Humr

Existence tohoto prazvláštního tvora je ale obestřena tajemstvím. Podle norských vědců humři mají určitou schopnost se učit, ale je málo pravděpodobné, že by mohli pociťovat bolest.

Humr

Z každého oficiálního slovníku bleskurychle vypadne: Velký mořský korýš s klepety, lovený pro chutné maso.

Humr má schopnost učit se

Existence tohoto prazvláštního tvora je ale obestřena tajemstvím. Podle norských vědců humři mají určitou schopnost se učit, ale je málo pravděpodobné, že by mohli pociťovat bolest. Na druhou stranu experti z mořského biologického institutu, kteří se studiem těchto živočichů zabývají již dvacet let, se domnívají, že při zpracování a porcování humři neupadají do smrtelné ztuhlosti, ale při plném vědomí zažívají toto utrpení. Humr, trpící bolestmi z vařící vody, se také pokouší marně uniknout svému mučení.

Příprava humra

V české kuchyni se používá zřídka, přitom je velkým zdrojem bílkovin a minerálních látek - především jódu, který sehrává nezastupitelnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Korýši se podávají jako velká lahůdka, u nás jsou k dostání většinou v konzervách, což je mírně ke škodě. Přepravují se letecky ve vlhké dřevité vlně a takto vydrží dva dny. Uvařený mrtvý korýš má rovný ocas, zatímco živého korýše poznáme podle toho, že při položení na podložku okamžitě zkroutí ocas. Je snadno stravitelný, neobsahuje tuk. Jeho maso se rychle kazí, čímž vzniká prudký jed. Proto je nutné jej rychle zpracovávat. Tato fakta však nic nemění na tom, že je humr velkým zdrojem jódu, tolik potřebného pro zdraví. Lidské tělo potřebuje denně jen několik miligramů jódu, tato dávka je však velmi důležitá. S jeho deficitem mohou souviset poruchy soustředění, zvýšená únava, zpomalené reflexy, chudokrevnost. České kuchařky se většinu obávají už samotného procesu přípravy, ale žádná věda v tom není. Dejte si záležet a připravte rodince mořskou specialitu s klepety. Určitě budou přinejmenším překvapeni.

Jak chutná humr

Humr má naprosto delikátní chuť, při jeho pojídání se můžete pěkně zapotit. Ovšem jakmile se Vám podaří dostat pod skořápku korýšea ochutnáte jeho báječné maso, pochopíte, že vynaložená námaha stála za to. Technika dobývání se liší podle krajových zvyklostí. Máme pro Vás univerzální návod - jak do něj.

Jak se jí humr?

  • Oddělte ocas od těla ohnutím humra vzad.
  • Stiskněte ocasní část a vytlačte maso z krunýře pomocí vidličky směrem od zadní části.
  • Kroutivým pohybem oddělte klepeta.
  • Decentně rozlomte rozevřená klepeta louskáčkem, abyste se dostali k masu.
  • Odtrhněte vidličkou nožičky.
  • Rozkřápněte tělo humra podél a vyndejte z něj všechno zbylé maso.

    Není se čeho bát, zbývá už jen pustit do humra s humorem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7950 (dobra-kucharka.cz#7046)


Přidat komentář