Bílé jahody - novinka na trhu

Bílé jahody klamou tělem, chutnají totiž jako ananas! Pocházejí z Jižní Ameriky, kde představují běžnou pochoutku. V Evropě se objevily asi před sedmi lety a jsou zatím poměrně drahé. Známější jsou bílé Australské jahody, využívají se spíš jako dekorace.

Zní to možná trochu podivně, ale bílé jahody opravdu existují. Zdobí je rudá semínka, takže vypadají jako „negativ“ známých červených jahod. V Jižní Americe jsou bílé jahody běžně rostoucí rostlinou a jsou vítaným osvěžením v horkých letních dnech. Do Evropy je teprve před pár lety dovezli Holanďané. Bílé jahody se rychle staly oblíbenou novinkou především ve Velké Británii, kde se jim říká** pineberry**. U nás jsou k dostání ve specializovaných prodejnách v Praze a Karlových Varech a jsou celkem drahé – za sto gramů bílých jahod zaplatíme více než za kilogram jahod červených.

Bílé jahody – čím jsou zvláštní?

Rostlina -** jahodník** se vzhledem nijak neliší od jakékoliv sazenice, dokud se neobjeví bílé plody. Kromě barvy nás tyto plody překvapí především chutí - chutnají totiž jako ananas! Bílé jahody si můžeme zkusit vypěstovat sami, některé české zahradnické firmy už mají jejich sazeničky v nabídce, jsou však mnohem dražší než sazenice klasických jahod. U některých pěstitelů seženeme i semínka bílých jahod.

Pěstujeme bílé jahody

Jahody všeobecně jsou** velmi chutné a zdravé ovoce**. Kromě toho, že obsahují téměř 90% vody a skoro žádné cukry (ideální pro redukční dietu) mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Jsou zdrojem vitamínu C, A, E, B5, B6, K, obsahují značné množství manganu, dále draslík, hořčík, měď, kyselinu listovou a vlákninu. Pěstování jahod je oblíbené a poměrně jednoduché. Jedná se o vytrvalé rostliny, které můžeme pěstovat na zahrádce i v truhlíku na balkóně. Při pěstování na zahradě jednou za tři roky obměňujeme stanoviště, po stejné době též vysazujeme nové sazenice. Jahodám se nejlépe daří na slunečném stanovišti, v hluboké kypré půdě se spoustou živin a vyžadují pravidelné okopávání a pletí – tyto nepříjemné práce můžeme nahradit tím, že sazenice jahodníku zasadíme do otvorů černé fólie. Nesmíme však ošidit pravidelné a vydatné zalévání.

Pokud seženeme zdravé vyšlechtěné sazenice bílých jahod a zasadíme je do správně připravené půdy ihned po dodání, pěstujeme je stejně jako jahody klasické. Někteří odborníci však dávají přednost pěstování bílých jahod v našich podmínkách pouze ve speciálních sklenicích. Sbírají se dobře vyzrálé, tj. nikoliv nazelenalé, ale úplně bílé s tmavě rudými semínky.

Pěstování bílých jahod ze semínek

Nejvhodnější doba pro** výsev bílých jahod** je přelom zimy a jara, kdy je vyséváme do truhlíků a necháme klíčit ve vytápěné místnosti. Semínka nevyséváme do země, ale pouze na povrch půdy, zemina je nesmí překrývat. Takto vysetá semínka zakryjeme fólií. Semínka klíčí velmi dlouho, po několika týdnech se nám může zdát, že „nerostou“ a máme sklon k častému zalévání. Zálivka však musí být velmi mírná, semínka spíš jen rosíme, jinak by nám uhnila. Pozorovatelný růst nastává až koncem druhého měsíce od výsevu. Jakmile sazeničky mají dva vzrostlé lístky, můžeme je přesadit do květináčů a nechat v místnosti nebo počkáme až se objeví nejméně pět lístků a sázet rovnou do skleníku nebo ven. Pravděpodobnost, že se nám podaří vypěstovat bílé jahody zvýšíme tak, že semínka zasejeme už v lednu a vzrostlé sazeničky necháme v malých květináčích nebo v truhlících do léta – nezapomínáme na přihnojování. Teprve v srpnu je zasadíme do záhonu nebo do skleníku. Budou sice rodit až příští rok, ale sazenice lépe zakoření a budou celkově odolnější. Jahody jsou více či méně náchylné k atakům různých chorob a plísní. Jejich odolnost zvýšíme tím, že poblíž sazenic nasadíme česnek.

