Lasagne - recepty

Lasagne jsou tradiční italské těstoviny, které si oblíbili lidé po celém světě. Historie nás však svádí připsat tento náramný pokrm překvapivě jinému národu, než jsou Italové. Čtěte dále.

Lasagne jsou** italské těstoviny**, a současně hlavní pokrm, původem z italského města Bologna, i když o jejich původu kolují různé informace, ale to až později. Lasagne si oblíbili lidé po celém světě a naše země nejsou výjimkou. Základem pokrmu jsou plátky těstovin, různé náplně a bešamel.

Původ italských lasagní

Itálie je země pizzy a těstovin. Okolí města Bologna je hrdé na původ lasagní a proto také ty tradiční se jinak nazývají boloňské. Nicméně, existují jisté prameny, které podobná jídla odhalují na britských ostrovech. Již ve 14. století se na dvoře Richarda II., podával pokrm s názvem loseynes, který měl velice podobnou recepturu. Recept na tyto možní lasagne byl zapsán do první kuchařce anglického království. Je dost možné, že recept Angličané převzali od vikingského pokrmu s názvem langkake.

Původ slova „lasagne“

Ale to jsou jisté dohady, které spolu nemusí souviset a také tyto podobné pokrmy mohli vzniknout nezávazně na sobě, takže neberme Italům jejich jeden z národních pokrmů. Každý obyvatel této jihoevropské země vám stejně bude tvrdit, že je to jejich jídlo a hned vám nabídne krátkou historii spolu s významem slova lasagne. Toto slovo je původně řecké a znamená, kupodivu, nočník. Římané si nejspíš slovo upravili k obrazu svému a přisoudili mu význam kotlík. A zde již můžeme chápat souvislosti. Lasagne se kladly a kladou i dnes do různých pekáčů a zapékacích misek, což může se slovem „kotlík“ souviset.

Recepty na lasagne

Recepty:

Bešamel

Pokud nebudeme mít na lasagních** bešamel**, nebudou to ty správné lasagne. Je přípravu bešamelu budete potřebovat máslo, hladkou mouku, smetanu na vaření, sůl a mletý muškátový oříšek. Příprava není složitá, jen se nesmí nic podcenit. Máslo necháme rozpustit na pánvi, přidáme hladkou mouku a povaříme. Po chvilce vlijeme smetanu na vaření a metličkou řádně promícháváme. Nakonec přidáme sůl a muškátový oříšek , chvíli povaříme a odstraníme z plotny.

Recept na těsto - lasagne

Těstoviny lasagne si lze jako hotové zakoupit. Pokud se však rozhodnete mít skutečně vlastní těstoviny, pak je musíte sami vyrobit. Na domácí lasagne budete potřebovat: 300 g hladké mouky, malou lžičku soli, 3 vejce, 3 lžičky oleje a trochu vody. Postup je velice snadný – veškeré suroviny, kromě vody zpracujete v těsto. Pokud je tužší, přidejte trochu vody. Vláčné a zpracované těsto pak necháte asi půl hodiny odpočinout, poté těsto rozválíte na tenké plátky a krájíte na jednotlivé obdélníky. Můžete tak oříznout celý plát, na rozlohu celé zapékací mísy. Pro lepší manipulaci nakrájejte obdelníčky menší.

Tradiční lasagne – boloňské

Recept na lasagne se obvykle dělí na tři části – těstoviny lasagne, náplň a bešamel. Protože těstoviny jsme již připravili a bešamel také zvládáme, zaměříme se na masovou náplň. K té budeme potřebovat zhruba 300 g mletého vepřového masa, lžíci plnotučné hořčice, lžící kečupu, rajský protlak, oregano, sůl a pepř. Dále budeme potřebovat několik čerstvých rajčat a sýr parmazán.

Na oleji osmahneme a podusíme mleté vepřové maso, přidáme veškeré koření, tj. sůl, pepř a oregano, dále rajský protlak, kečup a hořčici. Dále necháme podusit a občas přilijeme i trochu vody. Když se maso dusí, vrhneme se na přípravu bešamelu.

