Domácí pizza

Receptů na domácí těsto na pizzu je celá řada. Většinou každý chválí to své. Originální recept na pizzu je velmi jednoduchý, ale doma se většinou nepovede. Chce to zkoušet a ten, který rodině opravdu chutná, pak používat.

Proč se doma nedaří jako v pizzerii?

To je jednoduché. Těsto je většinou zpracováno podle** vyzkoušených speciálních receptů** a především je pečeno v peci na pizzu, která je rozpálená na 300 až 400 stupňů a peče se jen asi 3 minuty. To se doma nepodaří, poněvadž troubu můžete rozpálit maximálně na 250 stupňů a tím se prodlouží i pečení. Přesto však není nic ztraceno. Vynalézavost a trpělivost kuchařů a kuchařek dokázala vymyslet recepty na domácí těsto na pizzu, které se vám určitě povede.

Domácí těsto na pizzu

Na dvě velké pizzy budete potřebovat: lžíci jemného cukru, 2 lžičky sušených kvasnic nebo 15 g čerstvých, 170 ml vlažné vody o teplotě 37 až 43°C, 450 g nebělené pšeničné mouky na Pizzu nebo hladké pšeničné mouky, 1/2 lžičky jemné mořské soli, 3 lžíce panenského olivového oleje, kukuřičnou krupici. Na náplň vše podle vlastní chuti.

Postup: Do misky dejte 5 1/2 lžíce vlažné vody, přidejte cukr a kvasnice a nechte na teplém místě vzejít. Pak smíchejte mouku a sůl v míse, přidejte olej, zbytek vody a vzešlé kvasnice.** Míchejte**, až se těsto volně váže do hrudek. Nyní dejte těsto na trochu pomoučený vál a** hněťte** ho asi 8 minut. Podle potřeby přidejte pár kapek vody, nebo hladké mouky, až vznikne měkké těsto, které se nelepí k podložce a je suché na dotek. Olejem vymažte velkou mísu a vložte do ní těsto, zpracované do tvaru koule a omastěte ho olejem v míse. Povrch těsta nakrojte mělce nožem do kříže. Mísu** přikryjte** utěrkou, vložte do velkého igelitového sáčku a nechte na vlažném místě asi 1 až 1 1/2hodiny** kynout**, nebo ho můžete nechat kynout, až zdvojnásobí objem. Těsto můžete také vložit do chladničky a nechat zvolna kynout do druhého dne.

Po vykynutí těsto zbouchněte pěstí dolů do původního objemu a rozdělte ho na dvě stejné části. Nyní je možné buď těsto uschovat asi 4 hodiny v chladničce, nebo se může zmrazit a před upotřebením rozmrazit na pokojovou teplotu, anebo můžete těsto hned zpracovávat. Dále zpracovávejte nejprve jednu část těsta a pak druhou. Vytlačte těsto od středu ven pomocí zavřené pěsti a** zploštěte** ho do kruhu. Stále ho zpracovávejte od středu ven. Kruhová placka má být tenká a velká asi 30 centimetrů a její okraje mají být trochu vyvýšené. Placku je možné zpracovat i válečkem. Placku nyní potřete olejem a můžete pokládat náplní podle vaší chuti. V horké troubě rozehřejte plech, poprašte ho kukuřičnou krupicí a dejte na něho pizzu. Vložte do rozpálené trouby a pečte na spodní mřížce. Péci pizzu z tohoto těsta můžete i v zahradní peci na pizzu. Určitě se vám povede.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7987 (dobra-kucharka.cz#10018)


Přidat komentář