5 rychlých a zdravých večeří za 30 minut

Léto je krásné období. Patří k němu jídla lehká, rychlá, se spoustou zeleniny, která se upravuje za studena, nebo tepelně, ale jen krátce. Letní večeře by měla zasytit, ale nezatížit zažívání a chutnat celé rodině.

Zvláště v létě nechce nikdo trávit spoustu času vařením. Příprava jídla by měla být rychlá, ale zároveň i zdravá. Což se nevylučuje. Právě naopak. V létě je k mání spousta zdravé zeleniny, a pokud se tepelně upravuje, tak platí pravidlo, že čím kratší dobu, tím si zachová více vitamínů a také lépe chutná. Ona rozvařená zelenina není nic moc. Kromě zeleniny se pro rychlou úpravu hodí bílá masa a ryby. Na těch si také pochutnáte. Zcela ideálně pak v kombinaci obojího.

Pro** letní vaření** je vhodná příprava na grilu, na grilovací pánvi, v hluboké pánvi wok, a na pánvích s nepřilnavým povrchem. Je vhodné používat olivový olej, ale jen ve velmi malém množství. I na smažení, pokud použijete pánev s nepřilnavým povrchem, postačí, asi dvě polévkové lžíce.

Letní ratatouille

Francouzský tradiční zeleninový pokrm patří ke klasice, kterou musíte ochutnat. Je plný sezónní zeleniny, a poněvadž neobsahuje maso, pochutnají si na něm i vegetariáni. Je možné ho podávat jako lehký hlavní chod, večeři nebo jako teplý předkrm.

Ingredience pro 2 porce:

1/2 lilku

1 velké čerstvé oloupané rajče

1 cuketa

1 malá plechovka loupaných rajčat

1 červená paprika bez slupky

1 bílá cibule

2 stroužky česneku

1 dl olivového oleje

čerstvý rozmarýn, tymián

pepř, sůl

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, a nechte odděleně. Každý druh potřebuje rozdílnou dobu opékání.

Na hluboké pánvi si rozpalte olivový olej a pomalu začněte zeleninu opékat. Začněte cuketou, po 5 minutách přidejte lilek, papriku, cibuli, česnek a rajče. Všechnu zeleninu ještě chvíli opékejte a pak přidejte rajčata z plechovky. Dejte na pánev poklici a vše nechte asi 10 min dusit.

Nakonec přidejte bylinky, směs osolte a opepřete podle chuti a ihned podávejte. Jako příloha je vhodná bílá bageta.

 

Plněné lilky s krůtím masem a rajčaty

Plněné lilky jsou v létě ideální večeří. Plněné masem zasytí a bylinky dodají chuť i vůni. Navíc jde o jídlo lehké, netučné a vhodné i pro dietu.

Ingredience pro 2 porce:

1 lilek

2 lžíce olivového oleje

150 g krůtího masa

1 malá plechovka loupaných, krájených rajčat

50 g černých oliv

1 menší cibule

50 ml kuřecího vývaru

česnek podle chuti

snítka čerstvého tymiánu

sůl, pepř

Postup:

Lilky omyjte, podélně rozřízněte a lžící nebo nožem z nich vydlabejte dužninu. Dejte je na plech, pokapejte lžící olivového oleje, osolte, opepřete a 10 minut předpečte v troubě rozehřáté na 180°.

Mezitím vydlabanou dužninu a krůtí maso pokrájejte na malé kousky. Oloupanou cibuli posekejte na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a lehce na něm opečte cibulku. Přidejte maso a nakonec pokrájenou dužninu. Směs chvíli opékejte, pak přidejte nakrájená rajčata, lístky tymiánu, nakrájené olivy a podle chuti česnek. Podlijte kuřecím vývarem a chvíli duste. Na konec směs dochuťte solí a pepřem a naplňte ji lilky. Pečte dalších deset minut.

Podávejte se zeleninovým salátem a nízkotučným bílým jogurtem.

