Hovězí stroganov

Jak název napovídá, tak dnes se budeme věnovat jídlu, které pochází z východu. Ruské hovězí stroganov je pestrý pokrm, který zasytí, a je to kvalitní podoba oběda či večeře. Navíc je jeho příprava rychlá. Pojďte na to.

Ruská jídla se vyznačují hutností a hodně často narazíte na směs sladkosti a pikantností. Hovězí stroganov není výjimkou. Jak si ho můžete připravit?

Hovězí stroganov – ingredience

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 800 gramů hovězí svíčkové, jednu zakysanou smetanu, 250 gramů žampionů, bílý pepř (namletý), sůl, 3 lžíce dijonské hořčice, 6 nakládaných okurek, půl čajové lžičky cukru (krupice), 2 větší cibule, 2 nebo 3 lžíce hladké mouky, 300 mililitrů vývaru (z kostí nebo v kostce), 3 lžíce tuku a na ozdobu tak 4 snítky petrželky kadeřavé.

Hovězí stroganov – postup

Nejprve si opláchněte hovězí svíčkovou. Pak ji osušte a nakrájejte na nudličky. Poté vezměte cibuli a nadrobno nakrájejte. Stejně tak pokrájejte i žampiony, které rovněž naporcujete na menší plátky. Na řadu pak přijdou i okurky, které rovněž nakrájejte na tenčí plátky.

Začněte opékat. Nejprve rozpusťte v pánvi tuk a až je dostatečně prohřátý, tak do nádoby vhoďte maso, aby se opeklo, ale zároveň se zatáhne a je šťavnaté, když jej pečete zprudka. Dle libosti pak hovězí okořeňte solí a pepřem. Až bude maso opečené, tak jej vyndejte z pánve a dejte zatím stranou. Nejlépe bude, když jej uchováte teplé.

Na řadu přichází další ingredience. Vezměte cibuli a žampiony, které opečte v tuku po hovězím. Až je cibulka skelná a žampiony měkké, tak je zapražte moukou. Krátce ještě poduste. Poté vše podlijte připraveným vývarem a stále míchejte. Trochu vše povařte. Poté opět přidejte maso, taktéž okurky a také vše promíchejte s hořčicí a smetanou. Ještě dochuťte solí, pepřem či cukrem a aby se chutě spojily, tak vše provařte na mírném ohni zhruba 5 minut. Jako příloha se hodí brambory nebo rýže a na ozdobu přidáte právě petrželku.

Stroganov je velmi chutná omáčka, která ovšem nezabere tolik času při přípravě, což mnozí ocení. Vše trvá zhruba půl až tři čtvrtě hodinky a za chvíli máte na stole hutné a kvalitní jídlo. Navíc tento pokrm vypadá i složitě, protože se jedná o klasickou omáčku, tudíž stoupnete v očích svých hostů, kteří si budou myslet, že jste tomu věnovali více času. Navíc i chuť evokuje komplikovanost pokrmu. Mísí se v ní sladkokyselost díky okurkám a jemnost smetany. Hovězí stroganov je vymyšlen tak, že se v poměrně krátkém čase zakomponují ingredience, které dokáží rychle vytvořit omáčku bez toho, abyste museli něco nakládat, dlouze vařit a předpřipravovat. Je to díky tomu, že vše je pokrájené na jemné nudličky, takže se vše ohřívá rychleji. Ochutnejte toto ruské jídlo, kdy se tamní pokrmy vyznačují pikantností a jedinečnou chutí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7973 (dobra-kucharka.cz#9966)


Přidat komentář