Kebab

Pozvali jste přátele na večeři a hledáte recept, kterým byste je jistě překvapili a potěšili? Připravte pro své známé kebab se zeleninovou přílohou a jogurtovou omáčkou a hosté budou přímo nadšeni. Navíc celá příprava je velmi jednoduchá.

Pod pojmem kebab se rozumí různá pikniková, grilovaná nebo rožní pečená jídla ze středního východu, střední Asie a jižní Asie. Zpravidla je základem takového pokrmu jehněčí nebo hovězí maso, někdy se však také používá kuřecí maso nebo dokonce i ryby. Vepřové maso se při přípravě kebabského pokrmu nepoužívá v muslimských oblastech a to z náboženských důvodů. V turecké kuchyni se příprava kebabu hodně podobá gyrosu. A právě z Turecka se kebab rozšířit i do evropských zemí, které se vyznačují tureckou menšinou jako je např. Německo či Rakousko. V arabských oblastech se k přípravě kebabu používá mleté maso, které je grilované na otevřeném ohni.

Kebab znamená točené maso. Ve většině případů se jedná právě o již výše zmíněnou tureckou specialitu, kdy je maso napíchnuté na jehlu a točí se na speciálním grilu. Poté, co je maso opečené, tak se okrajuje a jeho přílohou je zelenina, která je ochucená omáčkou a vše to je v tureckém chlebu. Vhodnou přílohou může být také rýže. Druh masa si každý zvolí dle libosti. Mnoho fastfoodů nebo restaurací umožňuje také mix různých druhů mas, např. telecí maso s masem kuřecím. Dle gurmánů je tato zmíněná kombinace nejlepší, neboť telecí maso má výraznější chuť z důvodu použitého koření. U kuřecího masa je zase koření méně výrazné a proto tento mix stojí za tou vyzkoušet, jistě nebudete litovat.

Mnoho lidí se s tímto pokrmem seznámilo na dovolené v Řecku a poté se ptají, jaký je vlastně rozdíl mezi kebabem a gyrosem. Kebab je slovo české a gyros je pojem řecký. Originální turecký kebab nebude nikdy zhotoven z vepřového masa, kdežto u gyrosu tomu tak být může. Kebab je podstatně zdravější než jsou například smažené hamburgry, nebo hranolky smažené na oleji. Při grilování kebabu totiž veškerý tuk stéká na plotny grilu, které jsou děrované, a díky tomu je grilované maso od tuku odděleno. Poctivý kebab je opatřen čerstvou zeleninou, která je právě přílohou kebabu.

Mletý kebab

Jestliže jste se rozhodli si zhotovit mletý kebab doma, můžete to vyzkoušet. Je to jednoduché a výsledek stojí skutečně za to. Postupovat můžete následovně.

800 gramů mletého masa dáte do mísy. Maso zasypete dvou až třemi lžícemi směsi koření „Kebab“, kterou sežene v potravinách, osolíte a přilijete na tom 1 dcl vody. Metlou veškeré výše popsané ingredience smíchejte, až se Vám celá směs dobře spojí. Poté dejte směs do ledničky odstát asi na 1 až 2 hodiny, ale bude lepší, pokud necháte směs odležet v lednici přes celou noc.

Poté směs rozdělte na 8 až 10 stejných dílů, které navlhčenou rukou namačkejte na předem připravenou špejli, to vše do tvaru šišky tak, aby maso zabíralo asi polovinu špejle. Maso grilujte ze všech stran. Až budou kebaby hotové, naservírujte je s čerstvým zeleninovým salátem.


Omáčka ke kebabu

Nejlepší je zeleninový salát zalít studenou omáčkou, nejlepší je lehká jogurtová. Je nejlepší, pokud si omáčku připravíte minimálně 2 hodiny předem, aby byla omáčka, ostatně stejně jako maso, dobře uležená. Do kelímku bílého jogurtu přidejte 1 lžičku směsi koření „Tzatziki“, dále půlku lžičky máty peprné, 1 lžičku citrónové šťávy a špetku cukru a soli. Promíchejte do hladka a dejte do chladu odležet.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7978 (dobra-kucharka.cz#9985)


Přidat komentář