Králík na divoko
Pro většinu kuchařek není ani tak problém připravit pro rodinu pokrm, ale spíše ho vymyslet. Je rozdíl, když někdo vaří občas a někdo den co den. Je zcela logické, že nápady pak postupně dochází. Inspiraci je možné hledat i v alternativách.Takovým standardním a rychlým masem pro přípravu je bezpochyby maso kuřecí. Pokud se Vám i Vaší rodině již zajedlo tzv. kuře 100x jinak, pak zkuste obměnit kuřecí maso, za maso králičí. Je také zdravé, velmi lehce stravitelné a s nízkým obsahem tuku.
Králík na divoko s česnekem – ingredience
Pro** čtyři porce králíka na divoko s česnekem** budete potřebovat celého králíka, dále velkou cibuli, 10 stroužků česneku, 4 bobkové listy, nové koření, pepř černý mletý, pepř černý celý, tymián, sůl, olej.
Králík na divoko s česnekem – recept
Nejprve je zapotřebí si připravit maso. Ať už použijete králíka z domácího chovu, nebo ho zakoupíte, je nutné ho pečlivě omýt a následně osušit, například za pomoci kuchyňské papírové utěrky. Králíka osolte, opepřete a na chvíli odložte stranou. Nakrájejte si cibuli na kostičky a česnek na plátky.
Vezměte si pekáč, nalijte do něj olej a králíka ze všech stran rychle opečte. Poté přidejte do pekáčku nakrájenou cibuli s česnekem, dále bobkové listy, nové koření, tymián a celý pepř. Králíka podlijte vodou a vložte ho s pekáčem do předem vyhřáté trouby. Pečte zhruba 1,5 hodiny při 180°C. Důležité je nezapomínat králíka v průběhu pečení podlévat.
Králík na divoko na víně – ingredience
Pro čtyři porce králíka na divoko na víně budete potřebovat celého králíka, 100g slaniny (může být anglická), 150ml červeného vína, 2 hrušky (pevné, ne máslovky), citronovou šťávu z jednoho citronu, šípkový džem, nové koření, bobkový list, pepř černý celý, směs koření na zvěřinu, sůl, olej.
Králík na divoko na víně – recept
I v tomto případě nejprve omyjte králíka a naporcujte na jednotlivé kousky. Každou porci králíka pak prošpikujte kousky slaniny a ze všech stran osolte a okořeňte směsí koření na zvěřinu. Připravte si pekáček, ve kterém rozehřejte olej a jednotlivé porce králíka v něm orestujte. Maso podlijte červeným vínem, poté přilijte vodu, nebo vývar (kuřecí) a vložte pekáček do předem vyhřáté trouby. Maso pečte přikryté, a to po dobu cca 1 hodiny. Těsně před koncem dopečení, víko pekáčku sundejte, aby se mohla utvořit zlatavá kůrka na mase. Během samotného pečení nezapomínejte jednotlivé kousky masa podlévat.
Mezitímco se maso peče, si oloupejte hrušky, rozpulte je, zbavte jádřinců a pokapejte citronovou šťávou.** Hrušky** pak vložte do hrnce a v trošce vody povařte. Povařené hrušky pak opatrně vyndejte, naservírujte na talíř a poklaďte lžičkou džemu.
Jakmile je králičí maso hotové, přidejte ho k hruškám a s vhodnou přílohou (brambory) můžete podávat.
Vhodná příloha ke králíkovi na divoko
K tomuto receptu se hodí jednak rýže, uvařené brambory, ale také knedlík, ať už samotný, nebo se zelím. Záleží na chutí příslušných strávníků.