Australské jahody

Drobnější bílé plody Australského jahodníku vzhledem a chutí připomínají lesní jahody. Jsou však mnohem sladší a lahodnější. U nás je známe déle než bílé jihoamerické jahody, ale přílišné oblibě se netěší. Jsou totiž choulostivější a není snadné odhadnout jejich zralost. Pokud jsou jen trochu přezrálé, zdřevnatí a nejsou dobré. Zajímavostí je, že se nemnoží šlahouny, ale dělením trsů. Některé cukrárny je používají jako efektní ozdobu pohárů a zákusků.

Jahodové mlsání

Říká se, že co je zdravé není dobré. O jahodách to neplatí. Jahody popínavé, převislé, stále plodící, jahody různých tvarů a odstínů – všechny jsou zdravé a chutné. Z drahých bílých jahod s chutí ananasu marmeládu nejspíš dělat nebudeme, ale můžeme se před návštěvou blýsknout dobrotami z klasických jahod v kombinaci s jahodami bílými.

Jahodové daiquiri

Osvěžující** jahodové daiquiri** - pro dvě osoby si připravíme: ½ šálku červených jahod, ½ šálku bílých jahod, 20ml limetkové šťávy, 8cl rumu (nejlepší je Bacardi), 2 lžičky cukru, led. Červené jahody s polovinou limetkové šťávy, rumu, cukru a trochou ledu mixujeme až směs zhoustne. Rozdělíme do dvou sklenic. Totéž uděláme s bílými jahodami a druhou polovinou ingrediencí. Vznikne nám tak oku lahodící červenobílá kombinace, kterou ozdobíme kolečkem limetky nebo kouskem ananasu.

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu – čtyři porce: 12 cukrářských piškotů, 4 lžíce likéru (např.vaječného, čokoládového), 250g maskarpone nebo tučného tvarohu, 250ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, trocha moučkového cukru na doslazení smetany, 400g čerstvých červených jahod, 100g bílých jahod, 2 lříce krupicového cukru a troška pomerančové šťávy na dochucení jahod, kousek hořké čokolády. Příprava: červené jahody rozmačkáme, posypeme 2 lžícemi cukru, zakápneme pomerančovou šťávou. Do misek nalámeme piškoty a pokapeme likérem. Maskarpone utřeme s vanilkovým cukrem a vmícháme tuhou ušlehanou a oslazenou smetanu. Polovinu směsi naneseme na piškoty, rozetřeme jahodovou směsí a pokryjeme další vrstvou šlehačkového krému. Tiramisu ozdobíme bílými jahodami pokrájenými na čtvrtky a hoblinkami čokolády (nebo je postříkáme čokoládovým dipem). Podáváme dobře vychlazené.

Nepečený jahodový dort

Nepečený jahodový dort: 300g červených jahod, 100g bílých jahod, 600ml zakysané smetany, 250ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 80g piškotů a 30g moučkového cukru. Postup: do ušlehané smetany vmícháme vanilkové cukry a smícháme se zakysanou oslazenou smetanou. Dortovou formu vyložíme piškoty, poklademe pokrájenými červenými jahodami a potřeme vrstvou smetanového krému, do krému opět naskládáme piškoty, na ně jahody a další vrstvu krému. Dort dáme nejlépe přes noc do ledničky. Před podáváním ho ozdobíme šlehačkou a rozpůlenými bílými jahodami z části polité čokoládovou polevou. Tento dort můžeme připravit i z borůvek a bílých jahod, tato kombinace je vynikající.

Jahodovo-ananasová dřeň

Připravíme si 300g červených jahod, 200g bílých jahod, 80ml vody, 40g cukru a 1 vanilkový cukr. Červené jahody umixujeme s 60ml vody, 30g cukru a půlkou vanilkového cukru. Rozdělíme do misek nebo pohárků (nejlépe skleněných a průhledných). Bílé jahody umixujeme se zbylými ingrediencemi a směs naaranžujeme na červené jahody. Takto připravenou dřeň vložíme alespoň na 24 hodin do mrazáku.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id4143 (2645)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 08.06.2015 12:49
Re: Bílé jahody - novinka na trhu kde se daji koupit,adicky bile jahody


Přidat komentář