Nyní, kdy máme vše připraveno, vezmeme zapékací mísu a klademe: vrstvu lasagní, na ně vrstvu rajčat, opět vrstvu lasagní, na ně bešamel, na to přijde vrstva masa, a opět lasagne – rajčata – lasagne – bešamel – maso atd. a ž do té doby, dokud nemáme zapékací mísu plnou, a dokud máme suroviny. Nahoru přijde vrstva lasagní, na ně bešamel a nastrouhaný parmezán. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 40 – 45 minut.

Když lasagne vyndáme z trouby, a to ať se jedná o kterékoli jiné, necháme je asi 10 minut bez zásahu na plotně. Poté se vám budou lépe krájet a hlavně lépe nabírat. Ještě horké, čerstvě z trouby vytažené by se rozpadaly.

Nakonec ještě jedna důležitá informace – pokud si koupíme lasagne hotové, tím jsou na mysli těstoviny, nevaříme je. Dost lidí to překvapuje, ale není potřeba. Nemusíte mít obavy, že budou těstoviny tvrdé. Naopak, budou lahodné, a perfektně měkké.

Špenátové lasagne

Na špenátové lasagne budeme potřebovat: lasagne, sůl, pepř, parmazán, máslo a olivový olej. Dále na náplň: 400 g špenátu (ideální je čerstvý, nemražený), smetanu na vaření a pár stroužků česneku. Dále budeme připravovat tvarohovou náplň a na tu budeme potřebovat: 250 g polotučného tvarohu, 50 g parmazánu takém smetanu na vaření a dvě vejce.

Na olivovém oleji podusíme špenát, poté přidáme prolisovaný česnek, osolíme, mírně opepříme a přidáme smetanu. Když se špenátová směs dusí, rozšleháme tvaroh s parmazánem, vejci a smetanou.

Pokud máme směsi připravené, můžeme klást do pekáče. Nejprve vrstvu lasagní, poté vrstvu špenátové směsi, tvarohovou směs, a opět lasagne a tak dále a tak dále. Můžeme mezi vrstvy propašovat i bešamel, avšak zde není až tak nutný, jeho funkci hrdě plní tvarohová náplň. Navrch přijde opět tvarohová náplň a na ni ještě postrouhaný sýr.

Žampionové lasagne

Na žampionové lasagne budeme potřebovat asi půl kila žampionů, samozřejmě balíček lasagní, sůl, pepř, lžíci oleje, trochu smetany na vaření, 300 g strouhaného sýre, nejlépe parmazánu a 30 g másla a bešamel.

Žampiony očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Na oleji podusíme, osolíme, opepříme a následně dolijeme smetanou. Chvíli povaříme a poté již do zapékací mísy klademe lasagne, vrstvu žampionů, sýr, bešamel a opět lasagne. Navrch přijde vrstva bešamelu s trochou strouhaného sýra.

Lasagne se zelím

Na přípravu netradičních lasagní budeme potřebovat 500 g kysaného zelí, dvě červené papriky, olej, rajský protlak, trochu citronové šťávy, 200 g zakysané smetany, 200 g kyselé smeany, sůl, pepř, dvě lžíce cukru, 100 g strouhaného sýra a lžíci másla.

Papriky nakrájíme na malé nudličky a na rozehřátém oleji podusíme. Přidáme protlak, zelí a citronovou šťávu. Chvíli povaříme a přidáme obě smetany, osolíme, opepříme a přidáme i dvě lžičky cukru.

Do zapékací mísy klademe lasagne, zelnou směs, na to sýr, a pořád dokola. Nakonec přijde vrstva zelí a na ni kousíčky másla. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40 minut.

Sladké lasagne

Lasagne lze připravit i za použití tvarohu, banánů, meruněk, másla, vejcí a cukru. Tři žloutky smícháme s cukrem a tvarohem. Do této směsi přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Ovoce nakrájíme na plátky a klademe do mísy vrstvu lasagní, ovoce, tvarohu, až nakonec přijde vrstva těstovin, tvarohu a trochou másla.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7991 (dobra-kucharka.cz#10041)


Přidat komentář