Dýňová polévka

Máte rádi dýni? Na tuhle otázku se těžko odpovídá, protože mnoho z nás dýni možná ještě nikdy neochutnalo. My vám dnes představíme recept na výbornou dýňovou polévku, jejíž přípravu můžete klidně propojit s výrobou halloweenské dýně.

Co budeme na dýňovou polévku potřebovat?

Jednu** velkou dýni**, nebo více malých. Budeme jich potřebovat tolik, abychom z nich získali** 400 gramů dužniny bez semen**. Dále budeme potřebovat 100 gramů kořenové zeleniny, například mrkev, petržel a celer, jednu cibuli, olej nebo sádlo na osmahnutí cibulky, sůl a pepř nebo jiné oblíbené koření (třeba kari). Někdo připravuje dýňovou polévku v masovém vývaru, jiný pouze ve vodě. Dále se může na zjemnění chuti dýňové polévky použít** smetana**, ať už sladká nebo zakysaná (dává se jí jenom málo, stačí jedna lžíce, takže je v podstatě jedno, kterou smetanu použijeme). Dále budeme potřebovat mixér.

Jak se připravuje dýňová polévka?

Ze všeho nejdříve si zpracujeme** dýni**. Pokud máme k dispozici nějakou bezsemennou odrůdu, dáme přednost jí, abychom nemuseli pracně vybírat zrnka z dužniny. Pokud máme dýni s semeny, nevadí, jen nám trochu potrvá, než vybereme všechna semínka. Semínka nevyhazujme. Můžeme je použít jako zdravou pochoutku k televizi místo přesolených oříšků. Vůbec nevadí, když se nám dužnina při vybírání zrn rozpadne na nepravidelné kousky, stejně ji budeme později mixovat. Když máme dužninu z dýně očištěnou od semen, pokrájíme si ji na kousky (pokud je to ještě potřeba). Stejně tak si na kousky pokrájíme i kořenovou zeleninu, avšak na kousky o něco menší, než dýni, protože kořenová zelenina je tvrdší a musí se více provařit – rychlejšímu provaření se pomůže, když bude nakrájená na malé kousky. Přichystáme si hrnec, ve kterém budeme polévku vařit. Na kostičky si nakrájíme cibuli. V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo a osmahneme si na něm cibulku dozlatova. Poté přidáme kousky zeleniny a dýně a zalijeme vodou nebo vývarem. Aby se nám polévka začala rychleji vařit, můžeme ji klidně zalít uvařenou vodou z rychlovarné konvice. Zatím polévku nesolíme ani nepepříme. Zeleninu i dýni vaříme do měka, což by mohlo trvat asi 20 minut. Když je kořenová zelenina i dýně měkká, rozmixujeme ji mixérem. Polévku nijak necedíme, mixujeme ve stejné vodě a ve stejném hrnci, ve kterém jsme vše společně vařili. Dochutíme solí a pepřem nebo kari či jiným kořením, které máme rádi.

Pro zjemnění je možno do dýňové polévky přidat jednu či dvě lžíce smetany. Na povrch polévky můžeme přidat snítku čerstvé bylinky, jarní cibulku, petržel nebo pažitku. Pro obměnu je možno k základní kořenové zelenině přidat jednu nebo dvě brambory. Po rozmixování můžeme přidat ještě** čerstvý zelený hrášek** a krátce povařit. Hrášek již nemixujeme, neboť v polévce oranžové barvy vytvoří zelená barva hrášku pěkný kontrast. Jako přílohu k polévce podáváme chléb nebo veku, která může být i na sucho opražená. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7965 (dobra-kucharka.cz#9944)


Přidat komentář