Grilovaný losos s listovým špenátem

Ačkoli je maso lososa velmi tučné, je používáno nejen jako pochoutka, ale i jako dietní při redukční i jiné dietě. Mohou za to prospěšné látky, které losos obsahuje. Navíc i velmi dietní úprava lososa skvěle chutná.

Jaké látky obsahuje losos?

Losos se patří mezi velmi oblíbené a v domácnostech často připravované ryby. Jeho maso je velmi chutné a bohaté na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6. Z toho důvodu je i jasnou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.

Kaviár z lososa

Kromě masa se z lososa používá také kaviár, jehož barva je oranžová až červená. Kaviár je také bohatý na pro tělo prospěšné látky. Využívá se zejména ve studené kuchyni.

Použití lososa

Lososa je možné kuchyňsky upravit na jakýkoliv způsob, ať už se jedná o pečení, smažení, grilování, přípravu v páře. Syrový losos se stává pochoutkou především při úpravě studených mís nebo v Japonsku tolik oblíbeného** Sushi.**

Grilovaný losos s listovým špenátem I

Podle počtu osob budete potřebovat počet filet z lososa nebo menšího dobře očištěného lososa v celku a citrón. Na grilovací směs je zapotřebí připravit 2 lžíce sušených rajčat, 8 velkých stroužků česneku, 4 lžíce pokrájené petrželky, 60 ml olivového oleje, 1 kávovou lžičku soli. Na 2 porce špenátu budete potřebovat 300 g listového špenátu, 100 g masitých rajčat, 1 menší stroužek česneku, 15 g piniových semínek, 2 lžíce olivového oleje, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, černý pepř, sůl.

Postup: Všechny přísady na grilovací směs rozmixujte ponorným mixerem a dejte přes noc odpočinout do lednice. Druhý den nařízněte lososa po délce, ale dejte pozor, abyste neprořízli kůži. Do řezu použijte asi polovinu grilovací směsi, každou porci pokapejte šťávou z citronu a nechte zhruba dvě hodiny odležet. Grilujte přiklopené, buď přímo na naolejované mřížce, kůží dolů a po asi 10 až 15 minutách potřete lososa zbytkem grilovací směsi. Pak pokračujte v grilování, až se začne maso pod vidličkou rozpadat. Mezitím připravíte špenát. Listy špenátu properte a rozeberte. Silné stonky odstraňte. Nechejte okapat. Rajčata nařízněte do kříže a spařte vroucí vodou. Pak je oloupejte, odstraňte jadérka a dužinu nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Piniová semínka opražte na suché pánvi dozlatova. Nyní špenát po částech spařte ve vroucí osolené vodě, zchlaďte studenou vodou a nechte znovu velmi dobře okapat. Na hlubší pánvi rozpalte olej a česnek v něm krátce osmahněte. Přidejte špenát a nakrájená rajčata, promíchejte a prohřejte. Dochuťte solí, pepřem a muškátem. Na závěr vmíchejte piniová semínka. Na talíř nandejte špenát, porci lososa a podávejte s pečivem nebo opečeným bramborem.

Grilovaný losos s listovým špenátem II

Budete potřebovat: 4 filety lososa, máslo, 1 citrón, 400 g listového špenátu, 3 stroužky česneku, 100 ml smetany, 100 g taveného sýra, sůl.

Postup: Připravíte si jednotlivé** porce** lososa, které osolíte a pokapete šťávou z jednoho citrónu. Asi dvě hodiny nechte lososa odležet v lednici. Pak ho vložte na rozehřátou, olejem potřenou mřížku grilu kůží dolů, potřete rozehřátým máslem a** přikryté grilujte**, dokud se maso nerozpadá pod vidličkou. Mezitím spařte špenát, přidejte sůl a dochuťte česnekem, podlijte trochou vody a necháme chvíli podusit. Zvlášť ohřejte smetanu, přidejte sýr a pomalu ho rozpusťte. Na talíř nandejte hromádku špenátu, porci grilovaného lososa a vše přelijte sýrovou omáčkou. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými brambory.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7980 (dobra-kucharka.cz#9993)


Přidat komentář