Kapustové karbanátky

Využití kapusty v kuchyni může být velké. Stačí jen znát recepty. Kapustu můžete přidat do polévky, pomazánek, kapusta uvařená v páře se hodí ke skopovému masu a vyzkoušet můžete také kapustové karbanátky.

Kapusta je** zdravá** a také levná zelenina, která je plná vitamínů. Kapusta obsahuje např. vitamín B1 (thiamin), tento vitamín zlepšuje fyzickou kondici a také schopnost odolávat stresu. Dále kapusta obsahuje kyselinu listovou a vitamín C, který posiluje imunitní systém. V kapustě je také dostatek draslíků, který pomáhá tělu při vylučování nadměrného množství vody z těla a odplavování toxinu. Kapusta je zdrojem vlákniny, působí proti zácpě a čistí střeva. Vláknina v kapustě je důležitá pro snížení cholesterolu a také jako prevence nádoru tlustého střeva. Nevýhodou kapusty je nadýmavost. Proto se kapusta nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, také není vhodná pro osoby po operacích, osoby se zažívacími problémy a srdečními chorobami, není vhodná pro seniory, kteří nemají dostatek pohybu. Nadýmavost se však dá snížit tak, že se kapusta bude vařit pod pokličkou a přidá se k ní koření jako koriandr, zázvor, semínka fenyklu nebo anýzu.

Příprava kapusty v kuchyni

Specifická chuť** kapusty** je jen těžko zaměnitelná s jinou zeleninou. Kapustu můžete připravovat podobně jako zelí. Čerstvá nadrobno nakrájená kapusta se hodí do pomazánek. Kapusta se také může vařit v páře a přidávat k vepřovému nebo skopovému masu. Kapusta se také může přidávat do polévek, zapékat se sýrem, přidávat k hřibům a můžete si z ní také připravit kapustové karbanátky.

Kapustové karbanátky

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat 1 středně velkou kapustu, sůl, 20 g másla, 2 vejce, 150 g housek pokrájených na kostičky, 120 ml mléka, mletý pepř, 30 g cibule, 60 g vařeného uzeného masa, 150 g strouhanky, 2 vejce, olej na smažení. Postup přípravy je následující: kapustu zbavte ovadlých listů, spařte ji a vložte do vařící osolené vody. Když je kapusta uvařená doměkka, nechte ji pořádně okapat. Oschlou kapustu nasekejte nadrobno. V míse umíchejte změklé máslo se solí, přidejte vejce, housku namočenou do mléka, pepř, mleté vařené uzené maso, kapustu a dostatek strouhanky, aby těsto bylo husté na masové karbanátky. Vytvarované karbanátky obalujte v rozšlehaném vejci a poté ve strouhance. Karbanátky se smaží na pánvi dozlatova. Jako přílohu ke karbanátkům vyzkoušejte zeleninový salát, bramborovou kaši nebo chléb.

Kapusta v našem jídelníčku

Kapusta nepatří mezi oblíbený druh zeleniny, ale se správnou přípravou, je možné z ní připravit velice lahodné pokrmy. Kapustu je vhodné připravit s česnekem a vepřovým masem. Kapustu nepřipravujte se sladkými ingrediencemi jako např. med nebo javorový sirup. Dejte kapustě zelenou a vyzkoušejte recepty, které se z kapusty dají připravit. Možná vám a vaší rodině zachutná natolik, že už z vaší kuchyně nezmizí. Uděláte tak něco prospěšného pro vaše zdraví.

**
**

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7966 (dobra-kucharka.cz#9948)


Přidat komentář