Bruschetta

Italská kuchyně je typická svou lehkostí, výrazností chutí a barev. Zasytí, pohladí příjemně všechny chuťové buňky a uspokojí tak i náročné gurmány. Italská kuchyně ve světě vyniká a milují ji všichni, kteří mají raději pokrmy lehkého rázu.

Italská kuchyně je známá pro svoji lehkost a pestré barvy, zejména ty národní –** bílá, červená a zelená**. Lahodný předkrm bruschetta jako by idylicky plnil svoji funkci předepsaného zástupce italské kuchyně. Tento lahodný pokrm byl znám** již v 15. století** a jeho domovinou je středo italské Toskánsko. Bruschettu v Itálii můžeme poznat ještě podle několika jiných názvů. Také příprava se může mírně lišit. Základ je však vždy stejný – opečená bagetka, toust a na něm rajčata, česnek a bazalka a pravý olivový olej, extra virgin. Podává se buďto ke snídani, ale častěji jako překrm. Pokud budete připravovat italské menu o několika chodech, bruschetta by rozhodně neměla chybět.

Jak připravit bruschettu?

Na pravou** bruschettu** budeme potřebovat klasickou bagetu, čerstvou, často se používá ciabatta. Ať tak či onak, nakrájíme bagetu na kolečka, ty pak následně budeme namáčet, obalovat v rozdrceném česneku, který jsme předem smíchali s kvalitním olivovým olejem. Takto připravené bagetky opečeme,** nejlépe na grilu**, pokud nemáme možnost, tak v troubě anebo klasicky na pánvi. Na teplé, opečené a křupavé bagety pak klademe směs připravenou z rajčat, bazalky, olivového oleje a koření. Z rajčat vyřízneme vnitřek, který dále nebudeme potřebovat, a zbytek, tedy pevnou část rajčete nakrájíme na drobné kostičky, promícháme s olivovým olejem, přidáme** sůl, pepř a čerstvou bazalku**. Vždy je lepší takovou směs nechat odležet, takže klidně začneme přípravou směsí a v poklidu se vrhneme na bagetky.

V italských domácnostech a některých italských restauracích, kde se bruschetta připravuje běžně a pravidelně, asi jako u nás třeba takový rohlík se salámem anebo chléb s máslem, je k dostání, respektive k využití** speciální mlýnek**, do kterého se potřebné suroviny nandají, a pak jen přímo z mlýnku kladete na bagetu.

Někdy se i směs připravuje za tepla. Většinou se k tomu užívá olivový olej, který se na pánvi rozpálí, kdo má rád, přidá cibuli, anebo česnek, klidně obojí, po mírném opečení pak také nakrájené rajčata, kde byl opět vyňat vnitřek, sůl, pepř, a nakonec bazalku. Opět klademe na opečené bagety.

Můžeme se také setkat s recepty, které uvádí mimo rajčata a bazalku i olivy, většinou černé, mohou však být i zelené, záleží na chuti. Přidat se může i trocha pórku, studenou směs na bruschettu lze také obohatit o kousky nakrájené mozzarely. Nesmíme to však s ní přehnat, důležitá je zde chuť rajčat a bazalky, která má být primární, spolu s křupavou bagetou, vonící po česneku. Pokud příliš nepřekombinujete chutě a spíše ponecháte základ, měl by být každý strávník spokojen, Jde o lehkou kuchyni, která má pohladit chutě a příjemně zasytit.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7986 (dobra-kucharka.cz#10011)


Přidat komentář