 

Polenta s pikantní salsou z rajčat

Polenta není v české kuchyni příliš používaná. Snad proto, že většinou je známá jako kukuřičná kaše, která ne každému chutná. Polentu je však možné podávat na mnoho způsobů. Na polentě s rajčatovou salsou si určitě pochutná každý a přitom jde o velmi chutné jídlo, které se hodí jako lehká letní večeře.

Ingredience pro 2 porce:

105 g polenty

2 masitá zralá rajčata

2 jarní cibulky

1 chilli paprička

čerstvá bazalka

lžička kapar

olivový olej

kapka balzamikového octa

citrónová šťáva

sůl

Postup:

Polentu připravte přesně podle návodu na obalu. Příprava se může lišit podle výrobce.

Z hotové kaše vytvořte několik menších placek a na grilovací pánvičce lehce potřené olivovým olejem je opékejte, dokud nebudou mít křupavý povrch. Opečené placky odložte stranou.

Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte je a zbavte veškerých semínek. Dužninu, cibulku, bazalku, kapary a chilli pokrájejte na drobné kostičky. Kousky by měly být co nejjemnější. Směs zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte a dochuťte citrónovou šťávou.Všechny ingredience promíchejte a tím je salsa hotová.

Podávejte s polentovými placičkami.

 

Zelený salát s lososem a citrónem

Losos je nejen vynikající ryba, ale také velmi zdravá. Již proto by měl být stálicí v našem jídelníčku. Jeho příprava je rychlá a nenáročná, přitom existuje velké množství receptů. Dá se říci, že žádný recept s lososem nezklame.

Ingredience pro 2 porce:

400 g filet z čerstvého lososa

150 g polníčku

150 g rukoly

1 červená cibule

150 g ledového salátu

2 citróny

sůl, pepř

Na zálivku:

1dl olivového oleje

hrst čerstvého kopru

1 lžíce bílého vinného octa

sůl, pepř

nasekané oloupané mandle

šťáva z 1 citrónu

1-2 kávové lžičky třtinového cukru

Postup:

Nejprve si připravte zálivku. V malé hlubší misce smíchejte všechny uvedené ingredience a směs nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.

Všechny druhy salátů omyjte a natrhejte na drobnější kousky, nasypejte je do větší mísy a lehce promíchejte.

Oloupejte oba citróny a pokrájejte je na kostičky velké asi jeden centimetr. Přidejte je do salátu a promíchejte.

Nyní připravte lososa. Lehce ho osolte, opepřete čerstvě mletým černým pepřem a pokapejte citrónem. Rozpalte pánev, přidejte asi 2 lžíce olivového oleje a opékejte lososa 2 minuty z každé strany.

Zálivku nalijte do natrhaných listů salátu, vše pečlivě promíchejte a vložte na salát celý kus ryby. Ihned podávejte.

Výborné s polosuchým bílým vínem.

 

Plněné zapečené papriky

Jsou chutné, málo kalorické a výborně zasytí.

Ingredience pro 2 porce:

2 velké červené papriky

125 g kuskusu

3 lžíce olivového oleje

6 cherry rajčátek

1 balení mozzarelly

1 čerstvá chilli paprička

čerstvá bazalka

citrónová šťáva

sůl, pepř

Postup:

Kuskus si odměřte v hrnku a nasypte do mísy, přidejte olivový olej a sůl. Nyní zalijte dvojnásobným množstvím vařící vody, než bylo kuskusu. Zamíchejte, zakryjte poklicí a nechte kuskus vodu vstřebat. Asi 7 minut.

Papriky opláchněte, rozpulte a zbavte jádřinců a potřete zevnitř i zvenku olivovým olejem. Nakrájejte rajčátka a mozzarellu, nasekejte bazalku a vše zakápněte citrónovou šťávou.

Do hotového kuskusu, zamíchejte sýr, rajčata, bazalku a nasekanou chilli papričku. Směsí naplňte papriky. Vložte je do rozpálené trouby na 220 °C a pečte do křupava.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7993 (dobra-kucharka.cz#10079)


Přidat komentář