Drůbeží játra na cibulce

Máte rádi vnitřnosti? V mnoha kulturách jsou zvířecí vnitřnosti považovány za velmi cennou výživnou potravinu a také za delikatesu. Pokud si o zvířecích vnitřnostech myslíte totéž, pak pro vás máme jeden rychlý recept z jater.

Játra na cibulce jsou opravdu hotová** velmi rychle**. Pokud je však chcete mít měkčí a lahodnější, namočte si na kousky pokrájená játra 24 hodin předem do mléka.

Na drůbeží játra pro 4 osoby budeme potřebovat:

600 gramů drůbežích jater. Mohou to být játra kuřecí nebo husí, ale stejným způsobem se dají upravit i játra vepřová. Pokud máme rádi tučnější jídla, můžeme si do receptu přidat 150 gramů slaniny. Pokud chceme mít jídlo zdravější, slaninu vynecháme. Dále budeme potřebovat sádlo nebo olej, 3 cibule, mouku nebo škrob na omáčku, mléko, sůl, pepř nebo jiné oblíbené koření. Pokud chceme mít** játra na cibulce s omáčkou**, připravme si i trochu masového vývaru. Jako příloha k játrům na cibulce, pokud jsou dělané s omáčkou, se hodí rýže, houskový knedlík nebo vařené brambory. Játra dělaná na sucho jsou dobrá s chlebem nebo jiným pečivem, popřípadě také s bramborami.

Jak se připravují drůbeží játra na cibulce?

Játra si propláchneme vodou, pokrájíme na přiměřeně velké kousky, dáme do mísy a po vrch zalijeme mlékem. V mléce játra vařit nebudeme. Játra se zalévají mlékem proto, že jsou pak měkčí a šťavnatější.** Játra** můžeme v mléce v lednici nechat i 24 hodin, o to budou měkčí, lahodnější a šťavnatější. Druhý den si játra s mléka vyndáme a na sítku pořádně propláchneme vodou. Než nám játra okapou od vody, můžeme si připravit přílohu, kterou jsme si vybrali. Játra na cibulce jsou** hotová rychle**, takže přílohu si děláme vždy jako první a teprve pak začneme připravovat játra (to se samozřejmě netýká chleba). Pokud budeme játra připravovat se slaninou (slanina se hodí zvláště pro suchou variantu jater na cibulce), nakrájíme si slaninu na kousky a dáme vyškvařit na pánev. Krátce před tím, než bude slanina hotová, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky nebo na kolečka a smažíme dokud nezesklovatí. Pak přidáme okapaná játra a koření a dusíme pod pokličkou tak dlouho, dokud se nám nezdají být dostatečně měkká. Mělo by to trvat asi 10 minut. Zatím játra nesolíme, protože předčasně posolená játra by mohla ztvrdnout.

Když jsou játra měkká a my chceme mít játra s omáčkou, zaprášíme je trochu moukou nebo škrobem a podlijeme takovým množstvím vývaru, kolik chceme mít omáčky a zamícháme. Omáčku můžeme připravit i bez vývaru, pouze z výpeku a vody. V takovém případě bychom měli na začátku dušení jater použít trochu více koření, aby měla omáčku nějakou chuť. Necháme ještě pár minut povařit, aby se mouka provařila a omáčka byla dobrá. Ať děláme játra na cibulce s omáčkou nebo na sucho (bez omáčky), nyní játra, když už jsou měkká, posolíme. Teď už nehrozí, že by sůl způsobila jejich ztvrdnutí. A játra na cibulce jsou hotová. Dobrou chuť!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7970 (dobra-kucharka.cz#9957)


Diskuze a zkušenosti

Anni Staňková | 13.02.2015 23:32
Re: Drůbeží játra na cibulce Já ta játyrka ke konci ještě ochutím citronovou šťávou nebo kapkou octa.


Přidat komentář