáme koření a kolečko cibule. Na dno sklenice dáme také kolečko cibule, kousek papriky, pár kousíčků česneku a zázvoru. Na to vložíme hermelín a celý postup opakujeme. Až budeme mít ve sklenici všechny hermelíny, vyplníme zeleninou ještě zbylé prostory ve sklenici a zalijeme celou sklenici olejem až po okraj, uzavřeme víčkem a dáme na 6 dnů do lednice. Místo hermelínu je možné použít i jiné podobné sýry, například** camembert nebo brie**.

Nakládaný tvrdý sýr

Dalším sýrem, který si můžeme naložit, je některý z tvrdých nebo polotvrdých sýrů, třeba** eidam, niva, oštiepok, feta, lovecký sýr, syrečky** atd. Opravdu záleží jen na vaší chuti – nebojte se experimentovat. Rovněž druhy koření, bylin a zeleniny můžete obměňovat, stejně tak jako i druhy oleje – co třeba olivový nebo sezamový. Kdo má rád sladkou chuť, může klidně místo zeleniny vyzkoušet také švestky, meruňky, jablka nebo jiné ovoce. Přejeme dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7959 (dobra-kucharka.cz#9886)


Přidat komentář