Krevetový špíz

Pokud už teď na konci podzimu začínáte nebezpečně nabírat kila, je čas udělat utrum pečeným husám a kachnám se zelím, protože pochutnat si jde i na daleko zdravějších a stravitelnějších pokrmech, třeba na krevetách, které si lze snadno opatřit.

Z krevet se netloustne

Pokud si chcete udržet štíhlou postavu nebo** shodit nějaká kila** a přitom se nechcete vzdát toho příjemného pocitu z** dobrého jídla**, je dobré poohlédnout se po lehce a dobře stravitelných surovinách. Výborná chuť, velká hromada na talíři a spousta zdraví prospěšných látek, to je krevetový špíz s grilovanou zeleninou, vynikající pokrm, který má lahodnou a ničím nezaměnitelnou chuť. K jeho přípravě budete potřebovat dobrou náladu, chuť na něco dobrého a pár minutek z vašeho času, dále velké tygří nebo královské krevety, cherry rajčátka, jarní cibulku, cuketu, patizon, žampióny a ananas, máslo, česnek, olej, sůl, velkou cibuli, limetku a bagetku na rozpečení.

Jak na čerstvé neloupané krevety

Nejprve si připravíme čerstvé neloupané krevety. Následující úprava probíhá tímto způsobem. Krevetu uchopíme za hlavičkou a odlomíme ji, skořápku nařízneme a pootočením stáhneme z těla, jemně nařízneme páteř a vytáhneme žilku, skořepinu na ocásku zanecháme. Připravené krevety omyjeme ve studené vodě a osušíme papírovým ubrouskem a jemně pokapeme šťávou z limetky a olivovým olejem.

Nezapomeňte na zeleninu

Při zpracování zeleniny si nejprve připravíme plátky očištěné cukety a patizony, které posolíme a necháme je asi dvacet minut odpočívat, poté je propláchneme a osušíme, další zeleninu očistíme, jarní cibulku nakrájíme na hranolky a velkou cibuli na půlcentimetrové plátky, žampióny můžeme rozpůlit, takto zpracovanou zeleninu naklademe do mísy, pokapeme olejem a několikrát promneme. Stroužek česneku rozdrtíme a vetřeme do lžíce másla, kterou si nachystáme do misky.

Grilování krevetového špízu

Připravíme si gril a velkou teflonovou pánev. Na kovové jehlice nebo dřevěné špejle napichujeme krevety, které prokládáme žampióny, jarní cibulkou, ananasem a cherry rajčátky. Pořadí a volbu zeleniny volíme podle své představy. Takto připravené špízy grilujeme tak dlouho a ze všech stran, dokud nedostanou zlatavou barvu, stejně jako zelenina na špízu. Zbylou zeleninu vsypeme na olejem potřený teflonový rozpálený povrch pánve a restujeme dokud zelenina nebude dostatečně opečená, bezpečně to poznáme podle příjemné vůně a lákavé barvy.

Restování zeleniny

Na horký talíř pak připravíme orestovanou zeleninu, ke které položíme** špízy z krevet**, které jemně pokapeme šťávou z limetky (podle chuti) a symbolicky osolíme, k jídlu pak přikusujeme rozpečenou bagetku potřenou česnekovým máslem. Dresinky ani omáčky nejsou zapotřebí, protože by narušily jemně vyváženou chuť krevetového špízu, navíc orestovaná zelenina je šťavnatá. Na zapíjení takové dobroty je nejvhodnější vinný střik ze suchého bílého vína.

Syté a přesto lehce stravitelné jídlo

Jednoduchá a rychlá příprava, fantastická chuť a žádná kila navíc. Tento recept navíc díky množství restované zeleniny opravdu zasytí i ty největší jedlíky a netíží na žaludku, což někdy tepelně nezpracovaná zelenina dělá. Pro osvěžení a zpestření tabule se k tomuto jídlu hodí různé typy melounů. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7985 (dobra-kucharka.cz#10002)


Přidat komentář