Bešamelová omáčka

Bešamel je mléčná omáčka, která se dá použít k mnoha různým jídlům nebo jako základní omáčka pro přípravu jiných omáček. Můžeme jí uchovávat několik měsíců v mrazáku a v případě potřeby jen rozmrazit nebo použít k přípravě jiné vybrané omáčky.

Na bešamelovou omáčku budeme potřebovat:

Půl litru mléka, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, sůl.

Na vyzkoušení** zeleninové varianty bešamelu** budeme potřebovat kromě základních surovin ještě dva kousky kořenové zeleniny a cibuli, popřípadě i hřebíček. Popřípadě existuje i varianta** bešamelu**, kdy se místo mléka použije** zeleninový nebo masový vývar**.

Jak se připravuje bešamelová omáčka?

Přichystáme si hrnec o objemu asi 1 litr (máme sice jen půl litru mléka, ale díky většímu hrnci se nám nebude omáčka při míchání vylévat). Do hrnce dáme máslo a rozpustíme ho. Máslo se připaluje i při poměrně nízkých teplotách, takže dávejme pozor. Kdyby máslo začalo hnědnout, omáčka by mohl být nahořklá. Když se máslo škvaří, přidáme mouku a metličkou mícháme do hladka. I teď si musíme dávat pozor, aby jíška neztmavla a tím pádem nezhořkla. Proto máme plamen na nejslabší stupeň. Jíšku mícháme tak dlouho, dokud pění. Mělo by to trvat asi jednu minutu. Pak do jíšky začneme přilévat mléko a po celou dobu mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky mouky.

Nyní začíná nejzdlouhavější část přípravy bešamelové omáčky. Musíme u hrnce** stále stát a míchat** metličkou, aby se omáčka nepřipálila. Z tohoto důvodu ji máme stále na nejmenším hořáku a na nejslabším stupni. Omáčku musíme míchat tak dlouho, dokud se nevypaří přebytečná voda. Řídká omáčka díky tomu zhoustne a změní se v hustý krémový bešamel. Tento proces trvá asi 20 minut. Když už je bešamel dostatečně hustý, přisypeme do něj špetku mletého muškátového oříšku a sůl podle chuti. Po ochucení bešamel stále mícháme a vaříme ještě asi 2 minuty, aby se chuť soli a muškátového oříšku dokonale propojila s chutí mléčného krému. Nyní je bešamel hotový a můžeme ho podávat jako omáčku k vybranému jídlu popřípadě použít jako základ pro přípravu jiné omáčky.

Jiné recepty na bešamelovou omáčku používají místo mléka masový nebo zeleninový vývar. Další postup je stejný, jako v případě použití mléka. Protože krémovou konzistenci dodává bešamelu hlavně mléko a s zeleninovým nebo masovým vývarem, jehož hlavní složkou je přeci jen voda, už omáčka nebude tak krásně jemná, můžeme si vyzkoušet i další variantu přípravy bešamelu, při které se použije mléko, ale zároveň i kořenová zelenina, která dodá omáčce příchuť více vhodnější k masu než jen čistě mléčná varianta. Pro tento recept budeme potřebovat jednu mrkev, jednu cibuli, půlku bulvy celeru a dva hřebíčky. Do mléka vložíme na větší kousky nakrájenou zeleninu a dva hřebíčky. Přivedeme k varu a zeleninu v mléce vaříme 5 minut. Mléko od zeleniny pochytí jemnou zeleninovou příchuť. Pak si mléko scedíme a použijeme úplně stejným způsobem, jako u základního receptu. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7972 (dobra-kucharka.cz#9965)


Přidat komentář