Medovník - staroarménský recept

Medovník - staroarménský recept. Ingredience na babiččin medovník. Postup při přípravě medovníku. Příprava krému na medovník. Medovník - staroarménský recept - medovník na stole.

Medovník - staroarménský recept

I medovník má svou historii. Receptura medovníku neboli Marlenky pochází z Arménie, ale oblíbenost tohoto dezertu u nás každoročně stoupá. Připravit si jej můžete i sami. Je to sice pracnější recept, ale za tu karamelovou chuť určitě stojí.

Ingredience na babiččin medovník

Na těsto medovníku budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • ** 4 lžíce medu**
  • ** 180 g cukru**
  • ** 1 kávovou lžicku octa**
  • ** 1 kávovou lžičku jedlé sody**
  • ** 2 vejce**
  • ** 700 g hladké mouky**

Medovník - staroarménský recept - krém medovníku

  • 200 g másla
  • ** 1 slazené mléko**
  • ** mleté vlašské ořechy**
  • ** koňak podle chuti **

Kolik potřebujete času

  • 60 minut i s pečením

Postup při přípravě medovníku

Příprava těsta na medovník

Smíchejte ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložte do hrnce, vymíchejte, přidejte sodu s octem a a směs dejte nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidejte vejce. 

Medovník - staroarménský recept - míchejte směs na medovník

tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Poté hrnec z plamene odstavte.
- Směs nechte mírně vychladnout, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které přikryjte a hodinu nechte odpočívat.

Poté těsto na medovník rozdělte do kuliček (8-10)

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválejte na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomožte si při vykrajování třeba pokličkou)a dejte péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).

Příprava krému na medovník

Základem krému na medovník je slazené mléko, které vařte zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna!). Nechte mléko vychladnout, vyklopte (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšlehejte s máslem. Podle chuti přidejte mleté vlašské ořechny, případně koňak.

Medovník - staroarménský recept - medovník na stole

Upečené, vychladlé placky potřete krémem a klaďte je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřete krémem na medovník a posypte rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smíchejte s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžete medovník lehce poprášit cukrem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7947 (dobra-kucharka.cz#6051)


Přidat komentář