Hovězí steak na hříbkách

Málokterého mužského strávníka nepotěšíte více, než když mu připravíte pořádný kus steaku, propečeného přesně tak, jak má rád. A přidáte-li k němu ještě oblíbené vychlazené pivo, pak se můžete těšit na zaslouženou pochvalu.

Co naplat, dobře upravené maso je pro většinu mužů, ale nejen pro ně, vrcholným gurmánským zážitkem. Sladkým se velmi rychle přejíme. Ono, zkuste jíst každý den dorty, ovocné kynuté knedlíky, koláče. Velmi brzo si budete chtít „spravit“ chuť něčím slaným a kořeněným.

Kouzlo masa také spočívá v tom, že je možné ho připravit na skutečně mnoho způsobů. I samotný, tolik oblíbený steak, může mít různé podoby, nejen co do formy propečení, ale také přípravy. I začínající kuchařka se nemusí bát steaku. Chce to mít jen kvalitní suroviny, recept a chuť jít do něčeho nového, neznámého.

Hovězí steak na hříbkách – ingredience

Pro čtyři porce budete potřebovat 4 hovězí steaky, 6 rajčat, 8 velkých hříbků (čerstvé, mrazené, sušené), červenou cibuli, 4 stroužky česneku, černý pepř, sůl, pažitka, olej.

Hovězí steak na hříbkách – recept

Nejprve si připravte hříbky. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, případně mražené. Použít však můžete i sušené, ty je ovšem napřed namočit do vody. V případě čerstvých hub, je nakrájejte na plátky.

Stroužky česneku si oloupejte a utřete. Vezměte si misku, do ní dejte prolisovaný, či utřený česnek a přilijte trochu oleje. Marinádu promíchejte a vložte do ní pokrájené houby. Nyní si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Ta dejte také do marinády.

Vezměte si pánev a rozehřejte na ni olej. Přidejte houby a kolečka cibule a grilujte po dobu cca dvou minut.

Nyní si připravte steaky. Omyjte je, osušte papírovou kuchyňskou utěrkou, lehce opepřete, a potřete olejem. Každý ze steaků grilujte z obou stran. Doba samotného grilování se liší dle toho, jaký stupeň ugrilování má ten, který strávník rád. Těsně před dokončením masa, ho jemně osolte.

Jakmile máte steaky hotové, obložte je na plátky nakrájenými rajčaty a přidejte směs ugrilovaných hříbků s kolečky cibule. Vršek dozdobte na jemno nasekanou zelenou pažitkou.

Vhodnou přílohou může být zeleninový salát či čerstvé pečivo. Máte-li zmrazený chléb či houstičky, můžete je rozpéci.

Tip pro přípravu hovězího steaku

Okolo steaků je celá řada otázek – solení před/po grilování, způsob obrácení, naklepávání, stupeň propečení aj. je třeba říci, že veškeré tyto faktory ovlivňují, jaký bude výsledný steak. V prvé řadě je třeba podotknout, že do steaku během grilování se v žádném případě nepíchá vidličkou. Jedná se o oblíbený nešvar při obracení masa. Vidličku je možné použít, ovšem ne stylem, že do masa píchneme a obrátíme. Při obracení stačí maso pouze podebrat. Pak tu máme naklepávání masa. Pokud jste si někdy objednali v restauraci smažený kuřecí řízek, pak jste se možná také setkali s tím, že Vám donesli řízek velký doslova přes celý talíř. Řízek byl sice velký, ale jen z toho důvodu, že byl maximálně vyklepaný, kdy jeho síla činila několik milimetrů. Takže v konečném výsledku jste cítili spoustu strouhanky a oleje. Asi jste si moc nepochutnali. Při přípravě hovězího steaku platí, že se** maso neklepe**. Maximálně ho může klouby prstů promnout. Ale na použití paličky rozhodně zapomeňte. A pak zde máme otázku solení. Ať už budete připravovat hovězí, ale také vepřový steak, osolte ho těsně před jeho dokončením. Kdybyste totiž maso osolili ještě před smažením, tak se můžete rozloučit se šťavnatostí masa, stejně, jako v případě píchání vidličky do masa.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7977 (dobra-kucharka.cz#9982)


Přidat komentář